Zobni implantati najbolje nadomestijo izgubljeni zob


Zobni implantati

Izguba zoba je pogost in prav tako tudi nezaželen dogodek. Ne samo, da izguba zoba vpliva na estetski izgled nasmeha in posledično celotnega obraza, vodi lahko tudi do različnih zdravstvenih težav. Zobozdravniki na letni ravni, zaradi takšnih in drugačnih razlogov, samo v Sloveniji izpulijo več sto tisoč zob, ki pa jih zaradi razvoja zobne medicine lahko nadomestijo zobni implantati. Ti so generalno primerni za vse starostne skupine, vključno s starejšimi, ki lahko tako snemljive proteze zamenjajo za implantate. Izjema so mlajši pacienti, pri katerih je smiselno počakati, dokler jim čeljust in obraz ne zrasteta popolnoma.

Kaj je zobni implantat?

Zobni implantati oziroma vsadki so umetne zobne korenine, ki se jih vstavi v čeljustno kost. Tak vsadek nadomesti naravno zobno korenino, ki je ni več. Zobni implantat, torej umetna korenina, nato postane osnova za samo zobno krono, ki služi namesto zoba.

Zobni implantati so izdelani iz titana in imajo obliko vijaka, je pa na tržišču ogromno različnih takih implantatov, ki se razen tega, da so izdelani iz titani močno razlikujejo.

V prvi fazi se za vijak oziroma implantat v čeljustni kosti pripravi prostor, kamor se nato zobni implantat privije. Postopek vgradnje implantata praviloma poteka v lokalni anesteziji in velja za dokaj neboleč operativni poseg. Po potrebi se dogradi kostni primanjkljaj in na koncu se sluznico zašije s šivi. Bolečina in oteklina, ki se pojavita po posegu nista dolgotrajna in šive se odstrani že po tednu ali dveh. Po vsaditvi je potrebno čakati nekaj mesecev, da se implantat zaraste s kostjo. Po postopku vraščanja kirurg prereže sluznico in tako preveri, ali je bila vsaditev uspešna. Če ni nobenih težav se na implantat nadomesti najprej začasni, nato pa končno tudi stalni nadomestek zoba.

Prednosti zobnega implantata

Zobni implantati ima pred ostalimi alternativami za zamenjavo zob kar nekaj prednosti. V prvi vrsti je tu dejstvo, da implantati popolnoma nadomestijo vaš zob in zato implantat ne deluje tuje v vaših ustih. Ne glede na to, ali imate implantat samo za en ali pa za več zob, vam ga ni potrebno snemati, da ga očistite. Implantat je namreč vraščen v kost in postane del zobovja. Tu je treba poudariti, da mora biti higiena implantata natančna in redna, kot pri vaših lastnih zobeh, torej dnevno ščetkanje in nitkanje. Prav tako ob namestitvi zobnega implantata ni potrebno brušenje sosednjih zob, sam poseg pa je dokaj enostaven. Implantati so lahko tudi dobra podpora snemni protezi.

Ali ste primeren kandidat za zobni implantat?

Že pred samim posegom, bo kirurg oziroma zobozdravnik pregledal vašo ustno votlino, se z vami posvetoval o vaših pričakovanjih in ocenil, če so zobni implantati primerni za vas. Pacientom z nekaterim boleznimi, kot so srčno-žilne bolezni in bolezni respiratornega trakta ni priporočljivo vstavljanje zobnega implantata. V primeru kakršnekoli druge bolezni in težav z zobmi, se je z zobozdravnikom definitivno potrebno posvetovati o tem, ali so zobni implantati primerni za vas.

Čeprav je uspešnost vsadkov izjemno uspešna, se lahko zgodi, da se implantat ne vraste kot bi si želeli. Razlog za to so največkrat infekcija in razpadanje kosti ob implantatu. Obstajajo tudi primeri, ko je postopek vstavljanja implantata že končan, nato pa se pojavi razgradnja kosti in dlesni in posledično se mora vsadek odstraniti. Pri takih primerih gre pogosto za slabo in pomanjkljivo vzdrževanje ustne higiene s strani pacienta, jemanje nekaterih zdravil in pa kajenje.

Kakšni zobni implantati so najboljši?

Treba se je zavedati, da rešitev z zobnimi implantati ni poceni in na trgu obstaja ogromno ordinacij, ki ponujajo vstavljanje implantatov, med katerimi se kvaliteta samih implantatov in dela močno razlikuje. S tem pa se razlikuje tudi cena. Zobni implantati so stvar, ki bo z vami ostala celo življenje in pred posegom se dobro pozanimajte o kvaliteti implantata in dela, ki ga boste prejeli. Naj vam ne bo nerodno kirurga oziroma zobozdravnika povprašati o podrobnostih, ki vas zanimajo ali nejasnostih, da boste prejeli res kvalitetno storitev, s katero boste zadovoljni.

Nedavni prispevki