Kako na vaše oči vplivajo polarizirana sončna očala z dioptrijo?


Ključ za vzdrževanje zdravega vida ter zmanjševanje tveganja za očesne bolezni je ustrezna zaščita oči pred soncem. Eden najboljših načinov zaščite vašega vida so kakovostna in ustrezna sončna očala, saj škodljivi UV žarki lahko povzročijo nekatera resna obolenja, ki se lahko razvijejo tudi v dolgotrajne zdravstvene težave – od sončnih opeklin na površini očesa do katarakte in makularne degenaracije (ta lahko vodi celo v slepoto).

Ustrezno izbrana sončna očala nam torej omogočajo sproščeno gledanje ob močnem soncu in zmanjšujejo možnost vpliva škodljive UV svetlobe na zdravje naših oči. V kolikor dnevno uporabljate korekcijska očala, so vam v optikah na voljo tudi sončna očala z dioptrijo.

Ste se odločili, da je čas za nova, kakovostna sončna očala, ki se vam bodo prilegala v vseh pogledih? Tu nastopi dobra optika in njeno strokovno podkovano osebje. Pomagali vam bodo pri izbiri ustreznih sončnih očal glede na vaše potrebe in stanje oči, življenjski stil in obliko obraza.

Kako kakovostna sončna očala skrbijo za zdravje naših oči?

Sončna očala z dioptrijo
Izberite kvalitetna sončna očala, ki so vam všeč.

Sončna očala so ena izmed najbolj priljubljenih (modnih) dodatkov v toplejših mesecih. Z izbiro kakovostnega modela pa naš modni dodatek postane tudi najboljša zaščita naših oči pred soncem. Na voljo je mnogo različnih dizajnov, izmed katerih lahko prav vsak najde sebi najustreznejšega.

Ker so oči zelo kompleksen in občutljiv organ, potrebujejo tudi ustrezno zaščito pred zunanjimi vplivi. Oči svetlobo prepuščajo skozi zenice in močnejša kot je svetloba, bolj se zenica zoži. Ko nosimo sončna očala, se nam zenica pod njimi spet razširi. V primeru, da imamo na očeh nekakovostna, nas temno steklo sicer zaščiti pred vdorom svetlobe, ne pa tudi pred škodljivimi UV žarki. Ti žarki lahko naše oči trajno poškodujejo in povzročijo sončne opekline na koži okoli oči.

Zakaj izbrati kakovostna sončna očala?

– Ustrezno zaščitijo oči pred škodljivimi UV žarki.
– Varujejo nas pred zunanji vplivi (veter, delčki prahu).
– Preprečujejo glavobole.
– Poskrbijo za varnost na delovnem mestu (poklicni vozniki se dnevno soočajo z izpostavljenostjo odblesku svetlobe z gladkih površin, recimo s šip nasproti vozečih avtomobilov).

Kdaj je čas, da svoja sončna očala zamenjate za sončna očala z dioptrijo?

Ko se naš vid oslabi do te mere, da potrebujemo dioptrijo, to pomeni, da imamo zmanjšano ostrino vida. In ker so sončna očala narejena tako, da s stekli zmanjšajo pretok svetlobe kar za 70 %, v kombinaciji z zmanjšano ostrino sončna očala brez ustrezne dioptrije še dodatno poslabšajo vid ter povzročajo tudi vidni stres.

Torej, ko nastopi čas za očala z dioptrijo pri očalih za vsakodnevno rabo, nastopi čas, da dioptrijo vstavite tudi v vaša sončna očala. Le tako boste lahko resnično zaščitili oči ter ohranili očesno zdravje.

V optiki vam bodo pomagali pri izbiri ustreznega okvirja, v stekla pa bodo vstavili vašo izmerjeno dioptrijo.

Sončna očala z dioptrijo bi torej morali nositi vsi, ki potrebujejo korekcijo vida in bi svoje oči radi zaščitili pred UV žarki:

– kratkovidni,
– daljnovidni,
– osebe z astigmatizmom (dioptrijska napaka, kjer se svetloba, ki potuje skozi oko, ne fokusira enakomerno na mrežnico. Pojavijo se lahko težave s trzanjem vek in plavajočimi muhami v vidnem polju),
– osebe s starostno slabovidnostjo.

Kako izbrati ustrezna sončna očala z dioptrijo?

