Preprost način za hujšanje, ki deluje pri čisto vsakem posamezniku


Prepričana sem, da kot ženska v svojih 20. letih nisem osamljen primer iskanja svojemu življenjskemu slogu primernega načina hujšanja. Večletno preizkušanje izločanja različnih živil, predvsem odrekanja sladkorju in ogljikovim hidratom, pa še do danes ni prineslo dolgoročnega uspeha. S časom sem preprosto ugotovila, da je v življenju potrebno imeti ravnotežje tudi pri odnosu s hrano. Po letih iskanja sem končno odkrila način prehranjevanja, ki praktično ne posega v izbiro živil, ampak v časovno razporejanje uživanja hrane. Preprost način za hujšanje, ki deluje, spoznajte v nadaljevanju tega članka.

Ko ne moraš »iz svoje kože« in resnično potrebuješ preprost način za hujšanje, ki deluje …

Odrekanje specifičnim skupinam živil se mi osebno nikoli ni obneslo. Vsaka ženska najverjetneje ve, kako občutljive smo v času PMS in kako nemogoče se je prepričati, da ne bi za večerjo vsake toliko pojedle nekaj sladkega ali čipsu podobnega. Motivacija za zdravo prehranjevanje in hujšanje pa izgine prav s prvimi ugrizi in kršenjem priporočil »čarobnih diet«. »Nikoli mi ne bo uspelo«, postane vedno bolj pogosta misel v naši ženski glavi. Seveda ne želim promovirati nezdravega vnašanja prekomerne količine sladkorjev, soli, ogljikovih hidratov ali nezdravih maščob. Se mi pa vedno bolj dozdeva, da komplicirane diete v tem »hitrem svetu« preprosto ne bodo uspele, vsaj zame ne.

Preprost način za hujšanje ki deluje

Prekinitveni post ali intermittent fasting je resnično preprost način za hujšanje, ki deluje in ga zmore vsak

  • Kaj je prekinitveni post?

Lahko bi rekli, da je ta preprost način za hujšanje, ki deluje, osnovan na vsem preostalim dietam manj pomembnem konceptu časa prehranjevanja. Dejansko sam IF (krajše za intermittent fasting) ne predpisuje določenega števila obrokov, njegove količine in prav tako ne izključuje določene hrane, ki jo radi zauživate. Najpomembnejša komponenta te »diete« je časovno razmerje za vnašanje hrane v naše telo. Vse to pa je pravzaprav tisto, kar je pri hitro spreminjajočemu in neustavljivemu svetu najbolj prikladno. Nič več dolgih nakupovalnih listov z zelo drago »dietno« hrano, zapravljanja neskončnih ur za ugotavljanje kompatibilnosti živil v samem obroku. Ta preprost način za hujšanje, ki deluje, bazira preprosto le na času in je prav zato primeren prav za vsakega posameznika.

  • Osnova prekinitvenega posta in njene štiri glavne različice

Osnovna logika, ki dejansko potrjuje, da je to preprost način za hujšanje, ki deluje, se skriva v dveh elementih diete.

Prvi element je na eni strani obdobje postenja, ko v svoje telo ne vnašaš nič kalorij in na drugi strani obdobje hranjenja, kjer lahko zaužiješ vse obroke tistega dneva. Skrivnost samega posta in njegovo prilagajanje vsakemu posamezniku pa se potem razdeli v 4 glavne koncepte. Med njimi lahko prosto izbirate, saj je glavno to, da je to res vam preprost način za hujšanje, ki deluje dolgoročno.

  1. Koncept IF: 16/8

Prekinitveni post na ta način je med vsemi njegovimi različicami najbolj prepoznana verzija. Glavna logika tega koncepta je v tem, da se v času 16 urnega okna posta preprosto postiš in ne uživaš hrane, med tem ko v preostalih 8 urah nadoknadiš oz. poješ vse svoje preostale obroke. Edina stvar, ki jo je potrebno vzdrževati, seveda poleg časovnega razporeda, pa je tudi to, da se obeh ur tako začetka, kot konca postenja  držiš konstantno. Sprememba lahko nastane le v primeru, da se odločiš za spremembo v časovnih razmakih, kar pomeni da preideš na razmerje 15/9 ali 14/10, celo 12/12.

  1. Koncept IF: OMAD

Kratica OMAD prihaja iz angleškega prevoda besedne zveze: One Meal A Day, kar pomeni, da tokrat količino vseh obrokov skrčiš v en sam obrok. Tako boste v času »časovnega okna hranjenja« užili zgolj zajtrk ali malico ali kosilo ali večerjo. Poenostavitev na zgolj en obrok dnevno še posebej pri zelo zaposlenih ljudeh, ki seveda to znajo pravilno izvajati, predstavlja najbolj preprost način za hujšanje, ki deluje za njihov življenjski slog.

  1. Koncept IF: 5:2

Za tiste, ki se težje vsakodnevno odločate za časovno omejevanje hranjenja je ta način prehranjevanja za vas. V tem primeru se ne osredotočimo na časovnico posameznega dne, ampak celotnega tedna. V njem boste tako lahko 5 celih dni jedli popolnoma nemoteno, med tem ko boste post opravili v preostalih 2 dneh. Takrat je za delovanje posta v namene hujšanja priporočljivo, da se zaužije le od 500 do 600 kcal.

  1. Koncept IF: Eat Stop Eat

Za nekatere je tudi postenje dvakrat na teden zelo težavno, v tem primeru lahko začnete z zelo priljubljenim zgoraj omenjenim konceptom ESE. Pri njem boste prav tako skozi teden jedli popolnoma normalno, le da si boste že v naprej določili en sam dan, v katerem 24-ur ne boste zaužili ničesar.

Verjeto niste vedeli, da se je v zadnjem času tudi na področju profesionalnega športa začelo vedno več nutricistov in atletov odločati za tovrsten način prehranjevanja. Velike variacije znotraj njega pa so prepričale tudi mene. Preprost način za hujšanje, ki deluje lahko pripomore tudi k izboljšanju vašega fizičnega in psihičnega počutja, zato ne odlašajte in se preizkusite še vi. Stalo vas bo lahko le nekaj izgubljenih kilogramov!

Nedavni prispevki