Lasersko odstranjevanje zobnega kamna – priljubljena in dostopna pot do sijočih zob


Lep nasmeh je čudovit modni dodatek, zdravi in beli zobje pa poleg tega tudi znak vaših higienskih navad, zato se vsak trudi, da bi bili njegovi zobje kar najbolj zdravi in lepi. Zato so nujni redni obiski zobozdravnika, ki oceni, kakšne posege in zdravljenje potrebujete. Med sodobnimi metodami, ki pomagajo k lepšim zobem in posledično čudovitem nasmehu, pa je tudi vse bolj priljubljeno lasersko odstranjevanje zobnega kamna.

lasersko-odstranjevanje-zobnega-kamna

Obloga na oblogo – zobni kamen

Na površini zob se ves čas nabirajo zobne obloge oziroma bakterije (plak), ki se jih z rednim čiščenjem zob in ustne votline sicer trudimo redno odstranjevati, a sčasoma se te sprva mehke obloge spremenijo v trde in trdovratne. Lasersko odstranjevanje zobnega kamna je ena od metod, s katerimi te obloge učinkovito odstranjujejo. Najprej se zobni kamen sicer nabere pri dnu zoba, tam, kjer se konča dlesen, potem pa ga je vse več in raste proti koncu zoba. Lahko ga je tako veliko, da mejo med zobmi preprosto zabriše, zobje pa zaradi njega tudi spremenijo barvo – na primer v rumeno in celo rjavo, poleg tega lahko povzroči karies, saj njegove bakterije proizvajajo veliko kisline. Zobni kamen je res trda zobna obloga, ki jo lahko učinkovito odstrani le zobozdravnik – med najsodobnejše in tudi najprijaznejše metode zagotovo spada lasersko odstranjevanje zobnega kamna, o katerem boste nekaj več izvedeli v nadaljevanju.

Za začetek pa je dobro spomniti, kako pomembno je redno in temeljito čiščenje zob in ustne votline, saj zobni kamen v bistvu nastaja zaradi nalaganja mineralnih delcev, ki so prisotni v slini, na sprva mehke obloge, ki se pojavljajo na zobeh. V kolikor teh mehkih oblog ne odstranjujemo z rednim umivanjem in nitkanjem, se mineralni delci iz sline prilepijo nanje in skupaj ustvarijo izredno trdo oblogo, ki ji rečemo zobni kamen. Na trde zobne obloge se nova mehka obloga nabira še lažje in hitreje, če higiene ne vzdržujete, pa se količina teh mehkih oblog stalno povečuje ter mineralizira v nove plasti zobnega kamna. Zato ga je priporočljivo redno odstranjevati, na primer vsaj enkrat letno. To opravi zobozdravnik, pri čemer mu je v veliko pomoč lahko prav lasersko odstranjevanje zobnega kamna.

Kako v zobozdravstvu poteka zdravljenje z laserjem?

Laser v zobozdravstvu sicer ni nekaj najnovejšega, izhaja že iz 60. let 20. stoletja, šele v zadnjih letih pa je laserska tehnologija tako napredovala, da je primerna za obdelovanje trdih tkiv, kot so kosti in zobje. V zobozdravstvu dandanes za trda tkiva uporabljajo tako imenovani erbij laser (Er:YAG), s pomočjo katerega je lasersko odstranjevanje zobnega kamna postalo zelo priljubljeno in tudi dosegljivo. Nudi namreč številne prednosti, ki obiske zobozdravstvene ordinacije naredijo neboleče in odpravljajo strah pred zobozdravnikom.

Lasersko odstranjevanje zobnega kamna deluje po dokaj preprostem principu: laserski žarek se zelo dobro absorbira (vpija) v vodi, kar pomeni, da lahko z njim obdelujejo vsak material, ki med drugim vsebuje tudi vodo. V sklenini, zobovini, dlesnih in kosteh je kar nekaj vode, laser pa jo na nek način prisili, da želi iz tkiva izhlapeti, saj prejme energijo fotona. Voda pa v omenjenih snoveh ni prisotna sama po sebi, ampak v obliki vezane vode ter tako ujeta v posamezne minerale. Ker želi iz tkiva izhlapeti, lahko to naredi le tako, da se ustvarijo majhne eksplozije, s pomočjo katerih tkiva ne zapusti le voda sama, temveč tudi minerali, v katerih je ujeta, torej v primeru odstranjevanja zobnega kamna prav te zobne obloge. Lasersko odstranjevanje zobnega kamna torej poteka po principu ‘klesanja’ s svetlobo, na ta način pa v zobozdravstvu poteka še veliko več posegov. 

Laser je tudi sodobna alternativa klasičnemu vrtanju, z njim pomagajo zdraviti parodontalno bolezen, zobne korenine, preobčutljive zobne vratove, izvajajo celo manjše kirurške posege … Izkazalo se je, da je laser v zobozdravstvu res dobrodošla možnost, saj s seboj prinaša številne prednosti.

Zakaj se odločiti za lasersko odstranjevanje zobnega kamna?

Lasersko odstranjevanje zobnega kamna po tej metodi skorajda ne boli. Lahko ga uporabijo pri vseh starostnih skupinah, še posebej pa je primeren za otroke, ki na ta način zobozdravnika zapustijo s pozitivno izkušnjo in ne dobijo strahu pred ponovnim obiskom. 

Poleg tega poseg ne poteka pod anestezijo in nima ne kratkoročnih ne dolgoročnih posledic. Lasersko odstranjevanje zobnega kamna je primerno tudi zato, ker laser v tkivo prodira v zelo tankih plasteh, s tem pa z zob ne odnaša preveč plasti. Hkrati tudi sterilizira področje, kjer ga uporabijo, torej s tem z zob odpravi mikroorganizme, ki jih s čiščenjem ne morete. Deluje površinsko, neinvazivno, hkrati pa učinkovito. 

Med pomembne razloge, zakaj se odločiti prav za lasersko odstranjevanje zobnega kamna, pa bi lahko prišteli še dejstvo, da je takšen poseg z laserjem pacientu res prijazen, končni rezultat pa kakovosten in trajnejši. Posledično boste zaradi tega potrebovali manj obiskov zobozdravnika, vaši zobje bodo bolj beli in sijoči, nasmešek pa spet širok in ponovno povsem iskren – iz srca. 

Nedavni prispevki