Najboljše je, da vam pri izbiri pomagajo za to usposobljeni strokovnjaki. V nekaterih optikah so vam na voljo brezplačni okulistični pregledi. Ljubljana in okolica vam nudijo kar nekaj izbire.
Zagotovo boste zadovoljni, če vam bodo očala pomagali izbrati v Optiki Oblak, ki jo najdete v centru Ljubljane. Njihova vodilna misel je posebna obravnava vsakega posameznika, ki se mu s svojimi nasveti in pomočjo posvetijo v celoti ter mu tako pomagajo do boljšega vida in izbora ustreznega modela očal.

Mi bodo sončna očala z dioptrijo nudila enako zaščito kot navadna sončna očala?

Brez skrbi. Korekcijska stekla, ki se vgrajujejo v sončna očala z dioptrijo, so drugačna od tistih v običajnih sončnih očalih, a zagotavljajo popolnoma enako zaščito. Sicer nekateri materiali zahtevajo dodatno obdelavo, da je zaščita pred škodljivimi UVA in UVB žarki popolna, a za to med izdelavo vaših očal poskrbi strokovna ekipa optike.

Sončna očala z dioptrijo na voljo tudi za športnike

Tudi športniki lahko uporabljajo sončna očala z dioptrijo.

Uživate v športnih aktivnostih na soncu? Zahvaljujoč sodobnim dizajnom korekcijskih stekel, je mogoča tudi izdelava očal z visoko stopnjo ukrivljenosti, ki je osnovna značilnost športnih očal.
Stekla za športna sončna očala so izdelana iz sodobnih nelomljivih materialov, ki bodo vaše oči zaščitili pred raznimi tujki (kamenčki).

Barve stekla se prilagodijo izbranemu športu in namenu:
– za kolesarje se uporabi kontrastna bakrena barva (ta olajša prehajanje med osončenimi in osenčenimi predeli),
– za turno smučanje in alpinizem se uporabijo najtemnejša stekla,
– sončna očala s polarizacijo pa se priporočajo za jadralce, veslače in ribiče.

V vseh primerih je mogoče vstaviti tudi ustrezno dioptrijo, tako da bo za udobje in zdravje vaših oči med izvajanjem vaše najljubše športne aktivnosti ustrezno poskrbljeno.

Za sproščen vid brez bleščanja izberite polarizirana sončna očala

Najpomembnejša naloga sončnih očal sta omogočanje gledanja ob močni sončni svetlobi in preprečevanje prehoda škodljivih UV žarkov do naših oči. Polarizirana sončna očala predstavljajo stopničko višje v smeri čistejšega ter ostrejšega vida, ki ga ne blokira moteče bleščanje. Tovrstna očala nam torej omogočajo sproščen vid brez bleščanja in neprimerljivo doživljanje kontrastnosti barv.

Za koga so polarizirana sončna očala obvezna oprema?

Pri aktivnostih, ki se izvajajo na vodi, je odboj svetlobe od vodne površne zelo moteč. Ravno zato se za polarizacijo sončnih očal redno odločajo ribiči (s temi očali bodo jasneje videli svoj plen), jadralci, veslači in navsezadnje vsi ostali, ki na kakršen koli način pljujejo po vodi. Polarizirana sončna očala so obvezna oprema vseh ljubiteljev športov, ki se izvajajo v naravi. Edinstveni pogledi, ki jih ta vrsta sončnih očal razkriva, enostavno svet predstavljajo v novih barvah – nebo je še bolj modro in gozd še bolj zelen.

Tudi za vožnjo so najboljša polarizirana sončna očala

Za varno vožnjo je izrednega pomena tudi čist in kontrasten vid, brez bleščanja. Vsak voznik se zaveda, da se med vožnjo naše oči na dnevni bazi srečujejo z veliko izzivi: od spreminjanja svetlobnih pogojev do zaslepitve zaradi luči drugih vozil, slabih vremenskih razmer in nejasnih prostorskih situacij. Pri polariziranih sončnih očalih kombinacija polarizacijskega filtra in blažja stopnja zatemnitve omogočata lažje prehode skozi osončene in osenčene predele, kar se odraža tudi na manj stresni vožnji skozi tunele.

Ste vedeli, da se voznikom še posebej priporočajo polarizirana sončna očala v jantarni ali rjavi barvi? Ti dve barvi namreč še dodatno povečujeta kontraste, s tem pa omogočata zaznavo vseh podrobnosti med vožnjo.

Očala so primerna tudi za vožnjo.

