Starejše osebe in nega na domu


Staranje prebivalstva normalni pojav sodobne družbe, s katerim se srečujejo številne države in klik na demografske podatke Slovenije kaže, da tudi mi nismo izjema. Veliko ljudi ima doma starejšo osebo, ki je zaradi bolezni, nesreče ali visoke starosti nezmožna sama skrbeti zase, vendar ne želi v dom za starostnike. V tem primeru je pomembno, da upoštevate njihove želje in jim poskusite nuditi najboljše, da bodo imeli lepo in kakovostno starost. Rešitev v tem primeru je profesionalna nega na domu, kjer najamete usposobljene osebe, ki starostnikom pomagajo pri osnovnih življenjskih potrebah. Največkrat storitev opravlja strokovno izobražena oseba, npr. medicinska sestra, ki starostniku nudi vso potrebno oskrbo, podporo in zdravljenje. Ker tovrstna oblika pomoči kaže dobre rezultate v izboljšanju kakovosti življenja, je dobrodošla tudi CCO fizioterapija v Ljubljani, ki izvajanje svojih storitev nudi tudi v domačem okolju.

Nega na domu
Nega na domu poteka pod okriljem medicinskega osebja z opravljenim strokovnim izpitom.

Kaj je profesionalna nega na domu?

Nega na domu obsega strokovno pomoč predvsem starejšim osebam, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne morejo več skrbeti za svoje osnovne življenjske potrebe. Usposobljeno osebje centra celostne oskrbe takšnemu posamezniku pomaga pri osnovnih življenjskih funkcijah, npr. dihanju, prehranjevanju in pitju, pa tudi pri oblačenju, hranjenju, merjenju krvnega tlaka in sladkorja ter pomoč pri uživanju zdravil po predpisanih navodilih zdravnika. Nega na domu je namenjena osebam, ki niso zmožne skrbeti zase ali jim svojci ne morejo nuditi potrebne kakovostne pomoči. Največkrat se priporoča takrat, ko starostnik ni pripravljen na selitev v dom za ostarele ali ko njegovi najbližji ne morejo več kakovostno skrbeti zanj. Odvisno od potreb in zahtev posameznika se oskrba prilagodi potrebam oskrbovanca – to je lahko za pol ure, nekaj ur ali cel dan.

Storitev izvaja usposobljeno osebje

Nega na domu poteka pod okriljem medicinskega osebja z opravljenim strokovnim izpitom. Ustrezno izobražen kader zagotavlja storitve tudi tistim s težjimi oblikami obolenj, ki potrebujejo še dodatno skrb. Dobra zdravstvena oskrba omogoča visoko kakovost življenja v domačem okolju, ne glede zdravstvene težave. Storitve zagotavljajo pomoč pri temeljnih dnevnih opravilih, kot so hranjenje, umivanje, oblačenje, leganje in vstajanje, uporaba stranišča ter obvladovanje inkontinence. Starostniki se ob primerni pomoči počutijo veliko bolje, postanejo motivirani in samozavestnejši, v številnih primerih je opaziti tudi vidno izboljšanje stanja in celo okrevanje.

Kaj vključuje storitev?

Oskrba v domačem okolju pod vodstvom medicinskega osebja vključuje različne storitve, kot so:

 • temeljna opravila (pomoč pri oblačenju, umivanju, hranjenju, opravljanju osnovnih življenjskih potreb),
 • vzdrževanje in nega medicinskih in ortopedskih pripomočkov,
 • povijanje nog s kompresijskimi nogavicami,
 • priprava zdravil in nadzor nad jemanjem zdravil,
 • nega starostnikov v paliativni oskrbi,
 • zahtevnejša aplikacija zdravil.
Dobra zdravstvena oskrba omogoča visoko kakovost življenja v domačem okolju, ne glede zdravstvene težave.

Fizioterapija v Ljubljani kot odlična dopolnitev oskrbe

Ob ustrezni podpori nega na domu daje odlične rezultate. Starostniki velikokrat postanejo vitalnejši in aktivnejši, zdravstveno stanje pa se jim vidno izboljša. Zato je smiselno, da ta napredek nadgradi fizioterapija v Ljubljani, ki svoje storitve izvaja tudi na domu. Storitev je namenjena starostnikom in osebam z bolečinami v različnih delih telesa zaradi revmatoidnih obolenj ali degenerativnih sprememb; bolečinami v mišicah zaradi preobremenitve, poškodbe ali vnetja; s težavami z ravnotežjem in gibanjem; z nevrološkimi obolenji po možganski kapi, multipli sklerozi ali Parkinsonovi bolezni; po zlomih, zvinih ali drugih poškodbah ter za rehabilitacijo po dolgotrajni bolezni ali hospitalizaciji.

Vadba na domu kot odlična rešitev za starostnike

Ker številni posamezniki zaradi bolezni, poškodbe ali odsotnosti prevoza ne morejo priti v ambulanto, vadba in raztezanje pa pomeni boljšo kakovost njihovo življenja, se fizioterapija v Ljubljani izvaja tudi v domačem okolju. Ta spodbuja samostojnost ter starejšim omogoča bolj kvalitetno in prijetno bivanje v znanem domačem okolju. Sama vadba poteka nekoliko drugače kot ambulantna terapija, je pa glavni cilj obravnave vedno usmerjen v zagotavljanje funkcionalne samostojnosti uporabnika. Obisk terapevta v domačem okolju starostnike razbremeni obveznosti, sama terapija pa pomaga pri lajšanju bolečin in izboljšuje gibljivost in mišično moč. Starostniki, rehabilitirani v domačem okolju, se tudi hitreje ponovno vključijo v skupnost.

Vrste terapij, ki se izvajajo v domačem okolju

Čeprav je vadba v domačem okolju nekoliko drugačna kot v ambulanti, pa vseeno obsega:

 • rehabilitacijo, razgibavanje, vaje za ravnotežje in koordinacijo,
 • elektroterapijo za zmanjšanje bolečine, krepitev mišic in korekcijo gibov,
 • lasersko terapijo za prekrvavitev in zmanjšanje oteklin, vnetij in kroničnih bolečin,
 • ultrazvočno terapijo za prekrvavitev in regeneracijsko sposobnost tkiv,
 • magnetoterapijo za boljšo presnovo in obnovo celic po poškodbah,
 • terapevtsko masažo za povečanje mobilnosti, prekrvavitve, zmanjševanje napetosti in bolečine,
 • kineziotaping za zmanjševanje bolečin in krajšanje časa rehabilitacije.
Obisk terapevta v domačem okolju starostnike razbremeni obveznosti, sama terapija pa pomaga pri lajšanju bolečin in izboljšuje gibljivost in mišično moč.

Pomoč CCO le en klik stran

Center celostne oskrbe in njihova fizioterapija v Ljubljani pa ni omejena samo na prestolnico, temveč se izvaja tudi v številnih drugih krajih po celi Sloveniji: v širši okolici prestolnice (Kranj, Grosuplje, Mirna Peč, Šenčur), v Celju z okolico (Žalec, Štore), Mariboru, Novem Mestu s širšo okolico, Novi Gorici, Ajdovščini in na Obali (Koper, Izola, Piran, Portorož, Lucija, Ankaran). Fizioterapija v Ljubljani se lahko pohvali z usposobljenim kadrom, diplomiranimi fizioterapevti s številnimi dodatnimi znanji in izkušnjami, pri čemer kraj delovanja ne vpliva na kakovost storitve.

Nedavni prispevki