Ultrazvok vratnih žil pomemben pri odkrivanju žilnih bolezni


Spadate med posameznike, ki imajo težave z vratnimi žilami ali s celotnim ožiljem? Težave z vratnimi žilami lahko povzročijo poškodba ali nenadna spremembe v tkivih, kar nadalje povzroči slabši pretok in prekrvavitev ter bolečine. Pri težavah z ožiljem in žilami nam je v veliko pomoč lahko ultrazvok vratnih žil, s katerim se pokaže stanje žilnega sistema. S pravočasno diagnozo ter pravočasno terapijo se lahko zelo zmanjša možnost razvoja srčno žilnih bolezni.

Kaj je ultrazvočni pregled vratnih žil?

Ultrazvočni pregled vratnih žil nam omogoči odkrivanje zgodnjih ter naprednejših ateroskleroznih sprememb ter bolezni. Če dovolj zgodaj ugotovimo aterosklerotične spremembe, lahko pravočasno ustavimo napredovanje bolezni. Ultrazvok vratnih žil je tudi preiskava, ki se opravi v primeru omotic, vrtoglavic in izgubi zavesti, preiskava pa omogoči, da dobimo vpogled v stanje in notranjost žil. Glede na stanje vratnih žil se lahko oceni in sklepa morebitna prizadetost ostalih žil ali arterij.

Ultrazvok vratnih žil

Ultrazvočni pregled je preiskava za odkrivanje zgodnjih ali napredovanih asteroskleroznih sprememb, ki se dogajajo na stenah vratnih arterij. Najpogosteje se spremembe pojavijo na sprednji glavni vratni arteriji (karotidna arterija). Če zožitve karotidnih arterij napredujejo, motijo prekrvavitev možganov in lahko vodijo do možganske kapi. Ultrazvok vratnih žil omogoči ugotavljanje sprememb na stenah in v notranjosti arterij, s sodobnimi ultrazvočnimi aparati pa je omogočeno tudi merjenje pretoka krvi v žilah.

Ultrazvočni pregled vratnih žil je najpreprostejši in najhitrejši način odkrivanja vzrokov slabše prekrvavitve in bolečin ter težav, povezanih z vratnimi žilami. Ultrazvok je neboleča, enostavna ter neškodljiva preiskava, ki se priporoča ob zaznanih težavah, katere so lahko povezane s težavami z boleznimi žil ter vratnimi žilami. Preiskavo ali ultrazvok lahko opravite  na napotnico ali samoplačniško. Bolezni srca in ožilja znajo biti kar pogost pojav, zato se veliko ljudi odloči za preiskavo preventivno, preden pride do kakršnihkoli težav.

Postopek ni škodljiv

Ultrazvok vratnih žil je neškodljiv, pacientu pa se na preiskavo ni potrebno pripravljati. Preiskavo lahko pacient opravlja večkrat zaporedoma, posebej če želi spremljati potek zdravljenja bolezni. Na tak način se spremlja napredek zdravljenja, zdravnik pa tako lahko prilagaja zdravljenje s pomočjo ugotovljenega stanja preko ultrazvoka. Z ultrazvokom se opravi nadzor in spremljanje razvoja bolezni žilnega sistema.

Najkvalitetnejše storitve, ki zadevajo ultrazvočni pregled vratnih žil, so izvajane z najsodobnejšimi napravami. Tako se pacientom in strankam zagotovi vrhunska storitev, strokovnjaki pa pregled vratnih žil izvedejo strokovno, učinkovito in hitro. Ultrazvok lahko opravite v zdravstvenih domovih, lahko pa se odločite za strokovni pregled tudi v različnih diagnostičnih centrih, medicinsko alternativnih centrih ter drugje. Pregled poteka tako, da pacient leži na hrbtu ter ima razgaljen vrat, s čimer se omogoči zdravniku nemoten ultrazvočni pregled. Pregled vratnih žil se izvaja na področju vratu, ker je tukaj najboljša vidljivost žil, saj se te nahajajo tik pod kožo in tako najlažje diagnosticirajo kakršnekoli težave.

Ultrazvok vratnih žil traja približno 30 minut. Na pregled se lahko naročite preko spletnih obrazcev ali pa kontaktirate strokovnjake v katerem izmed medicinskih ali diagnostičnih centrov, ki vam bodo z veseljem pomagali.

Nedavni prispevki