Zaposlitev v zdravstvu da ali ne?


Zdravstvo je vedno veljalo za področje, ki je izjemno pomembno za ljudi. Vsako leto se tudi veliko šolarjev odloči za nadaljevanje šolanja na področju zdravstva. Možnosti za zaposlitev na tem področju, sploh v tem času, ne primanjkuje. Zanimivo je zato dejstvo, da se le nekaj tistih, ki so končali s šolanjem na področju zdravstva odloči, da bodo iskali zaposlitev na tem področju. Razlogov za to je veliko, seveda pa obstajajo tudi nasprotni razlogi, ki govorijo zakaj je zaposlitev na področju zdravstva odlična ideja. Končno odločitev seveda sprejme vsak posameznik, ko pretehta prednosti in pomanjkljivosti.

Zaposlitev

Medicinske sestre so med najbolj iskanimi poklici

Ko se govori o poklicih prihodnosti, se vedno omenja poklice, ki so povezani z računalništvom, dejstvo pa je, da so poklici prihodnosti tudi v zdravstvu, predvsem medicinske sestre, k jih vedno primanjkuje. Že pred pandemijo je bilo zabeleženo pomanjkanje nekaterih zdravstvenih poklicev in medtem, ko je pandemija Covida-19 v zadnjem letu močno prizadela nekatere sektorje, se je iskanje delavcev v zdravstvu še dodatno povečalo.

Ker živimo v razvitem svetu, prebivalstvo dosega višje starosti, zaradi česar je potreb po zdravstveni oskrbi vse več. In če so bile potrebe že pred pandemijo velike, so v teh razmerah še večje. Zdravstveni delavci, ki trenutno delajo v zdravstvu so preobremenjeni, kar ni dobro ne za delavca, sploh pa ne za pacienta. In zato ni čudno, če osebe z zdravstveno izobrazbo ne vedo, ali se odločiti za zaposlitev v tej smeri ali ne.

Zaposlitev v zdravstvu je lahko velika prednost

Tisti, ki se odločajo za šolanje na področju zdravstva, so se zagotovo z razlogom odločili za to. V prvi vrsti je pomoč sočloveku, nekomu, ki potrebuje pomoč. Ljudje smo narejeni, da pomagamo drug drugemu in kdaj drugače pomagati, če ne takrat, ko ima človek težave z zdravjem. Zaposlitev na tem področju, pa naj bo to zdravnik, fizioterapevt, medicinska sestra ali pa zdravstveni tehnik, vsak je zaslužen za izboljšanje zdravja pacienta.

Zaposlitev v zdravstvu predstavlja eno izmed področij, kjer je služba skoraj zagotovljena. V zdravstvu se vedno menjava kader in nikoli ne bo preveč zdravstvenih delavcev, zato tisti, ki se trenutno odločajo za študij na področju zdravstva, skoraj ne morejo zgrešiti. Zanimivo pa je, da zaradi vse več ljudi z univerzitetno izobrazbo, celo primanjkuje zdravstvenih delavcev, ki imajo le srednješolsko izobrazbo.

Zagotovljena zaposlitev posledično pomeni redni dohodek, ki se ga čisto noben ne brani. Stres zaradi strahu, da naslednji dan ne bo več službe, delavcem v zdravstvu skoraj ni znan. Ljudje bodo namreč vedno potrebovali zdravstveno pomoč in zato bodo vedno delovale tako javne kot zasebne ustanove, ki bodo ponujale zdravstvene usluge. Tako bodo imele osebe z izobrazbo iz smeri zdravstva, vedno možnost najti primerno delovno mesto.

Zaposlitev v zdravstvu ne pomeni le delo medicinske sestre na nočnem dežurstvu ali delo splošnega zdravnika z veliko preveč pacienti. Ker je zdravstvo zelo širok pojem, so tudi poklici v tej panogi zelo različni. Zagotovo se najde poklic, ki odgovarja vsakemu posamezniku, pa naj bo to v javnem ali zasebnem sektorju.

Zaposlitev v zdravstvu ima tudi slabosti

Čeprav je pri zaposlitvi v zdravstvu mogoče najti kar nekaj pozitivnih lastnosti, pa se najdejo tudi slabe. Kot že omenjeno, zdravstveni delavci so preobremenjeni. To velja sploh za javni sektor, kjer zaposlenih konstanto primanjkuje in morajo zato ostali delavci prevzemati dodatne naloge. Ne le, da dodatne izmene čustveno utrudijo človeka, v takih primerih so večje možnosti za napake, ki si jih zdravstveni delavci ne bi smeli privoščiti. Ne pomaga, da se zaradi vsakodnevnega stika z ljudmi srečujejo tudi z osebami, ki se morda neprimerno vedejo ali pa zaradi žalosti svojo jezo naslovijo na zdravstvenega delavca.

Potem je tu plačilo, kar se tiče predvsem zaposlenih v javnem sektorju. Dodatki, ki so jih zdravstveni delavci dobili med razglašeno epidemijo so se morda približali zneskom, ki bi bili primerni za delo, ki ga opravljajo. Večinoma pa je plačilo glede na odgovornost in vloženo delo zdravstvenih delavcev občutno premajhno, da bi z veseljem opravljali svoje delo.

Odločitev je vaša

Zaposlitev v zdravstvu je lahko zelo lep poklic, ki da človeku občutek, da je naredil nekaj dobrega. Zagotovo je neprecenljiva zahvala pacienta, ko preboli bolezen in se zaveda, da ste mu vi pomagali. To pa včasih ni dovolj, da bi vztrajali. Potreba po kadru bo vedno obstajala in razen v primeru dviga plač, je malo verjetno, da se bodo zdravstveni delavci tepli za prosta delovna mesta.

Ali se želite zaposliti v zdravstvu je zato vaša odločitev. Treba se je zavedati, da se lahko zdravstveni delavci zaposlijo na različnih delovnih mestih in zagotovo lahko vsak najde takega, kjer bo zadovoljen. Preden dokončno vržete puško v koruzo se prepričajte, ali vam res zdravstvo ni všeč, ali je za vaše nezadovoljstvo krivo le eno delovno mesto, ki ni bilo po vašem okusu.

Zdravstvo ponuja ogromno različnih poklicev in priložnosti in od vsakega je odvisno, ali je dovolj vztrajen, da primerno zaposlitev išče toliko časa, dokler ne najde pravega.

Nedavni prispevki