Dodatno zdravstveno zavarovanje se vam splača


Zdravstveno zavarovanje je pri nas obvezno, vendar le osnovno, medtem, ko lahko za dodatno zdravstveno zavarovanje svobodno izbirate, ali ga boste imeli, ali ne. Bili so poskusi v preteklosti, da bi obe zavarovanji združili v eno, ker vsako ponuja določene ugodnosti, vendar je še vedno ostalo pri tem, da sta ločeni.
Osnovno zdravstveno zavarovanje krije resnično zgolj osnovne zadeve zdravljenja in zdravil, za katere zdravnik predpiše, da jih nujno potrebujete in tako tudi označi na naročilnici. Če tega ni označil, boste morali vsa zdravljenja ter ležanje v bolnišnici več kot tri dni in boljša ter dodatna zdravila doplačati, kar pa ni malo denarja. Dokler ste zdravi, ni problema, če pa zbolite ali imate nesrečo, pa je to velik problem, če nimate visoke plače.

Katero zdravstveno zavarovanje se splača imeti?

Osnovno zdravstveno zavarovanje je v vsakem primeru obvezno in ga mora plačevati vsak državljan Slovenije, ki je pri nas zavarovan, drugače se ga prisilno iztirja ali pa njegovo družino, če sam nima denarja. Osnovno zavarovanje krije najnujnejše zdravljenje, posege in operacije, brez katere ne morete ozdraveti. Krije tudi nujna zdravila in tri dni ležanja v bolnici. Krije še nujen prevoz z rešilcev, kar vse odobri zdravnik. Drugače morate vse naštete zdravstvene storitve plačati. Da so zelo drage, si lahko pogledate na spletnih straneh, kjer najdete nekatere cenike. Prevoz z reševalnim vozilom je na primer dosti dražje, kot če vas pelje taksist.
zdravstveno zavarovanje
Dodatno zdravstveno zavarovanje krije vse preostale stroške, kot so dodatno ležanje v bolniški postelji, operacije, ki niso nujne, boljša zdravila in pripomočke za zdravje ter prevoz z reševalnim vozilom. Vendar niso v vseh paketih dodatnega zdravstvenega zavarovanja krite vse storitve, zato morate izbrati pravega. Odvisno kaj pričakujete in kaj potrebujete.

Kako izbrati pravi paket za dodatno zavarovanje?

Predvsem se morate vprašati, koliko vam vaše lastno zdravje pomeni in koliko zaupate medicini. Nenazadnje tudi, koliko ste stari in koliko ste zdravi. Dodatno zdravstveno zavarovanje ima več paketov, ki se od zavarovalnice do zavarovalnice nekoliko razlikujejo v samih storitvah in zdravilih, ki jih krijejo ter tudi glede cene. Dobro je, da govorite z vsemi zavarovalniškimi agenti in jim postavite čim več vprašanj.

Kje boste sklenili dodatno zdravstveno zavarovanje je odvisno tudi od tega, kateri zavarovalnici najbolj zaupate. Niso vse enake, ker nimajo vse enakega odnosa do strank. Nekatere se izogibajo plačevanju tega, kar ste podpisali, nekatere imajo čudne dogovore v drobnem tisku, na katere se potem zanašajo, ko vam morajo kaj izplačati. Zato dobro preverite, katera zavarovalnica ima največ zaupanja od ljudi, ki so pri njih zavarovani. To storite tako, da greste na forume in se o tem pozanimate ter preberete mnenja zavarovancev.

Kdaj se zavarovati?

Dodatno zdravstveno zavarovanje vam poteče takoj, ko nimate več statusa študenta. Zato je najbolje, da v roku enega leta izberete zavarovalnico in z njo sklenete zavarovalno polico. Takrat boste plačali najmanj, ker ste verjetno še zelo mladi in mladi plačajo nižja zavarovanja zato, ker se smatra, ne ne bodo toliko bolni in bodo manj koristili zdravniške storitve ter zdravila.
Seveda ni vedno tako. Zato za tiste, ki imajo večje zdravstvene težave so tudi zavarovanja dražja. Na srečo pa popusti potem drugje. Vsako leto, ko ste brez dodatnega zavarovanja, vam bo zavarovalnica dodatno zaračunala 3 % višjo premijo za to, ker toliko časa niste vplačevali v zdravstveno blagajno.
Starejši kot boste, bolj se vam bo premija tudi višala ne glede na to, ali ste se zavarovali pravočasno, vendar bo manjša, kot za tiste, ki se niso zavarovali pravočasno.
Velja še opozorilo, da nekateri menijo, da se bodo zavarovali šele takrat, ko potrebujejo zdravstvene storitve ali operacijo. Vendar pozor, ko se zavarujete, nekaj mesecev zavarovanje ne velja tudi,  če plačujete, zato boste vseeno morali te stroške dodatno plačati. Zato ni dobro tvegati, ampak se zavarujte takoj, da na to ne boste mislili in imeli velikih stroškov, če vam zdravje popusti ali imate morda kakšno nesrečo.

Nedavni prispevki