Prsna črpalka za novopečene mamice


Prihod novorojenčka je po mnenju večine mamic najlepše obdobje življenja, ki ga vsaka mamica doživlja nekoliko po svoje. Med najpomembnejša opravila prvega obdobja otrokovega življenja sodi tudi dojenje, pri katerem vam lahko pomaga ustrezna prsna črpalka. Mnoge mamice pravijo, da črpalke ne želijo kupiti – če ste med njimi tudi vi, si jo lahko po potrebi zagotovite na trgu, ki ponuja storitev izposoja prsne črpalke.

Kaj sploh je prsna črpalka?

Prsno črpalko bi lahko definirali kot mehansko napravo, ki je namenjena črpanju mleka iz dojk matere. V osnovi ločimo ročne in avtomatične prsne črpalke, pri čemer mleko pri prvih črpamo z močjo rok, pri avtomatičnih pa z uporabo elektrike.

prsna črpalka

Za koga je primerna prsna črpalka?

Uporaba prsne črpalke je namenjena doječim materam. Pogosto se za njeno uporabo odločijo matere, ki so v določenem delu dneva ločena od svojega otroka (npr. ko gredo v službo, ko je otrok pri starih starših oz. članih družine) in z vnaprejšnjim črpanjem poskrbijo za hrano svojega potomca.

Nekatere mamice imajo težave pri vzpostavljanju dojenja na prsni bradavici. Ob tem poudarjamo, da težave niso rezultat neznanja ali nekompetentnosti matere, pač pa se včasih enostavno zgodi, da otrok zavrača prsno bradavico. Takrat je smiselna uporaba prsne črpalke, ki omogoča črpanje mleka ter zagotavljanje vseh potrebnih hranilnih snovi otroka z doziranjem materinega mleka preko stekleničke.

Mamice pa se lahko tudi same, zavestno odločijo, da otroka na prsih ne želijo dojiti, hkrati pa vseeno želijo otroku ponuditi hranljiv mlečni obrok, zato posežejo po črpalki in črpanju mleka.

Z redno uporabo prsne črpalke mnoge doječe mamice še dodatno spodbudijo nastajanja mleka, sočasno pa sprostijo pritisk na dojke. Pri materah pri katerih se pojavljajo težave, kot je npr. mastitis, pa uporaba pomaga pri reševanju stanja.

V svetu so prisotni tudi sistemi, ki delujejo na principu mlečne banke, kamor lahko doječe mamice, ki imajo presežke mleka, oddajajo svoje mleko, ki ga dobijo novorojenčki in dojenčki mamic, pri katerih dojenje ni steklo oz. prsne bradavice ne izločajo mleka.

Prsna črpalka in njena uporaba

Mamice, ki svoje novorojenčke dojite, lahko z uporabo prsne črpalke počakate nekaj tednov in prve tedne po rojstvu samo dojite. Že prve po ure po porodu pa je prsna črpalka rešitev za mamice nedonošenčkov, ki prve dneve preživljajo v inkubatorju.

Za vse mamice, ki v večini otroka dojijo na prsih ter uporabljajo prsno črpalko kot rešitev za čas, ko mamica in otrok nista skupaj, velja, da je potrebno za črpanje mleka poskrbeti zjutraj, ko naj bi bila količina mleka največja. Mamica naj za črpanje mleka poskrbi vsaj eno uro pred dojenjem.

Ključno je, da ima mamica vsak dan na voljo zadostne količine počitka, saj bo le tako nastajalo zadosti mleka. Počitek in spanje v zadostnih količinah sta posebej pomembna pri mamicah, ki niso imele naravnega poroda, pač pa carski rez.

Mamice poskrbite za zadosten vnos tekočine, predvsem vode. Pri tem velja, da naj bi ob vsakem dojenju, mamica spila 1 kozarec tekočine (200 ml). Primerno izbiro predstavlja tudi čaj za dojenje, ki zajema nabor zelišč za spodbujanja nastajanja mleka (npr. koprc).

Ne pozabite na zdravo in uravnoteženo (pa tudi zadostno!) prehrano. Hrana naj vključuje zlasti zadostne količine sadja in zelenjave, ogljikove hidrate ter različne vire beljakovin. Za zdravo prebavo so pomembne tudi vlaknine. Med živila, ki spodbujajo nastajanje mleka sodijo: voda, ovseni kosmiči, česen, korenček, koromač, oreščki, losos, špinača, bazilika, čičerika, šparglji, sezam in ingver.

dojenje

Koraki za uporabo prsne črpalke

Prsna črpalka je orodje, ki vam lahko pomaga pri vzpostavitvi rednega zagotavljanja zadostnih količin mleka. Pri tem poskrbite, da upoštevate navodila proizvajalca ter nasvete, ki so v resnici podobni nasvetom za dojenje. Pri uporabi prsne črpalke se vedno namestite na mirno in udobno mesto, poskrbite pa tudi za higieno. Pri izbiri hitrosti črpanja upoštevajte, da je na začetku smiselno črpati pri višjih hitrostih, da dosežete pretok mleka, kasneje pa hitrost zmanjšajte.

 

Nedavni prispevki