ŽITA BREZ GLUTENA DO 30 % BOLJ ZDRAVA 


Ste se pravzaprav kdaj zares vprašali katera žita brez glutena znate našteti na prste ene roke, brez da bi za to uporabili internet ali druge vire? Mogoče se vam vprašanje zdi rahlo nenavadno, se pa z njim zagotovo srečujejo tisti, ki morajo preiti na izključno takšno brezglutensko prehrano. Nove kvalitetne informacije so pri razgledanih ljudjeh zagotovo dobrodošle, zato tudi vas vabimo, da si vzamete nekaj trenutkov in preverite katera žita brez glutena zares poznate. 

Kaj sploh je gluten in ali ta lahko škoduje zdravju?

Tisti, ki trpijo za celiakijo in drugimi podobnimi boleznimi lahko potrdijo, da takšen način prehranjevanja ni enostaven. Gluten lahko najdemo v različnih žitih kot so rž, kamut, pšenica, pira, oves, idr. in seveda tudi v njihovih izdelkih. Ta tako imenovana mešanica beljakovin gluteninov in gliadinov najbolj škoduje predvsem tistim, ki so nanj intolerantni  oziroma imajo alergijo na gluten ali pa se srečujejo z že omenjeno celjakijo. Žita brez glutena v takšnih primerih postanejo ključni del njihove prehrane, ki tudi v Sloveniji postaja vedno bolj dostopna vsakemu posamezniku. Gluten pa ne škoduje le tistim, z potrjeno alergijo nanj, ampak tudi drugim posameznikom, ki pri uživanju tovrstne hrane pogosto čutijo napihnjenost, slabo počutje, pomankanje energije, glavobole, bruhajo, imajo težave z depresijo, debelostjo, ipd. To so nekateri najbolj pogosti znaki, o katerih lahko začnete razmišljati o prehodu na žita brez glutena. 

žita brez glutena

Katera žita brez glutena so najbolj poznane?

Žita brez glutena so odlična alternativa za tiste, ki jim »umetno« predelane moke na oddelkih z dietno brezglutensko prehrano, nikakor niso pri srcu.  

  • ajda

Ajda v zrnih ali tudi kot moka je odlično živilo za tiste, ki neradi pogosto nakupujete, saj na suhem in hladnem lahko zdrži tudi do enega leta. To žito sicer izvira iz Afrike, njegova največja zanimivost pa je, da jo botaniki uvrščajo med trave. Naši predniki so jo v prehrano uvrščali zelo pogosto, saj velja za zelo hranljivo in vsestransko. 

  • kvinoja 

Kvinoja je pred nekaj leti postala zelo dober prodajni »hit« v Sloveniji in se je do danes razširila po večini vseh večjih trgovin z živili. Ima drobna okrogla zrna, kupite jo pa lahko v beli, rdeči ali črni različici. Priporočamo vam, da jo hranite v neprodušno zaprti posodi v hladilniku, saj vsebuje veliko stopnjo naravnih olj. 

  • tef 

Tef v Sloveniji še ni dobro poznan in uporabljen, kljub temu pa je odlična možnost za vse, ki imate radi maku podobna drobna žita in dolgo časa zdržijo v vaši shrambi. Je zelo odporno in ga lahko doma posejete tudi sami. 

  • sirek

Tudi ta spada med žita brez glutena in ga lahko najdete v kar nekaj različnih barvah. Izvira iz Afrike in je primeren za vse, ki se ne morate upreti pšenični moki (zmleta oblika). Lahko pa ga uživate v zrnu kot pokovko. Hranjenje je prav tako kot pri ajdi in tefu zelo preprosto. 

  • proso

Vsem dobro poznano proso prav tako predstavlja odlično alternativo za tiste, ki zaradi kakršnih koli razlogov ne smete uživati glutena. Originalno prihaja iz Azije, je pa za shranjevanje veliko bolj zahtevno, saj lahko v neprodušni posodi ostane sveže okoli dva meseca, v hladilniku pa tam do največ 4 mesece. Neprimerno shranjevanje ali pretekel rok pa bo povzročil, da proso postalo žaltavo. 

 

Izbira žit brez glutena je res neverjetno velika, saj že na našem tržišču lahko najdete kar zajetno ponudbo takšnih dobrot. Upamo, da boste sedaj po branju trga članka tudi sami večkrat posegali po bolj zdravih alternativah kot pa žitih z glutenom. Neglede na to ali imate težave z omenjenimi boleznimi ali pa se želite oddaljiti od nezdravega prehranjevanja z glutenom, bo prehod na takšno vrsto prehrane ugoden za vaše telo in dušo. 

Nedavni prispevki