Hujšanje je lahko zabavno, razkriva Smiljan Mori


Zagotovo smo se že vsi kdaj srečali z obdobjem v svojem življenju, ko smo enostavno želeli neko spremembo, pa najsi bo to karierna ali osebna. Z osebno se namreč srečuje največ ljudi, kar poudarja tudi Smiljan Mori v svojih strokovnih zapisih, v katerih govori iz svojih lastnih izkušenj. Ljudje velikokrat pademo, kadar nam zraven motivacije zmanjka besede oz. dejanje akcije. Govorimo o življenjskih spremembah, kot sta npr. hujšanje in spreminjanje življenjskega stila.

Naj vam ta sprememba ne predstavlja demonov, straha in trepeta, vendar vzemite to kot svojo osebno rast, napredek in nekaj, za kar veste, tako kot Smiljan Mori, da se boste počutili boljše in samozavestnejše prav vsak dan.

Smiljan Mori

Predstavljamo vam 6 praktičnih nasvetov, s katerimi bo hujšanje prava zabava

Hujšanje je nekaj, kar ne pride iz danes na jutri, vendar je treba biti vztrajen in se seveda držati določenih načel in discipline, ki vam sprva niso najbolj po godu, vendar kasneje pridejo v rutino in si brez njih ne znate več predstavljati svojega vsakdana. Smiljan Mori v svojih seminarjih poudarja, da imamo vsi v sebi zmagovalca in se lahko prav vsi odločimo za izgubo teže, vendar tisti, ki ne naredijo koraka in ne spremenijo svojega razmišljanja, po navadi ne pridejo nikamor.

In kot bi rekel Smiljan Mori: ni dovolj, da se odločite za ta korak, treba ga je udejanjiti in stopiti v akcijo ter delati premike.

Prav tako je treba razumeti, da dieta ni vedno tista prava odločitev za doseganje določenega cilja. Zakaj? Ker se diete lahko velikokrat sprevržejo v nočno moro, pa je priporočljivo, da namesto da začnete stradati in se masovno odpovedovati določenim živilom, raje razmišljate pametno in jih nadomestite s čim zdravim ali jih v obliki uravnoteženih obrokov vključite v prehrano.

Smiljan Mori svetuje:

  1. Nasvet: Razmišljajte dolgoročno kot Smiljan Mori in jejte več beljakovin

Beljakovine so gradniki naših teles in pridno skrbijo za to, da so naše mišice prožne, nahranjene in močne. Če zaužijemo premalo beljakovin, pomeni, da ne bomo imeli dovolj moči, saj mišična masa začne sčasoma vpadati. Tukaj vam tudi svetujemo neko uravnovešeno razmerje med živalskimi in rastlinskimi beljakovinami, saj lahko prekomerno uživanje samo živalskih privede do visokega holesterola ter nasičenih maščob in s tem uživanje preveč nepotrebnih kalorij.

Rastlinske beljakovine vplivajo na telo blagodejno, saj vsebujejo mnogo več vlaknin ter manj maščob, kar pomeni, da so manj kalorične.

  1. Nasvet: Organizirajte si čas ter ritem obrokov

Velikokrat se zgodi, da zaradi raznih obveznosti pozabimo jesti, ker zato enostavno nimamo časa, ali bolje rečeno, si ga ne vzamemo. To je ubijalec dobrega počutja in pa tudi nevarnost zato, ker boste namesto uravnoteženega obroka, ki ste ga izpustili, začeli posegati po nezdravih prigrizkih in s tem porušili ves napredek in določene cilje.

Poskusite si ustvariti ritem, kjer vsak dan v tednu jeste vse obroke ob istem času. Če je treba, si jih vnaprej pripravite ali določite, da kasneje ne pride do zmede.

  1. Nasvet: Vključite aktivnosti in vadbo

Nikoli ne boste slišali, da je oseba dosegla rezultate samo s tem, da se je pravilno prehranjevala. Za resnično dobre rezultate ter spremembo življenjskega stila je merilo 80 % vadba ter 20 % prehrana. V svoj stil poskusite vključiti zelo priporočljivo vadbo za moč, ki bo sproti večala vaše meje zmogljivosti in preprečevala plato stanje – kar pomeni stanje brez napredka. Ko končate z vajami za moč, pa vključite tudi kardio vadbo, ki bo dvignila vaš utrip in začela kuriti odvečne maščobe. Tako se bo telo okrepilo, porabili boste nekaj kalorij in seveda tudi počutje se vam bo izboljšalo, kot bi rekel Smiljan Mori: nikoli ni prepozno za nov začetek!

  1. Nasvet: ogljikove hidrate (OH), ki so enostavni, zamenjajte raje za kompleksne

Če se sprašujete, kaj so to enostavni OH, naj vam odgovorimo, da je to nezdrav vir OH. Te najdemo v rogljičkih, sladkarijah, belem kruhu in podobno, ki zraven sladkorja vsebujejo tudi velik delež nasičenih maščob ter transmaščob, ki telesu zgolj škodujejo. In nikar se ne borite s tem, da bi iz svoje prehrane popolnoma odstranili OH. Raje jih nadomestite s polnozrnatimi izdelki, rjavim rižem, krompirjem, sadjem. Ti so nepredelani in vsebujejo tudi veliko vlaknin, ki so odlične za dobro prebavo.

  1. Nasvet: nadomestki obrokov in kako jih uporabiti pametno

Nadomestki za zdrav in uravnotežen obrok niso sami po sebi slabi, vendar jih veliko število ljudi predstavlja kot slaba izbira, saj se posega po raznih izdelkih, ki so visoko kalorični in telesu vnesejo samo maščobe, sladkorje in olja. Zdrav in dober nadomestek obroka so lahko razni beljakovinski šejki, lahko si tudi doma pripravite šejk iz priljubljenih sestavin, ali pa kakšno sadje ali energijske ploščice, ki vam pomagajo za nekaj ur do pravega obroka.

  1. Nasvet: Za spodbudo poiščite ustrezno okolje ali osebo

Kadar se podamo v nov svet in odločitve, ki so nove in še ne vemo, kaj lahko pričakujemo, je dobro, da imamo ob sebi ljudi, ki nas dodatno motivirajo ali celo z nami hodijo po isti poti. Zagotovo bo motivacija in želja po zastavljenih ciljih še večja. Mori Smiljan, ki je eden izmed večjih govorcev, svojim slušateljem zmeraj predstavi motivakcijo, ki vodi do močnih rezultatov.

Če za to pot potrebujete dodaten potisk, pa je odlična rešitev prav tako oseben trener, ki se posveti samo vam in skupaj gresta po poti, do zastavljenih ciljev. Rezultat pa je zagotovljen!

Nedavni prispevki