Naravna zaščita pred klopi je na dosegu roke


Naravna zaščita pred klopi je boljša kot kemična sredstva proti klopom, ki dostikrat ne delujejo, pa še draga so. Lahko si sami pomagamo zaščititi se pred klopi s poceni naravnimi sredstvi, ki prevarjeno delujejo. Malo ljudi pa ve, da so najboljša naravna zaščita pred klopi prehrana, vonji in krvavi mlečnik. Ste se že kdaj vprašali, zakaj nekateri ljudje privlačijo vse klope okoli hiše, v parku, na travniku in v gozdu, drugi pa ne? Obstaja utemeljen odgovor, zakaj je tako. To pojasnimo v članku.

Kaj je v resnici klop in zakaj se ga moramo bati?

Klop je majhna žival, ki je nadvrsta pajkovcev in spada med pršice. Poznamo preko 800 vrst klopov, ki so lahko veliki manj kot milimeter in s sprostim očesom niso vidni, pa vse do 30 mm. Nevarni so vsi klopi, neglede na velikost in vrsto, ker enako, kot komarji, prenašajo nalezljive bolezni, zato je naravna zaščita pred klopi res dobrodošla.

V Sloveniji v glavnem poznamo tri vrste klopov in sicer gozdni, rovkin in ježev klop. Klop je zajedavec in samica za razvoj ter razplod potrebuje gostiteljevo kri nekajkrat v svojem življenju. V povprečju živijo klopi tri leta. Klop je na živali ali človeku kratek čas in ko se napije dovolj krvi, pade na tla, nato v zemljo izloči ličinke, ki kasneje prežijo na živali, zagrabijo pa tudi človeka, če slučajno pride mimo.

Klop čaka v zemlji na ugodne temperature, ki morajo biti nad ničlo. Nato spleza na bilko ali grmovje in tam čaka na gostitelja. Zazna ga s pomočjo občutljivih dlačic na telesu, ki zaznajo gibanje in veter, takrat se oprime gostitelja. Poišče tanek del kože blizu žile in zarije jeziček do nje, da srka kri. Pri tem v kri gostitelja izloča snov proti strjevanju krvi.

Hkrati pa lahko v kri gostitelja preidejo toksini, ki jih ima klop v slini in lahko povzročijo gostitelju klopno paralizo. Največkrat se organizem na klopa odzove s preobčutljivostjo ter alergijskimi reakcijami. Povzročijo pa lahko tudi hujše bolezni, ko sta klopni meningitis in lymska borelioza, zato je naravna zaščita pred klopi res dobrodošla.

Klopi prenašajo lahko več različnih patogenov, med katere spadajo virusi, potozoji, pa človeku nevarne bakterije, tudi gliste, spirohete in rikecije. Klop izloča zraven v gostiteljevo kri še snovi, ki zavirajo imunski sistem. Nevarno pa je tudi, ker vse to klop lahko prenese tudi na domače živali.

Kateri ljudje so še posebej podvrženi napadu klopov in kako se rešijo?

Zagotovo ste opazili, da imajo nekateri ljudje ves čas težave s komarji in klopi. Lahko je v prostoru ali v naravi več ljudi, pa bodo nekateri se ves čas otepali komarjev ter imeli na sebi polno klopov, drugi pa sploh ne. Radi se pošalimo, da imajo ti ljudje tako slabo kri, da jih še klop noče. Vendar ni tako. Kako naravna zaščita pred klopi lahko pomaga, si preberite v nadaljevanju članka.

Skrivnost ljudi, ki se jim klopi in komarji izogibajo, je v prehrani. Komarji, klopi, mravlje in druge žuželke bodo veselo obletavale in grizle take ljudi, ki imajo v sebi veliko sladkorjev, kar se odraža tudi na koži in to privlači živali.

Če boste opazovali okoli sebe tiste ljudi, za katere veste, kaj jedo, boste ugotovili, da je to dejansko res in da je prehrana naravna zaščita pred klopi. Zato ne jejte sladkarij, predelanih maščob in sladkega sadja. Jejte hrano, ki ne dviguje krvnega sladkorja na previsoko raven, na primer fižol in temno listnato zelenjavo.

Ali obstaja učinkovita naravna zaščita pred klopi?

Naravna zaščita pred klopi je preverjeno mogoča na tri načine.

  • Parfumi

Prvi in najbolj enostaven ter zelo učinkovit način je, da se namažete s parfumi. Parfumi so lahko kateri koli, tisti, ki jih že uporabljate ali pa na primer eterična olja sivke, limone, grenivke, pomaranče ali vrtnic. Tudi, če se boste namazali z eteričnim oljem, ki diši po smrekah, boru in zimi, vas te male nadloge ne bodo napadale, ker jim taki vonji ne ustrezajo. Poleg tega pa vas ne bodo vonjali kot živo bitje s toplo krvjo, ampak vas bodo zamenjal za drevo ali predmet.

  • Citrusi

Klopi ne marajo vonja citrusov, zato so naravna zaščita pred klopi. Če nimate pri roki eteričnih olj, nič hudega, namažite se po telesu z limono ali pomarančo in to bo odganjalo klope ter komarje.

  • Krvavi mlečnik (Chelidonium majus)

Naravna zaščita pred klopi je tudi krvavi mlečnik, vendar na poseben način. Ta recept ni znan veliko ljudem, je pa učinkovit in je plod naših preizkusov. Deluje tudi proti takim majhnim klopom, ki jih s prostim očesom ne vidimo. Čeprav so majhni, so nevarni.

Krvavi mlečnik, kot naravna zaščita pred klopi, je uporaben v obliki tinkture ali pa kar svež. V obeh primerih, tinkturo ali pa mleček iz stebla rastline vtiramo v ranice 10 dni zaporedoma. Če ste se urezali, odrgnili do krvi, se namažite s tinkturo ali sokom krvavega mlečnika.

Naslednjih 10 dni vsak dan popraskajte krasto ter se namažite. Očitno klopom ne prija, da je v gostiteljevi krvi krvavi mlečnik in poginejo, če se lotijo človeka in pijejo njegovo kri.

Tinkturo naredite tako, da v liter 40 % sadjevca date narezane korenine in stebla krvavega mlečnika, tri tedne vsak dan pretresate kozarec in potem je tinktura gotova, ki jo imate lahko desetletje v temnem in hladnem prostoru.

Preventiva pred klopi

Naravna zaščita pred klopi je tudi obleka. Ko greste spomladi na sprehode, bodisi po gozdu ali po travnikih, bodite vedno oblečeni tako, da imate dolge rokave in hlače, ki naj bodo stisnjeni ob telesu. Imejte obute nogavice in visoke čevlje.

Ko pridete domov, se stuširajte in se dobro preglejte, da ni na telesu kakšen klop. So zelo majhni. Največ jih boste našli tam, kjer je koža tanka in so blizu krvne žile. Odstranite jih s pinceto. Vedno rano mažite potem s krvavim mlečnikom, še vsaj 10 dni. Krasto vsakič spraskajte.

Nedavni prispevki