Medicinski pripomočki – kako vam lahko pomagajo?


Medicinski pripomočki so vsi izdelki, ki jih uporabljamo za preprečevanje, nadzor, lajšanje in zdravljenja bolezni in okvar brez farmakoloških, imunoloških in metaboličnih učinkov. Prav tako med medicinske pripomočke sodijo tudi pripomočki za nadzor spočetja ali pomoč pri spočetju ter izdelki namenjeni čiščenju in razkuževanju medicinskih pripomočkov. Medicinski pripomočki so skladno z evropsko Uredbo o medicinskih pripomočkih, regulirani izdelki, kar pomeni, da morajo ti izdelki dosegati zahteve predpisov, zakonsko določene obveznosti pa imajo tudi fizične in pravne osebe, ki se s to dejavnostjo ukvarjajo.

MEdicinski pripomočki

Kaj vse sodi med medicinske pripomočke?

Medicinski pripomočki so splošno razširjeni izdelki, za mnoge med njimi verjamemo, da jih sploh ne povezujete z besedno zvezo medicinski pripomočki. Taki izdelki so na primer obliži za zaščito ran, bergle, kompresijske nogavice, ledveni pasovi in kondomi. Poleg teh pa med medicinske pripomočke sodijo različni pripomočki za gibanje (npr. invalidski vozički, hodulje, električni skuterji), merilniki in diagnostični aparati (npr. inhalatorji, merilniki krvnega tlaka, merilniki sladkorja v krvi, kisik, naprave za merjenje kisika v krvi, termometri), izdelki za nego bolnika (npr. negovalna kozmetika, negovalne postelje, prehranski dodatki, izdelki za preprečevanje preležanin), toaletni pripomočki (npr. nastavki za WC školjko, nočne posode, ročaji za kopalnico, toaletni stoli), izdelki za inkontinenco (npr. urinske vrečke, kateri, vložki, plenice za odrasle) in ortopedski pripomočki (npr. ledveni/križni pasovi, nosečniški pasovi, opornice za gleženj, koleno, komolec in zapestje).

Kako vem, kater medicinski pripomoček izbrati?

Različne bolezni in poškodbe vplivajo na življenje bolnika in svojcev. Pomembno je zavedanje, da so medicinski pripomočki na voljo tako za nakup kot izposojo, vsi medicinski pripomočki pa imajo svoj osnovni namen v tem, da olajšajo življenje bolnika in tistega, ki za bolnika skrbi. Vsak medicinski pripomoček ima svoj namen, pri iskanju informacij pa vam lahko pomagajo tudi strokovnjaki.

Zlasti ženske, pogosto že v mlajših letih (npr. v času nosečnosti), se soočajo s krčnimi žilami. Čeprav jih pogosto najprej zaznamo kot estetsko težavo, lahko težave, ki so posledica sprememb na venah in venskih zaklopkah, ki preprečujejo, da bi kri potovala nazaj, vodijo v zastajanje krvi v nogah. Na sam pojav krčnih žil vplivajo: dednost (t. j. prisotnost krčnih žil v ožji družini), spol in starost (krčnim žilam so bolj podvržene ženske, s starostjo se tveganje za pojav povečuje), hormoni (npr. v nosečnosti, jemanje kontracepcijskih sredstev), nezdrav življenjski slog (npr. kajenje, prekomerna telesna masa, pomanjkanje telesne aktivnosti), vročina in dolgotrajno sedenje oz. stoja. Poleg (preventivne) uporabe kompresijskih nogavic se osebam priporoča uvedba aktivnih odmorov med dolgotrajnim sedenjem oz. stojo, redna telesna aktivnost, izogibanje sedenju s prekrižanimi nogami, izogibanje uporabi čevljev z visoko peto ter skrb za vzdrževanje primerne telesne mase.

Medicinski pripomočki, ki jih uporabljamo za merjenje in spremljanje nivoja sladkorja v krvi, postajajo stalnica mnogih bolnikov. Sladkorna bolezen je povezana z neustreznim delovanjem trebušne slinavke, ki z izločanjem hormona inzulina skrbi za uravnavanje vstopa glukoze iz krvi v celice. Nezdravljeno stanje sladkorne bolezni lahko bolnike vodi v okvare vida, ledvic in/ali živcev. Poleg rednih meritev krvnega sladkorja se priporoča redna telesna aktivnost, uravnotežena prehrana z manj sladkorja ter skrb za telo in duha.

Prav vsi si želimo biti aktivni do konca življenja, medicinski pripomočki za gibanje pomagajo na poti uresničitve teh sanj posameznika. Bolnikom lahko vsakodnevno higiensko rutino olajšajo dvigala za kad, protizdrsne nalepke, stol za tuš, nočne posode, nastavki za WC ter ročaji za kopalnico in WC.

Za bolnike, kjer gibanje ni več mogoče, pa je potrebno poskrbeti za čim bolj kvalitetno življenje z ustrezno nego bolnika, kamor sodi uporaba ustreznih negovalnih postelj, blazin proti preležaninam, blazin za podlaganje ter negovalne kozmetike Za bolnike, pri katerih je prisotna urinska inkontinenca se priporoča uporaba različnih posteljne podloge, ki preprečijo, da bi urin zmočil posteljne vložke, hlačne plenice, vložki, prav tako pa so na voljo tudi urinske vrečke in katetri s pomočjo katerih bo življenje bolnikov lažje. Nega bolnika predstavlja velik izziv tako za strokovno usposobljene zdravstvene delavce, še večji izziv pa nega bolnika predstavlja za svojce na domu. Pomembno je zavedanje, da medicinski pripomočki ne olajšajo življenja samo bolnikom, pač pa olajšajo delo z bolnikom tistim, ki to delo opravljajo.

Nedavni prispevki