Najlepše kolesarske poti v Sloveniji


Slovenija slovi po svoji neokrnjeni naravi in slikoviti pokrajini. Kamor koli vas že zanesejo noge, se boste lahko nagledali čudovitih razgledov in spočili svoje oči na zeleni pokrajini. Načinov za odkrivanje Slovenije je mnogo, vseeno pa bi na tem mestu izpostavili nam najljubši način odkrivanja Slovenije, to je s kolesi. Zakaj ravno s kolesi? Ker so najlepše kolesarske poti v Sloveniji.  V Sloveniji je namreč vedno več urejenih kolesarskih poti, na katerih boste lahko varno in brezskrbno kolesarili, uživali v naravi, si ogledovali okolico in na  splošno uživali v prijetnem oddihu, in to odmaknjeni od cestnega vrveža. V Sloveniji poznamo kar nekaj lepih, urejenih in razgibanih kolesarskih poti. Se pravi, prav vsak lahko najde sebi primerno. V nadaljevanju naj vam predstavim naše najzanimivejše, najatraktivnejše  in najlepše kolesarske poti v Slovenij.

 Najlepše kolesarske poti v Sloveniji na Koroškem in Podravskem

Nekatere najlepše kolesarske poti v Sloveniji so skrite očem in jih je potrebno iskati skoraj 700 metrov globoko pod podzemljem. Tovrstne kolesarske poti so samo za ljubitelje avantur in adrenalina. V Sloveniji lahko tako kolesarsko pot najdete na Koroškem, kjer si s kolesi lahko ogledate zapuščen rudnik, ki se nahaja v podzemlju gore Pece. Tam se lahko s svojim kolesom in v spremstvu vodnikov, bivših rudarjev, zgubljate po predorih nekdanjega rudnika in odkrivate podzemni svet. Kot sem že omenila, tovrstno kolesarjenje ni za vsakogar, zahteva določeno previdnost in dodatno opremo, vsekakor pa gre za pravo pustolovščino, ki je ne boste kar tako pozabili. Saj se zagotovo ne vozite vsak dan po temnih zapuščenih rudarskih rovih, z naglavno lučko, ki vam edina omogoča videti pot naprej. Zagotovo se splača tovrstno kolesarsko pot opraviti v vročih poletnih dneh, saj se tako izognete vročini in se prepustiti adrenalinski vožnji na prijetnih 10 stopinjah Celzija.

Če pa niste ljubitelj podzemlja in si okolico raje ogledujete na površju, potem je tu za vas Dravska kolesarska pot. Iz imena lahko razberemo, da gre za kolesarsko pot ob reki Dravi. Začne se na Avstrijskem, seka Slovenijo, zaključi pa se na Hrvaškem. Samo slovenski del kolesarske poti vodi mimo Dravograda, Maribora, Ptuja pa vse do Ormoža. Na sami poti vas bodo s svojo pojavo omrežili gradovi Dravske doline, odkrivali boste spomenike še iz časov starih Rimljanov, novih moči pa si boste lahko nabrali na Lentu, kjer se nahaja najstarejša trata na svetu.

Najlepše kolesarske poti v Sloveniji na Primorskem 

Tudi primorska skriva zelo znane in najlepše kolesarske poti v Sloveniji. Ena takšnih kolesarskih poti je Parenzana ali drugače Porečanka. Na tej poti boste lahko občudovali slovensko obalo in se nadihali morskega zraka. Parenzana je kolesarska pot, ki se vije po nekdanji železniški trasi med Trstom in Porečem. Gre za kolesarsko pot dolgo 130 kilometrov, ki je še kako primerna za mlade družinice, če jo le razdelite na krajše razdalje in si tako privoščite večdnevni izlet. Na slovenski strani vas bo kolesarska pot vodila mimo naših najlepših in najslikovitejših morskih mestec – Koper, Izola in Piran. Hkrati se boste lahko zapeljali mimo dveh krajinskih parkov – Škocjanski zatok in Sečoveljske soline. Slednja kolesarska pot zagotovo spada med najlepše kolesarske poti v Sloveniji, zato se jo splača pogledati.

Najlepše kolesarske poti v Sloveniji na Gorenjskem

Na Gorenjskem je kar nekaj kolesarskih poti, ki se lahko pohvalijo z nazivom »najlepše«. Ena takšnih je Trans Slovenija 01, kjer vas bo pot vodila od Julijskih Alp, skozi čarobno dolino Soče pa vse do gričev Brd, mimo Vipavske doline do našega morja. Zelo se splača s kolesom ogledati tudi Bled in njegovo okolico. Tam sicer posebnih prog za kolesarjenje ni. Vseeno pa vam zagotavljajo varno vožnjo, saj tam ni veliko prometa in so zato ceste popolnoma varne za vse vrste kolesarjev. Tamkajšnje lokalne ceste in kolovozne poti, ki vas bodo vodile do slikovitih vasic, so idealne za izlete mladih družin in starejših obiskovalcev. Tamkajšnja pokrajina je tudi prepletena z različnimi gozdnimi stezicami, ki so idealne za vožnjo s kolesom in s svojimi razgledi navdušijo prav vsakega. Na Bledu boste zasledili tudi ogromno ponudnikov, kjer si boste lahko sposodili kolesa in se z njimi podali na raziskovanje. Po želji pa lahko najamete tudi vodnika in vam tako ne bo potrebno skrbeti ali ste na pravi poti.

Za katero koli kolesarsko pot se boste že odločili, vam je zagotovljeno, da boste neizmerno uživali. Izkoristite najlepše kolesarske poti v Sloveniji in se s kolesom podajte v odkrivanje naše lepe zelene dežele.

Nedavni prispevki