Opornice nudijo oporo in stabilizacijo pri različnih težavah


Obstaja veliko različnih vrst opornic, uporabljajo pa se za različne vrste mišično-skeletnih težav; v največjem obsegu jih uporabljajo športniki, primerne pa so tudi za laično uporabo, predvsem po kakšnih poškodbah ali operacijah. Več o opornicah si lahko preberete na različnih spletnih straneh, zagotovo pa vam bo o njih znal svetovati tudi osebni zdravnik, kirurg, ki vas je operiral ali pa zaposleni v lekarni.

Za kaj se uporabljajo opornice

Kot že omenjeno se opornice uporabljajo po različnih poškodbah ali operacijah, njihova naloga pa je uravnava in korekcija položaja, opora, stabilizacija in zaščita določenih delov telesa kot so sklepi, mišice in kosti. Če opornico pravilno namestite, si lahko z njo pomagate zmanjšati bolečine ali otekline. Opornico lahko uporabljate tudi pri degenerativnih sklepnih boleznih, športnih aktivnostih in sklepnih nestabilnostih – preventivno se jih uporablja za to, da preprečimo poškodbe. Opornico lahko uporabljate občasno ali pa vsakodnevno, odvisno pač od vašega zdravja, fizičnih sposobnosti, sklepne stabilnosti ipd.

opornice
Opornice se uporabljajo za različne vrste mišično-skeletnih težav.

Sestava opornic in njihova delitev

Opornice morajo biti v prvi vrsti narejene iz koži prijaznih materialov (ne srbijo, ne dražijo, ne povzročajo alergij ipd.), seveda pa morajo biti materiali kakovostni. Zelo pomembno je tudi, da je material kar se da zračen, da lahko nemoteno odvajamo znoj. Sama vrsta materiala določa tudi funkcijo opornic, zato niso vse izdelane iz enakih materialov. Tiste, ki so npr. namenjene imobilizaciji in kompresiji mišic ter sklepov, so najpogosteje izdelane iz najlona in neoprena; za pravo, trdnejšo imobilizacijo lahko vsebujejo tudi jekleno ali plastično ploščico.
Kot verjetno že veste, ne obstaja zgolj ena vrsta opornic. Delimo jih glede na t. i. telesno regijo, kjer se opornica uporablja. Tako poznamo kolenske, gleženjske, zapestne, prstne, hrbtne, trebušne, ramenske, komolčne opornice in podobno. Posebna vrsta pa je športna opornica (oz. več njih), ki so namenjene temu, da razbremenijo določene telesne regije med intenzivno vadbo in na ta način bolj ali manj uspešno preprečujejo poškodbe. Pa si poglejmo nekaj najpogosteje uporabljenih opornic.

Opora za koleno in gleženjska opornica

Kot že ime pove, opornica za koleno nudi oporo kolenskemu sklepu, mišicam in vezivnemu tkivu okoli kolena. Kolenski sklep je eno najpogostejših mest, kjer občutimo bolečine – te lahko nastanejo zaradi starostnih sprememb, artritisa, poškodb križnih vezi, operacije ali pa natrganja mišice ali kite. Poznamo več vrst kolenskih opornic, denimo kolenske bandaže, kolenčnike, štiritočkovne opornice, kolenske trakove in imobilizacijske opornice, od vaše poškodbe, vrste operacije ipd. pa je odvisno, katero boste uporabili.

Z gleženjsko opornico boste podprli in stabilizirali gleženj. Poškodbe gležnja (najpogosteje zvin) so ena najpogostejših poškodb, do katerih pride med športno aktivnostjo, gleženj pa si kaj hitro lahko zvijete že med vsakodnevnimi aktivnostmi. Ob zvinu morate sklep najprej nekaj dni hladiti in razbremeniti, nato pa ga morate postopoma spet obremenjevati, pri čemer vam opornica še kako prav pride.

opornice
Opornica za koleno nudi oporo kolenskemu sklepu, mišicam in vezivnemu tkivu okoli kolena.

Zapestne in prstne opornice ter opora za komolce

Opora za zapestje se najpogosteje uporablja pri t. i. sindromu karpalnega kanala. Do njega pride predvsem pri poklicih, katerih delo temelji na rokah, predvsem na finih gibih – denimo pri pisarniških delavcih, kjer v nedogled delajo iste gibe z roko oz. prsti in zapestjem. Opora za zapestje pa se uporablja tudi pri poškodbah in obrabah zapestnega sklepa ter po operacijah.

Prstna opornica vam bo stabilizirala prste (na voljo je tudi opornica za vseh pet prstov roke, lahko pa nudite oporo zgolj enemu prstu). Najpogosteje se uporabljajo pri poškodbah, po operacijah ter pri obrabi sklepov prstov. So zelo udobne za nošenje, saj omogočajo gibanje v zapestnem sklepu.

Za podporo komolcu lahko uporabljamo pestovalne rute ali pa komolčno opornico – oboje stabilizira komolčni sklep in tako pripomore k hitrejšemu celjenju poškodb. Na trgu pa boste našli tudi komolčnike, ki lahko segajo čez celoten sklep ali pa le trak pod sklepom – ti služijo podpori in stabilizaciji sklepa ter zmanjšujejo bolečine pri epikondilitisu (teniškem komolcu).

Opornica za hrbet, trebuh ali ramena

Hrbtna opornica seveda nudi oporo in stabilizacijo hrbtenice, poznamo pa več vrst tovrstnih opornic – ledvene, prsne in opornice za celotno hrbtenico. Prve podpirajo in zmanjšujejo bolečine v spodnjem delu hrbtenice, prsne se večinoma uporablja za korekcijo drže, zadnje pa se uporablja po kompresijskih zlomih vretenc, imobilizaciji po operacijah ipd. Različne vrste trebušnih opornic se uporablja za oporo trebušnim mišicam in za zmanjševanje bolečin v trebušnem predelu, uporabljajo se predvsem pri trebušnih kilah – zmanjšujejo namreč pritisk na trebušno steno in tako olajšajo proces celjenja in rehabilitacije po operaciji.

Ramenska opornica nudi oporo in stabilizacijo ramenskemu sklepu. Tudi tu poznamo več vrst opornic, denimo navadno trikotno ruto ali pa nekoliko bolj zapletene, ki razbremenijo ramenski sklep in določen položaj rame – tovrstna opora je potrebna po poškodbi, operaciji, izpahu in drugih ramenskih težavah.

opornice
Poškodbe gležnja (najpogosteje zvin) so ena najpogostejših poškodb, do katerih pride med športno aktivnostjo, gleženj pa si kaj hitro lahko zvijete že med vsakodnevnimi aktivnostmi.

Opornice torej nudijo odlično oporo in stabilizacijo pri različnih mišično-skeletnih težavah, uporabljajo se tudi preventivno za preprečevanje poškodb. Pomembno je, iz kakšnega materiala so narejene, sam morajo biti človeku prijazne, predvsem pa morajo služiti svojemu namenu. Poznamo več vrst opornic, od vaše težave/poškodbe ipd. pa je odvisno, katero boste uporabili.

Nedavni prispevki