4 najbolj škodljivi ogljikovi hidrati


Poletje se bliža, punce pa že razmišljamo, kako se znebiti odvečnih kilogramov. Škodljivi ogljikovi hidrati, ki so čez zimo skoraj vsak dan na krožniku, so lahko glavni krivec za povečanje telesne teže.

Kaj so ogljikovi hidrati?

 

Ogljikovi hidrati so spojine, ki so sestavljene iz kemičnih elementov: ogljik, vodik in kisik. Po uživanju se ti spremenijo v glukozo, ki je pomembna za delovanje našega telesa. Glukoza oziroma krvni sladkor je glavni vir energije, hkrati pa je potrebna za pravilno delovanje možganov.

Seveda lahko energijo dobimo tudi iz maščob in beljakovin, vendar ne tako intenzivno kot iz ogljikovih hidratov. Vendar pa niso vsi ogljikovi hidrati priporočljivi, nekateri so celo škodljivi ogljikovi hidrati.

V osnovi jih delimo na enostavne in sestavljene ogljikove hidrate. Med slednje spadajo tudi vlaknine in škrob, ki so za normalno delovanje našega telesa zelo pomembni.

Enostavni pa so škodljivi ogljikovi hidrati. To je na primer rafiniran sladkor, pa tudi sladkor, ki je v sadju in mleku. Med enostavne ogljikove hidrate štejemo tudi rafinirana žita, kot je na primer bela pšenična moka.

Enostavni ogljikovi hidrati, ki se skrivajo v beli moki, belem rižu, sladkorju itd, so glavni krivec za to, da se začnejo kopičiti odvečni kilogrami.

 

Zakaj so škodljivi ogljikovi hidrati krivi, da se redimo?

 

Prečiščeni ogljikovi hidrati se po zaužitju pretvorijo v glukozo, in ker hitro vstopijo v kri, povzročijo nenaden dvig ravni sladkorja. S tem ko se dvigne nivo sladkorja, se tudi začne izločati inzulin. Inzulin je hormon, ki skrbi za to, da telo energijo skladišči, namesto da bi jo porabljalo. Ker ne moremo takoj porabiti vse energije, se ta pretvori v maščobo, to pa je krivo za nabiranje odvečnih kilogramov.

Ker so škodljivi ogljikovi hidrati prečiščeni, pomeni, da so brez hranilne vrednosti. V postopku obdelave so jim odvzeti minerali, vlaknine in druga hranila. Ker potrebujejo hranila za predelavo, jih jemljejo telesu, s tem pa ga še bolj osiromašijo vseh pomembnih snovi.

Katere ogljikove hidrate je priporočljivo jesti?

 

Kot že rečeno, ne smemo metati vseh ogljikovih hidratov v isti koš. Na splošno so ta makrohranila zelo pomembna za delovanje našega telesa, zato ni pametno, da se jih v celoti izogibamo. Škodljivi ogljikovi hidrati, ki so pravzaprav prečiščeni hidrati, so za naše telo nepotrebni. Največ jih najdemo v rafiniranem sladkorju, beli moki in sadju.

Za razliko od enostavnih hidratov, pa so sestavljeni za naše telo zelo priporočljivi. Ker vsebujejo veliko vlaknin, mineralov in ostalih elementov, ki so za naše telo zelo pomembni, so nujni, da jih vključimo v vsakodnevno prehrano.

Sestavljene ogljikove hidrate največ najdemo v:

  • Polnozrnati moki
  • Krompirju
  • Korenju
  • Repi
  • Žitaricah
  • Fižolu
  • Stročnicah

Če boste sestavljene hidrate menjali z enostavnimi, boste naredili veliko za svoje zdravje in za splošno počutje. Tako lahko testenine iz bele moke zamenjate za polnozrnate, namesto riža uživate ajdovo kašo in namesto sladkanih mešanih kosmičev za zajtrk pripravite ovsene kosmiče.

 

Katerim ogljikovim hidratom se je najbolje izogibati?

 

Hidrati, ki slabo vplivajo na naše telo in jih imenujemo tudi škodljivi ogljikovi hidrati, se skrivajo v sadju, beli moki in rafiniranem sladkorju.

Na naše telo delujejo tako, da se po zaužitju takoj absorbirajo v krvni obtok, kjer se pretvorijo v glukozo, s tem pa povzročijo izločanje inzulina. Povišana vrednost inzulina povzroči napade lakote, zato smo po testeninah iz bele moke hitro spet lačni.

Škodljivi ogljikovi hidrati so torej obdelani hidrati. Največ jih vsebujejo bela moka, bel riž, torte in peciva, krekerji, čips, sladoled, marmelade, sladkani kosmiči itd.

skodljivi_ogljikovi_hidrati_kruh

Sladkani kosmiči

Kosmiči so velikokrat del slovenskega zajtrka. Še posebej pa so zelo priljubljeni pri otrocih. Zato poskrbi velik delež sladkorja, ki jih sladkani kosmiči vsebujejo. Po zaužitju se sladkor hitro absorbira v kri, povzroči nihanje glukoze v krvi, zato smo po takem zajtrku hitro spet lačni. Energija, ki nam jo da tak zajtrk, bo zato kratkotrajna. Veliko uslugo si boste naredili, če boste sladkane kosmiče zamenjali z ovsenimi kosmiči, ki jih lahko popestrite z oreščki.

Torte

Torte in ostali kolači, peciva ter piškoti, so najbolj znani kot škodljivi ogljikovi hidrati. Ker vsebujejo veliko sladkorja, poleg tega pa še maslo, in maščobno smetano, so prava kalorična bomba. Energija se bo po zaužitju dvignila, vendar bo kmalu tudi popustila. In zato bomo po takem obroku zaspani, brez energije in brez volje.

Bela moka

Iz bele moke lahko pridelamo veliko živil, kot je kruh, testenine, njoke, peciva itd. Bela pšenična moka je obdelano živilo in ji pri obdelavi odvzamejo vlaknine in ostala pomembna hranila. Zato je pravzaprav vse, kar je iz bele moke prazno živilo. Poleg tega pa po zaužitju izdelkov iz bele moke hitro naraste krvni sladkor, kar slabo vpliva na počutje in poskrbi, da se začnejo kopičiti kilogrami.

Marmelada

Sadje prav tako spada pod enostavne sladkorje, zato je priporočljivo, da ga uživamo čim manj. Marmelada je narejena iz sadja, ki vsebuje fruktozo oziroma sadni sladkor, ki tudi spada v kategorijo škodljivi ogljikovi hidrati. Poleg tega pa ji dodamo še rafiniran sladkor. Lahko rečemo, da je marmelada prava sladkorna bomba. Stvar sicer malo omilimo, če izberemo domačo marmelado, saj tako lažje nadziramo količino sladkorja.

 

 

 

Nedavni prispevki