Pirin kruh spada med najbolj zdrave vrste kruha


Kruh je v naši kulturi nenadomestljiva dobrina. Prisoten je v vsaki hiši. Tako je trenutno pirin kruh v svojem razmahu popularnosti. Njegova priprava ni nobena znanstvena fantastika. Je pa zelo dober in vsebuje vrsto odličnih hranilnih snovi. V zvezi s kruhom so povezane tudi številne šege in navade Slovencev. Tudi vrste kruha in njihov pomen so se vrstile skozi vso zgodovino slovenskega naroda. A poglejmo si, kako je s pirinim kruhom.

Kako se pripravi pirin kruh

Za izkušene peke kruha navajam sestavine v odstotkih v primerjavi z moko:

  • moka
  • sol: 2%
  • kvas: 3%
  • malo sladkorja
  • olje: 1%
  • voda: 60%

Pirin kruh

V praksi pa je to videti takole: 500g moke, 10g soli, 15g kvasa, žlica sladkorja, 5g rastlinskega olja (pol decilitra) in 30g vode (tri decilitre)

Moka naj ima sobno temperaturo. Če jo shranjujemo v hladni shrambi, jo prinesimo v kuhinjo vsaj uro ali dve prej. Tako bo pirin kruh bolj puhast in elastičen. Ustrezno količino odtehtamo v posodo za gnetenje. Po robu posujemo sol in naredimo jamico. V njo nadrobimo kvas in potresemo z žlico sladkorja. Polijemo kvas z decilitrom tople vode. Pustimo delovati kvasovke. Ko se naredi lepa gobica, dodamo še dva decilitra tople vode in olje. Vse skupaj dobro umesimo. Lahko z rokami, lahko z mešalnikom. Tu ni pravila. Ko se sestavine povežejo, pokrijemo posodo in pustimo testo vzhajati. Naraste naj na dvakratno količino. Ko je dovolj vzhajan, ga pregnetemo in oblikujemo. Tu si lahko pomagamo tudi z moko. Kruh poljubne oblike položimo na pekač in pustimo, da ponovno vzhaja. Medtem prižgemo pečico na pečenje zgoraj-spodaj in jo ogrejemo na 220º C.

Oblikovanje in pečenje

Ko imamo enkrat pregneteno testo, ga poljubno oblikujemo. Če želimo pirin kruh v hlebčku, potegnemo testo nekajkrat z roba na sredino z več strani. Več potegov naredimo, bolj čvrst bo hlebček. Pustimo vzhajati. Tak hleb pečemo 5 minut na 220º C, nato pa pečico zmanjšamo na 180º C in pečemo še nadaljnjih 15 minut.

Za štručko testo potegnemo proti sredini le iz dveh nasprotnih strani. Nato še malo povaljamo in damo na pekač. Prav tako pečemo 5 minut na 220º C in še nadaljnjih 15 minut na 180º C.

Drobno pecivo oblikujemo z rokami na poljubne oblike. Žemljice naredimo tako, da oblikujemo hlebčke in jih na sredini prerežemo. Vse ostalo je stvar domišljije. Tako drobno pecivo pečemo od 8 do 12 minut na 220º C. Vse je odvisno od velikosti peciva.

Ko je kruh pečen, ga obrnemo na rešetko na glavo. Ne pokrivamo ga, ker se bo skuhal. Najboljši kruh je seveda še malo topel. Ni pa ravno zdrav. Tako priporočam, da ga jeste nekoliko pozneje ali celo naslednji dan. Kajti šele takrat razvije pravi okus.

Pirin kruh z dodatki

Kruh iz pirine moke pečemo enako iz bele ali polnozrnate moke. Kruh iz polnozrnate moke bo le nekoliko bolj čvrst. A tudi bolj okusen. Okust in teksturo pa lahko oplemenitimo z različnimi dodatki.

Najljubša semena na suho popražimo na ponvi in jih, malo ohlajena, dodamo testu med drugim mesenjem in oblikovanjem. Če jih želimo posuti po vrhu, testo pred peko navlažimo z vodo in posujemo s praženimi semeni.

Namesto rastlinskega olja lahko dodamo tudi druga olja. Bela pirina moka in bučno olje bosta ustvarila zanimiv zelenkast kruh. Za okus lahko dodate še drobljena, pražena bučna semena.

Tudi nekateri oreščki se lahko dodajo. Tudi te je potrebno predhodno malo popeči. Enako vse vrste kosmičev. Vmesimo jih v drugem mesenju. Tak kruh je bolj hranljiv in se lahko je tudi samostojno.

Zanimiva je tudi kruhova potica oziroma povitica. Testo po drugem vzhajanju razvaljamo in namažemo s poljubnim nadevom. Zvijemo in položimo na pekač. Pustimo, da vzhaja na dvojno količino. Povitico pečemo bolj počasi na 180º C pol do tri četrt ure. Odlična je za popestritev obroka ali malico.

Pirin kruh kot darilo

Kruh je lahko tudi čudovito darilo ali le drobna pozornost. Tak kruh tik pred peko še malo okrasimo. Krasimo ga z moko in šablonami, ki jih naredimo lahko tudi sami. Prav tako lahko ločeno vzhajamo malo testa in ga uporabimo za krašenje. Okraske prilepimo s pomočjo stepenega jajca. Bolj spretni pa kruh lahko zarežete z britvico ali škarjami. Po peki kruh premažemo z maščobo, da se lepo sveti. Podarimo ga v lični košarici ali kartonasti škatli z lepim prtičkom. Tako darilo je vsekakor edinstveno in pravo presenečenje. Otroci pa se bodo gotovo razveselili krušnega peciva.

Nedavni prispevki