Kaj povzroča vnetje dlesni in kako si v primeru te težave pomagati?


Boleč občutek v ustni votlini pride kaj hitro ob nepravilni uporabi zobnih preparatov in same ustne higiene. Vnetje dlesni je težava, ki teži številne osebe in ni tako nedolžna, kot jo velika večina jemlje. Da bi se lahko tej parodontalni bolezni izognili, je nujno treba poskrbeti za pravilno in redno ustno higieno, ki je sestavljena iz ustreznega ščetkanja, nitkanja zob ter uporabe kakovostne ustne vodice.

Ste eden tistih, ki imajo znake parodontoze in ne veste, kako bi si lahko pomagali? Poglejmo si, kaj to sploh je, kaj na to vpliva in s čim si lahko ob nastanku bolezni pomagate.

Vnetje dlesni

Kaj povzroča vnetje dlesni ali gingvitis?

Vnetje dlesni je zelo pogosta težava ustne votline, ki se zagotovo pojavi vsaj enkrat v posameznikovem življenju. Najpogostejši vzrok za njegov nastanek je bakterijski plak (mehka nemineralizirana masa oz. prozoren, lepljiv film, ki se čvrsto prilepi na zob) na površini zobovja. To je začetna faza, ki lahko hitro napreduje v parodontitis, če je pravočasno ne začnete zdraviti.

Sama bolezen se lahko razvije iz običajnega vnetja, ki lahko napreduje v hudo vnetje. To kažejo simptomi krvavečih dlesni, med zobmi ter dlesnijo pa se naredi žep, ki razvija in goji bakterije. Ta zob se bo, po določenem času začel tudi majati in bo izpadel.

Kako vnetje dlesni prepoznate?

Vnetje dlesni se kaže z različnimi simptomi, na katere je potrebno biti pozorni, saj lahko ob pravočasnem seznanjenju, stanje rešimo. Znaki, da so vaše dlesni vnete, so:

 • vidne in občutno napete in rdeče obarvane dlesni,
 • temno rdeče dlesni,
 • ob ščetkanju iz njih priteče kri,
 • neprijeten, grd zadah,
 • bolečina v dlesni,
 • viden obzobni prostor oz. žepek, ki se ustvari med zobom in dlesnijo,
 • pri herpetičnem gingivostomatitisu ali slinavki, se pojavijo tudi: slinjenje, boleče grlo, ranice v ustni votlini.

Pa vendar bolezen gingivitis ali vnetje dlesni ne nastane samo zaradi slabe ustne higiene, vendar tudi zaradi: pomanjkanja vitaminov, stresa, drugih bolezni, kajenja, zaradi nihanja hormonov in podobno.

Vnetje dlesni – pomoč

Kadar se vam zgodi, da imate vnetje dlesni, si lahko sami najprej pomagate tako, da izboljšate svojo ustno higieno. To napravite tako, da dvakrat na dan zobe primerno ščetkate z mehko zobno ščetko. V istem dnevu uporabite tudi medzobno nitko (ali medzobno ščetko) ter sperete z ustno vodico.

Pomagala vam bodo tudi različna domača zdravila, ki so na primer v obliki mazil, pršil, ustnih vodic ali gelov. Če bo oteklina oz. vnetje dlesni v času do dveh tednov minilo, je to znak, da ste na dobri poti zdravljenja. V primeru, da še naprej vztraja in vas boli, vam svetujemo obisk zobozdravnika, ki bo stanje preveril in vas po potrebi poslal tudi na rentgensko slikanje zob. V primeru večjega vnetja vam lahko namesti drenažni trak ter vam predpiše ustrezen antibiotik.

Da bi se takšnemu in podobnemu stanju izognili, so potrebni preventivni pregledi vsako leto ter redno čiščenje zobnega kamna.

Pomoč zobozdravnika

Zobozdravniki vam bodo v začetnem ali hudem stanju znali pomagati in vam svetovali najboljšo rešitev glede na vaše trenutno stanje. Pomagajo vam lahko na 6 načinov:

 1. Diagnoza
  Sedaj je s sodobnim pristopom odkrivanje vnetja in paradontalne bolezni veliko lažja in tudi zobozdravnik vam lahko predpiše ustrezno zdravljenje, ko ugotovi, kakšni simptomi vas težijo: krvaveče dlesni, poglobljeni obzobni žepki in podobno so dokaz za vnetje dlesni.
 2. Čiščenje trdnih zobnih oblog
  Le-te se odstranjuje z ultrazvočnim odstranjevalcem. Ta vrsta oblog največkrat povzroči vnetje dlesni oz. gingivitis, ob enem pa omogoča nabiranje in pritrjevanje bakterij pod nivojem dlesni. Vse vrste oblog torej mehke in trde, predstavljajo osnovo za začetek parodontitisa, zato je nujno potrebno, da se redno prijavljate na preglede in ob morebitnem odkritju tudi začnete hitro zdraviti.
 3. Čiščenje obzobnih žepov
  Kadar se zobne obloge ne odstranijo pravočasno, se le te začnejo kopičiti prav tako pod nivojem dlesni. Te so veliko bolj nevarne in uničujoče, kar pomeni, da začnejo uničevati tudi kosti. Zobozdravnik z mehanskim čiščenjem korenin in okuženih obzobnih kanalov odstrani vzrok vnetja ter močno okuženo dlesen.
 4. Protibakterijsko spiranje žepkov
  Po mehanskem čiščenju je naslednji korak protibakterijsko čiščenje s posebno raztopino, ki deluje protibakterijsko. Tako se sperejo vsi ostanki okužbe in vnetja. Po navadi zobozdravniki uporabijo kar dezinfekcijski tris, ki je sestavljen iz fiziološke raztopine, klorheksidina in vodikovega peroksida.
 5. Lasersko zdravljenje
  Tukaj se uporabi fotodinamična terapija, ki pri svojem delovanju uporablja efekt laserske svetlobe ter posebnega barvila, ki se veže na bakterije. Svetloba deluje na barvilo ter tako uniči bakterije, na katere je barvilo vezano.
 6. Kirurško in antibiotično zdravljenje

Pri napredni bolezni največji učinek dosežejo lokalni antibiotiki, ki delujejo takoj in neposredno na mesto pod dlesnijo. Kirurško zdravljenje pa uporabljajo v primeru, kadar neinvazivni ter konservativni pristopi več ne prinesejo ustavitve napredovanja parodontalne bolezni.

Kot rečeno je potrebno redno in vsakodnevno urejanje ustne higiene, ki jo spremljata tudi nitkanje in splakovanje z izbrano ustno vodico. Najboljši rezultati in zdrava ustna higiena se nadaljujeta tudi z rednimi obiski pri zobozdravniku. S tem boste preprečili nastanek bolezni in samo vnetje dlesni, ki se lahko kaj hitro sprevrže v napredno bolezen.

Poskrbite zase in se samozavestno smejte!

Nedavni prispevki