Krepitev imunskega sistema je izredno pomembna


Hiter življenjski slog, nezdrava prehrana, stres na delovnem mestu ter drugi dejavniki lahko povzročijo hiter padec imunskega sistema. Zdi se, da je krepitev imunskega sistema še posebej pomembna v zadnjih letih, ko se soočamo s kopico težav novih virusov, zaradi česar moramo še dodatno paziti na okrepljen imunski sistem. Pitje tekočine, zdrava prehrana, dovolj gibanja na svežem zraku so lahko prvi koraki k boljšemu počutju in krepitvi imunskega sistema. Na okrepitev imunskega sistema pozitivno vplivajo tudi dobri odnosi, ljubezen do sebe in sprejemanje lastnega telesa ter dobra samopodoba. Obstaja mnogo načinov, kako okrepiti imunski sistem.

ameriski slamnik

Krepitev imunskega sistema se začne pri prebavi

80% našega imunskega tkiva se nahaja v prebavnem traku, zato ne pravijo zaman, da se zdravje začne pri prebavi. Če želimo poskrbeti za krepitev imunskega sistema našega telesa, moramo v prvi vrsti paziti na to, kakšno hrano uživamo ter način, kako jo uživamo. Seveda pa moramo paziti na to, da popijemo dovolj vode in tekočine.

Pomembno je, da naše telo zaužije zadostno mero raznolikih vitaminov, ki jih je danes v prehrani čedalje manj. Veliko ljudi zato svojo zdravo prehrano dopolnjuje s prehranskimi dopolnili, pri katerih je dobro preveriti, kakšne kakovosti so prehranska dopolnila, ki jih uživate. Prav tako se je pametno pozanimati, kateri vitamini pravzaprav primanjkujejo našemu telesu. Morda vam primanjkuje magnezija, železa, cinka, vitamina C, D, E ali kalcija,… Vse to lahko vpliva na vaš imunski sistem in celostno zdravje.

Ključ do dobre prebave je torej raznolika in uravnotežena prebava, preko katere mora naše telo pridobiti vse potrebne vitamine za svoje zdravo delovanje.

Prehranska dopolnila pa se z namenom le dopolnila pravilnega prehranjevanja. Za krepitev imunskega sistema poskrbimo z raznoliko prehrano, ki naj vključuje sezonsko sadje in zelenjavo (praviloma je najbolje, da je lokalno pridelana), meso, jajca, mlečne izdelke, probiotike in beljakovine…  Pomembno je, da pazimo pri vnosu ogljikovih hidratov, ki niso zmeraj dobri in so lahko tudi škodljivi za samo krepitev imunskega sistema.

Za zdravje našega telesa so dobri sestavljeni ogljikovi hidrati, kamor spadajo polnozrnata moka, krompir, korenje, repa, žitarice, fižol, stročnice; potrebno pa se je izogibati telesu škodljivim, enostavnim ogljikovim hidratom, ki jih najdemo v rafiniranem sladkorju, beli moki, nekaterem sadju, v belem rižu, pecivih, sladkanih kosmičih, itd.

Izogibajte se »belim živilom«

Za krepitev imunskega sistema je torej zelo pomembno, da se poskušamo izogibati t.i. »belim živilom« : belemu sladkorju, belim testeninam, beli moki, itd. ali vsaj zmanjšati njihov vnos. Veliko bolje je, da slaščice zamenjamo za naravne smoothieje iz sadja in zelenjave, bel sladkor pa nadomestimo z naravnimi sladili, kot sta med in stevia. Dobro je tudi, da izdelke iz bele moke zamenjamo za izdelke iz ajde, prosa ali kvinoje, ki ne vsebujejo glutena. Z malo truda in iznajdljivosti lahko naredimo izvrsten zajtrk iz prosene kaše ali kosilo z ajdovo kašo, pri kateri boste popolnoma pozabili na izdelke iz bele moke, hkrati pa se boste počutili tudi veliko lahkotneje in se izognili številnim težavam povezanim s prebavo.

Če se soočate s padcem imunskega sistema, poskusite v svojo prehrano vnesti tudi pastile islandskega lišaja, pripravke ameriškega slamnika, grgranje žajbljevega čaja in druge ekološke pripravke, ki vam bodo pomagali pri dvigu razpoloženja.

Izogibajte se stresu in poskrbite za dovolj spanja

Če želimo poskrbeti za krepitev imunskega sistema, se je v prvi vrsti potrebno soočiti tudi s stresom, ki je danes prisoten na vsakem koraku. Poskušajte si vzeti čas zase ter v svoj življenjski slog vpeljati dihalne tehnike in vaje, ki vam bodo pomagale pri umirjanju in koncentraciji. Ukvarjajte se z jogo, pilatesom, plesom ali katerokoli drugo vadbo, ki na vas blagodejno vpliva. V sodobnem času imamo samo na spletu na voljo nešteto vrst vadb, ki so dostopne vsakomur – potrebne je samo nekaj samodiscipline in volje.

Prav tako si privoščite dovolj spanja, saj pomanjkanje kvalitetnega spanca še posebej slabi naš imunski sistem. Odrasel človek potrebuje od 7-8 ur spanja na noč, zato poslušajte svoje telo in mu privoščite dovolj spanja! Za krepitev imunskega sistema pa je dobro tudi, da se izogibate celodnevnemu gledanju v ekran ter izpostavljenosti pretirano negativnim informacijam.

Gibanje na svežem zraku in pozitivna naravnanost

Če želite uspešno poskrbeti za krepitev imunskega sistema je zelo pomembno tudi gibanje na svežem zraku. Vadba nekajkrat na teden ali vsakodnevni daljši sprehod vam bo pomagal, da boste ostali fit in v kondiciji ter se nadihali svežega zraka. Lahko si omislite tudi notranjo vadbo ali jogo, pomembno je le, da se nekajkrat na teden spotite ter pospešite srčni utrip in tako splahnete bakterije iz vašega telesa.

Pitje vode, vnos hranljivih snovi v naše telo in gibanje na svežem zraku so ključni dejavniki, če želimo poskrbeti za uspešno krepitev imunskega sistema.

Vsekakor pa ne pozabimo na pozitiven način življenja. Izogibajmo se stresu in pretiranim negativnim informacijam iz okolja in se karseda veliko smejmo, kajti smeh je prav zares že od nekdaj pol zdravja in bo uspešno poskrbel za krepitev imunskega sistema. Nemalo bolezni v današnjem času povzroči negativno razmišljanje, zato poskrbite, da boste vsaj nekajkrat na dan kotičke vaših ust obrnili navzgor in s tem polepšali dan sebi in drugim.

Pazite pa tudi na vaše misli. Stare zamere, bolečine, nerazrešeni konflikti in negativna čustva lahko hitro povzročijo razne vrste bolezni in negativno vplivajo na krepitev imunskega sistema. Zato se poskušajte soočiti s starimi zamerami in nerazrešenimi čustvi, ki morda zavirajo vaše zdravje. Pri sproščanju vam lahko pomagajo tudi različni ekološki pripravki, kot so čaji, tinkture in pastile, ki vam bodo pomagali pri prebavi in kvalitetnejšemu spancu.

Nedavni prispevki