Najboljši izleti po Sloveniji so dobili povsem novo podobo


Katere so najboljše destinacije za raziskovanje naše prelepe zelene dežele je bilo včasih vprašanje, na katerega si je lahko vsak odgovoril popolnoma po svoje. Najti je bilo nekaj za ljubitelje narave, nekaj za adrenalinske odvisnike, nekaj za sladokusce in zagotovo nekaj za vsako drugo željo glede preživetja izletniškega dneva.

Danes pa najboljši izleti po Sloveniji nimajo več iste podobe. V duhu ohranjanja zdravja nas in naših bližnjih so lokali zaprli svoja vrata, smučišča so prenehala s svojim delovanjem, celo hoteli nam ne morejo več zagotoviti prenočišč kaj daleč vnaprej. Znamenita Fontana piva je zaprta, muzeji ne sprejemajo gostov in dogodki so prestavljeni na neznane datume v prihodnost.

Najboljši izleti po Sloveniji tako niso več povezani z bliščem, ki ga nudijo razne storitvene dejavnosti, ampak vse bolj s prelepo naravo, ki nam je v Sloveniji na dosegu roke.

Enodnevni skok na morje ali v gore?

Slovenija je ena redkih držav, ki nudi vse – najboljši izleti po Sloveniji tako vključujejo prelepe gore, prostrane travnike, čudovite gozdove, razgiban podzemni svet in celo nekaj obale. Zaradi prikladne velikosti imamo možnost v enem dnevu seveda obiskati vse, a za popolno sliko, kako izgledajo najboljši izleti po Sloveniji, si je smiselno vzeti za vsako od lepot kar cel dan.

Od Strunjana do Izole po poti, polni čudes

Od doma se proti Strunjanu odpravite v dopoldanskih urah, seveda odvisno od vaše oddaljenosti od Slovenske obale.Pot, ki je pred vami je polna geoloških, geografskih in botaničnih posebnosti krajine. Začnete jo ob Strunjanskih solinah in nadaljujete do plaže, kjer se sprehodite mimo visokih pečin. Na koncu plaže prispete do Rta Strunjan, kjer vas čaka strmina in vzpon do vrha, ves čas s čudovitim pogledom na morje, Piran ter Italijo.

Pot vas bo od tu peljala po vrhu klifa ob prepadu vse do Strunjanskega križa, kjer se vam bo odprl čudovit razgled na vse vaše bodoče izlete po Sloveniji – Triglav, Nanos in ostale naše gorske vrhove.

Naslednja točka je prelep Mesečev zaliv. Od tu se odpravite navzdol po poti vse do morja, ali pa pot nadaljujete kar po zgornjem delu. Če se napotite ob morju, boste pot nadaljevali med rtoma Ronek in Belimi skalami, vse dokler ne prispete do kampa Balvedere. Od tam vas bo pot peljala mimo Simonovega zaliva do centra Izole, od koder se počasi napotite nazaj proti Strunjanu in obkljukate lahko enega s svojega seznama “najboljši izleti po Sloveniji”.

Zelena pustolovščina – Kranjska Gora, Zelenci in jezero Jasna.

Vas bolj kot obala navdušujejo zeleni gozdovi in visoka gorovja? Potem najboljši izleti po Sloveniji za vas vsekakor vsebujejo tudi izlet, ki se prične v Kranjski Gori. Ta slovenski biser je poznan daleč okrog po svojih dolgih lepih cestah, razkošnih gorah in turkiznih vodah v popolni pokrajini.

Nekaj kilometrov stran se nahaja skakalnica Planica, od koder se lahko povzpnete do Planinskega doma Tamarin in slapa Nadiža. Na poti naredite postanek pri Zelencih in uživajte v turkizni barvi čudovite okolice, nato pa nadaljujte še do znanega jezera Jasna.

Izlet v starodavno Emono, bodočo prestolnico vašega srca.

Najboljši izleti po Sloveniji vas peljejo tudi v prestolnico Slovenije, ki sploh zadnja leta dominira kot priljubljena turistična destinacija, sploh zaradi živahnega utripa samega mestnega jedra. A prelepa Ljubljana zdaleč ni le to. Dan lahko preživite kot raziskovalci starih mestnih ulic, se podate na Ljubljanski grad, posedate ob prelepi Ljubljanici ali pa se podate na odklop v prelepo Jakopičevo sprehajališče v park Tivoli, ki je poznano tudi po razstavah fotografij v velikem formatu.

Najboljši izleti po Sloveniji so obarvani s prelepo naravo in ljubeznijo.

Stoletja rečnih vplivov reke Mure v Ižakovcih so ustvarila naravni otok, ki je zaradi številnih klopi in mostov zaljubljencev dobil ime Otok ljubezni. Tu je izlet zanimiv v kateremkoli delu leta, saj je obiskovalcem na voljo ogled prelepe okolice, vožnja z brodom in ogled plavajočega mlina, ki so čudoviti ne glede na letni čas. V bližini je tudi razgledni stolp Vinarium – nahaja se le nekaj minut od mesta Lendava, ki je prav tako ogleda vredna izletniška destinacija.

Odločitev kateri so najboljši izleti po Sloveniji vsekakor sklene vsak pri sebi sam, nikakor pa ne dvomimo, da so vsi od prvega do zadnjega izleta po naši čudoviti deželi vredni ogleda in našega dne.

Nedavni prispevki