Težave po vstavitvi multifokalne leče


Nošenje multifokalnih kontaktnih leč daje posameznikom možnost, da se osredotočijo na nov vid, vendar skozi isto lečo. Tehnologija uporablja eno lečo za vsako oko. Ena najpogostejših vrst multifokalnih kontaktnih leč je bifokalna, ki vam omogoča, da se osredotočite na bližnje in oddaljene predmete. Kljub prednostim se lahko včasih pojavijo težave po vstavitvi multifokalne leče, zlasti, dokler se ne prilagodite nošenju leč.

Kakšne težave prinašajo multifokalne leče?

Človeški vid je zasnovan tako, da razjasni in razvrsti slike, tako, da lahko razumete, kaj vidite. Včasih pa lahko pride do dvoumnosti med tem, kaj gledate, in tem, kar zazna um.

Težave po vstavitvi multifokalne leče – nejasne slike.

Multifokalne leče ne dopuščajo vedno dovolj svetlobe, da vstopi v mrežnico, zato je včasih težavno zaznati predmete in jih razumeti. Brez ustrezne svetlobe na mrežnici je težko jasno obdelati slike. Nekateri posamezniki, ki nosijo multifokalne leče, vidijo kroge okoli luči ali pa imajo težave z ločevanjem predmetov, ki so na ozadju podobne barve. 

Težave po vstavitvi multifokalne leče – izpodrivanje.

Multifokalne leče lahko premaknejo sliko, zaradi česar je lahko videti, da se objekt nahaja višje ali nižje, kot je v resnici. To lahko oteži presojo, kje predmet dejansko je. Multifokalne leče so morda za nekatere bolj priročne, lahko pa privedejo do večje pogostosti padcev, sploh pri starejših posameznikih. 

Težave po vstavitvi multifokalne leče – težave z zaznavanjem globine.

Premik fiksnih predmetov, kjer se sekajo različna območja predpisovanja leč, je v resnici višji ali globlji. Poleg tega, ko ljudje pogledajo predmet skozi bifokalne leče, je lahko ta videti povečan in večji ali bližji, kot je v resnici. Multifokalne leče lahko premaknejo celotno sliko. To pomeni, da multifokalne leče povzročijo težave z zaznavanjem globine.

operacija-oci

Težave po vstavitvi multifokalne leče – zamegljen vid.

Mnogi posamezniki, ki nosijo multifokalne kontaktne leče, imajo lahko sprva zamegljen vid. Zamegljen vid lahko traja od nekaj dni do nekaj tednov, dokler se ne navadijo gledati skozi različna vidna polja multifokalne leče.

Tako kot se je treba navaditi na nošenje očal, si morate dati tudi čas, da se navadite na multifokalne leče. Kot rezultat, niso redki primeri, ko imajo uporabniki leč težave pri gledanju, ko gredo navzgor in navzdol po stopnicah. 

Težave po vstavitvi multifokalne leče – zasloni računalnikov.

Ljudje, ki nosijo bifokalne leče, imajo pogosto težave pri pogledu na računalniški monitor. Oseba mora pogledati navzdol skozi spodnji del leče, da premakne vidno polje na bližnji vid. Če se po daljšem delu na računalniku pojavijo težave z očmi ali se pojavi glavobol, poskusite zaslon računalnika prilagoditi položaju, ki vam omogoča boljši pogled. 

Zaslon premikajte, dokler ga ne postavite pod ustreznim kotom, da vidite skozi objektiv pravo sliko. Tako vam ne bo treba držati glave ali vratu v neprijetnem položaju. Multifokalne kontaktne leče zagotavljajo bližnja in oddaljena vidna polja. Ko se naučite, kako se osredotočiti na pravilno vidno polje, je ta vrsta leč pogosto boljša za posameznike, ki veliko delajo na računalniku.

Izkušnje večine ljudi z multifokalnimi lečami so pozitivne. Leče prilagodijo vaš nivo vida in vam omogočajo, da z lahkoto vidite na več razdaljah. 

Ne bojte se spraševati o vprašanjih ali pomislekih glede multifokalnih kontaktnih leč in njihovih težav.

Strokovnjaki na tem področju vam bodo veseljem vam pomagali in pravilno svetovali. Pojavijo se vprašanja, kot na primer, kakšne težave prinašajo multifokalne leče. Ali, s kakšnimi težavami se lahko soočate pri teh vstavljenih lečah?

Čeprav imajo vsi različne izkušnje z vstavljenimi multifokalnimi lečami, na splošno poseg za večino fantastična izbira. 

Nedavni prispevki