Zakaj med vožnjo uporabljati sončna očala s polarizacijskim filtrom?

– Odbijanje svetlobe je med vožnjo po cesti še posebej nevarno.
– Močno zmanjšujejo bleščanje.
– Omogočajo vam varnejši in udobnejši vid.
– Vse to lahko tudi prepreči morebitne nesreče zaradi slabe vidljivosti.

Prepričani smo, da ko boste vaša nepolarizirana nadomestili s polariziranimi sončnimi očali, vas bodo prednosti čisto navdušile. Jasna, ostra slika intenzivnih barv vas zagotovo ne bo pustila ravnodušnih.

Če vas zanimajo okulistični pregledi, Ljubljana ponuja kar nekaj strokovnjakov

Na območju prestolnice je na voljo kar nekaj ponudnikov okulističnih pregledov. Preden se odločite, kam se boste naročili, pobrskajte za referencami in med ponudniki primerjajte storitve, ki jih ponujajo.

Za vzdrževanje čistega vida, lažjega učenja in ohranitev vida za celo življenje se priporočajo redi očesni pregledi na vsake 2 leti. Temeljit pregled zajema pazljivo testiranje vseh vidikov vida, opravi pa ga strokovnjak – okulist.

Kaj se preveri na pregledu:
– morebitna dioptrija,
– ali so oči obrnjene/v enem očesu je dioptrija drugačna kot v drugem (ambliopija),
– odklon očes (škilavost),
– težave pri sodelovanju obeh očes,
– težave z ostrino vida.

Strokovnjak vam bo glede na rezultate predlagal terapijo, ki bo prilagojena vašim potrebam. Sledi lahko torej predpis očal ali kontaktnih leč, v primeru odkritja kakšne očesne bolezni pa se predpiše terapija za zdravljenje, v težjih primerih pa operativni poseg.
Bodite pazljivi – pregled oči za pridobitev vozniškega dovoljenja ni enak temeljitemu pregledu oči, ki ga lahko opravi zgolj okulist. Ta pazljivo in natančno testira vse vidike vida.

Vsekakor se priporočajo redni okulistični pregledi. Ljubljana vam v svojem centru nudi vrhunski pregled v Optiki Oblak, kjer izvajajo natančne meritve dioptrije in celosten pregled oči. Optika deluje pod okriljem priznanega optometrista, ki je s svojimi 20-letnim izkušnjami strokovnjak na področju zdravja oči, poleg tega pa v njihovi optiki skrbijo tudi za natančnost pri izdelavi očal, pravilno vstavljeno dioptrijo v leče in prileganje očal obrazu stranke.

Ali za zdravje svojih oči zadosti skrbite?

Žal se kaže, da je praksa očesne higiene v Sloveniji dokaj slaba. Ljudje se poredkoma odločajo za preventivne preglede in se za obisk pri okulistu odločijo šele, ko se težave z očmi že pojavijo. Nikar ne sprejmite slabega vida in težav z očmi, čeprav se vam morda zdi, da se na slabo ostrino, meglenost ter pomanjkanje vidnega polja lahko privadite.

Redni okulistični pregledi, ustrezna nega in higiena lahko preprečijo mnogo obolenj in težav z očmi ter vidom. Na srečo so genske degeneracije oči redke, žal pa z lastno neustrezno prakso svojim očem najbolj škodujemo sami.

Pregledi pri okulistu so nujni za vse, ki imajo težave z vidom in očmi.

Strokovnjaki za ohranjanje zdravja oči priporočajo:

– uporabo očal z zaščito pred modro svetlobo (predvsem za ljudi, ki veliko delajo z računalnikom),
– zaščito pred direktnim soncem in vetrom z uporabo ustreznih sončnih očal,
– pogostejšo uporabo korekcijskih očal in redkejše nošenje kontaktnih leč,
– redno odstranjevanje ličil in umivanje oči,
– vaje za oči,
– redne letne očesne preglede.

Nikar ne čakajte na pojav resnih obolenj, neznosnih očesnih bolečin ali hudih motenj vida. Naj v vašem rokovniku najdejo prostor redni okulistični pregledi. Ljubljana in ostala večja mesta nudijo širok izbor optik, kjer bodo strokovnjaki pregledali vaše oči in vam svetovali pri izbiri korekcijskih ali sončnih očal, ki bodo najbolj ustrezala vašim potrebam.

Nedavni prispevki