Vas zanima laserska operacija oči? Cena sploh ni več tako visoka


Leta so tu in oči začnejo pešati. Po navadi se odločimo za takojšen obisk optika. Ta nam izmeri dioptrijo. Mi pa se odločimo za očala ali leče. V novejšem času pa nam je na razpolago laserska operacija oči. Cena posega pa je že povsem dostopna.

Očala

Očala so simpatičen modni dodatek. Vendar vsakodnevno nošenje očal lahko včasih postane prav nadležno. Ves čas natikanje in snemanje. Včasih jih še založimo in iščemo, čeprav jih imamo pred nosom ali na glavi.

Leče

So idealna rešitev za aktivne ljudi. Primerne so za korekcijo vseh vrst slabovidnosti. Leče je priporočljivo zvečer sneti iz oči. Jih shraniti v posebno tekočino. Zjutraj pa zopet vstaviti. To snemanje in vstavljanje zna biti na začetku malo neprijetno. Seveda moramo ves čas paziti, da imamo leče na zalogi. Poleg leč pa potrebujemo še kapljice za vlaženje oči.

Laserska operacija oči

Zelo učinkovita metoda korekcije vida pa je laserska operacija oči. Cena je, v primerjavi z drugačnimi rešitvami, zelo ugodna. Operacije izvajajo tudi v Sloveniji. Ko se odločimo za ta poseg, obiščemo optika, ki je strokovnjak za to vrsto korekcije vida. Po podrobnem posvetu nam pove, če smo ustrezen kandidat za ta poseg. Poseg je zelo enostaven saj traja le nekaj sekund. S pripravo vred petnajst minut. Vendar ga lahko uspešno opravijo le pri popolnoma zdravih osebah. Optik pri pregledu uporablja topograf roženice. S to napravo oči fotografira in naredi nekakšen elektronski zemljevid oči. Ta bo pomagal kirurgu pri načrtovanju operacije. Med posegom z laserjem preoblikujejo očesno roženico na tak način, da se spremeni kot loma svetlobe ali vstavijo ustrezno trajno lečo. Uporablja se laserski hladen žarek svetlobe, ki je računalniško voden.

Po operaciji so možni stranski učinki. Lahko se vam blešči, niha dioptrija, slabši vid ponoči in poslabšanje vida. Vendar sodobne metode stranske učinke vse bolj izničujejo.

Metoda LASIK

Lasersko preoblikovanje očesne površine LASIK je postopek pri katerem kirurg na prvem sloju roženice ustvari tanko režo. To odmakne in z laserjem odstrani nekaj tkiva roženice. Režo pa namesti nazaj na svoje mesto. Po posegu večina oseb normalno dela že naslednji dan. To je manj zahtevna laserska operacija oči. Cena za poseg pa se prične pri 540€ za eno oko. Glede na poseg pa lahko doseže tudi 2100€. Za obe očesi pa se giblje od 1128€ navzgor.

Metoda PRK

Laserska operacija po metodi PRK je malo bolj zahtevna. Pri tem postopku se odkrivajo globlji sloji roženice. Pri tem se ustvarijo brazgotine, ki se zarastejo v nekaj dneh. Površinske celice se morajo obnoviti in prerasti zdravljeno mesto. To lahko traja teden ali dva preden pride do jasnega in udobnega vida. Priporočljiv je nekaj dnevni počitek. Ta poseg je tudi najcenejši. Znesek vam predstavijo ob prvem pregledu, ki je v današnjem času v večini primerov brezplačen.

Metoda  Relex Smile

Laserska operacija po metodi Relex Smile je zelo enostavna in ne invazivna za oko. Ta operacija je plod najnovejših znanj in tehnologije. Velikost reza je zelo majhna. Le 2 do 3 mm. Očesni centri ponujajo po posegu še nekaj mesečno sledenje in vsa zdravila, ki jih potrebujemo za okrevanje. Že naslednji dan po posegu lahko normalno delujemo. Kljub temu pa se oko še celi. Zaradi najnovejših znanj in tehnologije je to najdražja laserska operacija oči. Cena obsega posvet, predoperativni postopek, vstavitev ali zamenjavo leče in več mesečno slednje po postopku. Med sledenjem pripadajo pacientu vsa zdravila, ki jih potrebuje med trajanjem terapije. Morebitna nadkorekcija dioptrije. Več kontrolnih pregledov. 24 ur po posegu vas pokliče medicinska sestra in vpraša po počutju. Prav tako pa dobite potrdilo za vozniški izpit. Cena za vse to se začne pri 780€ za oko. Po vsakem zahtevnejšem posegu ali izboljšanju storitev pa cena narašča vse do nekaj tisočakov.

Za udobnejše življenje in dober vid je zelo priporočljiva laserska operacija oči. Cena pa je v nekaterih primerih lahko zelo dostopna.

Nedavni prispevki