Zobna pasta za vnete dlesni


Krvaveče dlesni, otekline v ustni votlini, neprijeten zadah in spremenjena barva dlesni so le nekatere od številnih pokazateljev, da stanje vaše ustne votline zagotovo ni optimalno. Kaj je tisto, kar pri vnetju dlesni pravzaprav res najbolj hitro pomaga? Verjetno za mnoge malo presenetljivo, ampak nič kaj nenavadno in hkrati vsem dostopno rešitev vam predstavljamo v nadaljevanju članka.

Zobna pasta za vnete dlesni – številka 1 za preventivno zdravljenje

Krvavenje dlesni med ščetkanjem in nitkarjem zob nikakor ni normalen pojav, čeprav bi kateri mislili drugače. Ko do tega pride, pa velikokrat najprej pomislimo na različne farmacevtske in domače pripravke, a pozabljamo na tisti najbolj osnoven korak – izboljšanje ustne higiene. Naj vam kar takoj izdamo, da se prav ta začne z izborom primerne zobne paste. Zobna pasta za vnete dlesni je tista, ki bo s  kombinacijo rednega ščetkanja preprečila, da bi se bakterije še naprej razmnoževale. Zobna pasta za vnete dlesni naj bo uporabljena dvakrat dnevno, priporočamo pa vam, da si zob ne umivate takoj po jedi. Na tak način boste  preprečili, da bi si zaradi kislega ph-ja v ustih po jedi povzročili še dodatno poškodbo sklenine.

Kaj mora in česa ne sme vsebovati zobna pasta za vnete dlesni?

Dandanes že skoraj vsaka zobna pasta za vnete dlesni obljublja čudežno odpravo že omenjenega problema. Pa je to res tako preprosto? Lahko res vsaka pasta s tem napisom ozdravi vaše ustne »probleme«? Najbolj pomembno pri izbiri zobne paste, ki bo pomagala odpraviti probleme vnetja dlesni, je zagotovo preverjanje njene sestave. Kaj je tisto, kar mora nujno vsebovati zobna pasta za vnete dlesni, si preberite v nadaljevanju.

  • Fluorid: zobne paste na trgu lahko ali pa tudi ne vsebujejo fluorida. Ta je še kako pomembna sestavina, ki jo mora vsebovati vsaka pasta, ki je namenjena blaženju vnetih dlesni. Lahko bi rekli, da je ravno fluorid tisti del paste, ki deluje najbolj »terapevtsko« na oboleli del. Njegova glavna naloga je krepitev zobne sklenine, je pa seveda res, da je pri njegovi učinkovitosti zelo pomembno, kako zobno pasto uporabljamo. Zobozdravniki in ustni higieniki poudarjajo, da se fluorid iz zobne paste ne mora dobro vkomponirati v dlesni, saj je čas ščetkanja prepogosto prekratek. Za učinkovito delovanje fluorida morate najprej dobro odstraniti vse zobne obloge, saj lahko ta snov šele potem začne delovati. Poleg tega boste učinkovitost fluorida še povečali, če si ust po ščetkanju ne boste takoj spirali. Na ta način bo vaša zobna pasta za vnete dlesni s fluoridom še toliko bolj učinkovita.
  • Abrazivi: zobne paste s temi snovmi si prizadevajo še dodatno odstraniti vaše zobne obloge. To je seveda lahko dobro, a vse v mejah normale. Prevelika pogostost ščetkanja s abrazivi kot je npr. soda bikarbona, pa lahko prav tako poškodujejo vaše zobe in predvsem dlesni. Prav zato, vam dolgotrajne in vsakodnevne uporabe zobne paste s temi učinkovinami ne priporočamo. Pri nakupu bodite pozorni na količino oz. procent prisotnosti snovi kot so: sljuda kalcijev karbonat, kalcijev pirofosfat, dikalcijev fosfat in hidratirani silicijev dioksid.
  • Potassium nitrat in strontium klorid: sta sestavini, ki lahko vaši zobni pasti izboljšata učinkovanje proti preobčutljivosti dlesni. Pomagata pa lahko le v primeru, da se pasta uporablja redno v razmaku 14 dni.

Najbolj pomembna lastnost zobne paste za občutljive ali celo že vnete dlesni je, da ta vsebuje zadostno količino fluorida. Hkrati pa ne vsebuje prevelike količine abrazivnih snovi, ki smo jih našteli zgoraj v članku. Poleg ustrezne zobne paste je pri zdravljenju vnetih dlesni pomembno tudi to, kako trdo ščetko boste uporabljali in še bolj kako natančno boste vsakodnevno ščetkali vaše zobe. Spodbujamo vas, da se pred naslednjem nakupom res dodobra pozanimate o sestavinah zobne paste, ki jo kupujete. Ne verjemite kar vsaki »na veliko napisani« marketinško usmerjeni besedi, ampak se poglobite v »droben tisk« sestavinske sestave zobe paste.

Nedavni prispevki