Koliko časa ostane antibiotik v telesu?


Antibiotiki so vrsta zdravil, katere nam zdravnik predpiše ob zdravljenju okužb, ki jih povzročijo razne bakterije. Primer takšnih okužb sta na primer bakterijska pljučnica in angina, ki se lahko ob neprimernem ukrepanju razvijeta v precej resna bolezenska stanja. Antibiotiki nam pomagajo preprečevati te okužbe tako, da ubijajo škodljive mikroorganizme ali pa preprečujejo njihovo razmnoževanje. Ta zdravila žal niso učinkovita tudi proti glivičnim okužbam ali virusom, zato si z njimi ne moremo pomagati pri gripi ali zdravljenju navadnega prehlada.

 

Zaužijemo jih lahko v različnih oblikah, najpogosteje kot tablete ali kapsule, pri zdravljenju otrok pa se bolj pogosto uporabljajo v obliki sirupa, kapljic, kreme ali mazil.

koliko-casa-ostane-antibiotik-v-telesu

 

Razpolovna doba antibiotikov

 

Vsako zdravilo ali dodatek, ki ga jemljete, ima tako imenovano razpolovno dobo, ki nam pove, kako dolgo zdravilo ostane v telesu. Na to, koliko časa ostane antibiotik v telesu, vpliva tako predvsem informacija, v kateri razred antibiotikov spada ta, ki nam ga predpiše zdravnik. Morda en razred antibiotikov ni preveč učinkovit za vašo okužbo, nek drug razred pa cilja posebej na tisto, s čimer se soočate in ta je več kot očitno najbolj primerna izbira za vas.

 

Koliko časa ostane antibiotik v telesu, je torej odvisno od biološkega razpolovnega časa zdravila, ki nam pravzaprav pove, koliko časa je potrebnega za razpolovitev količine zdravila v sistemu. To pa je odvisno od načina, kako se samo zdravilo očisti iz sistema, torej ali poteka izločanje preko ledvic ali jeter.

 

Večina zdravil sistem zapusti v času 3 do 4 razpolovnih dob. Koliko časa ostane antibiotik v telesu, lahko torej pri razpolovni dobi 6 ur enostavno ocenimo na približno 24 ur.

 

To, koliko časa ostane antibiotik v telesu, vpliva seveda tudi na učinkovitost zdravila pri naši okužbi, saj je cilj ohraniti koncentracijo zdravila v telesu na čim višji ravni, da je to terapevtsko res učinkovito. Krajši kot je torej razpolovni čas zdravila, pogosteje ga morate jemati. Poleg navedenega zgoraj se antibiotikij razlikujejo tudi glede na pogostost predpisanega jemanja – nekatere jemljemo vsakih osem ur, šest ur, nekatere pa na primer vsakih dvanajst ur. 

 

Koliko časa ostane antibiotik v telesu, je odvisno tudi od zdravja naših jeter in ledvic

 

Proces izločanja antibiotikov poteka v večini primerov preko naših jeter ali ledvic in tako ni nič čudnega, da na to, koliko časa ostane antibiotik v telesu, vpliva tudi morebitna bolezen naših jeter ali ledvic.

 

Če gledamo povprečje, se z razgradnjo preko encimov v naših jetrih in ledvicah iz telesa izloči več kot 98% zaužitih zdravil. Če predpostavimo, da ste oseba z razmeroma dobrim zdravjem omenjenih organov, ostane antibiotik v telesu pri večini vrst okoli 5 ali 6 razpolovnih časov. Koliko časa ostane antibiotik v telesu pa je seveda odvisno od tega, kateri antibiotik ste jemali in če damo za primer klasičen antibiotik amoksicilin, katerega razpolovni čas je približno ena ura do ure in pol, bi se to zdravilo po 6 do 9 urah popolnoma izločilo iz vašega sistema. Če pa to primerjamo na primer z zdravilom levofloksacin, katerega razpolovni čas je 6 do 8 ur, bi se izločanje iz sistema podaljšalo na kar 36 do 48 ur.

 

Je učinkovitost samega zdravljenja odvisna od tega, koliko časa ostane antibiotik v telesu?

 

Če nas zanima, ali imajo antibiotiki po prenehanju jemanja še dolgo predviden terapevtski učinek, je odgovor ne. Koncentracije antibiotikov v telesu se bodo v nekaj urah ali dneh znižale na subterapevtsko raven in njihov namen, ki je ubiti bakterije ali upočasniti njihovo rast, bo prekinjen.

 

Če pa nas zanima, ali imajo antibiotiki po prenehanju jemanja še razne učinke na naše telo, je odgovor vsekakor da. Antibiotiki namreč spreminjajo sestavo mikrobioma – skupnosti bakterij, ki poseljujejo naše telo in ti učinki so lahko precej dolgotrajni. Nekateri od teh učinkov imajo za posledico lahko tudi razne okužbe z bakterijami, odpornimi na antibiotike, v hujših primerih pa celo povečano tveganje za diabetes, Chronovo bolezen, debelost in celo rak debelega črevesa.

 

Ne glede na to, koliko časa ostane antibiotik v vašem  telesu, je lahko neučinkovit!

 

Kljub pravilnem odmerjanju antibiotikov in upoštevanju morebitnih navodil jemanja s hrano se lahko zgodi, da bakterija, s katero smo okuženi, postane odporna na naš antibiotik. Temu pojavu, ki se večkrat zgodi sploh pri starejših, rečemo bakterijska rezistenca. Tako je, ne glede na to, koliko časa ostane antibiotik v telesu, ta žal popolnoma neučinkovit in potrebno ga je nadomestiti z drugim. Do tega pojava pride zaradi prepogostega predpisovanja določenega antibiotika ali pa njegove nepravilne rabe. Še večji problem pa nastane, če bakterija, ki povzroča okužbo, razvije rezistenco tudi na naš nov antibiotik in vsak naslednji. To se žal na neki točki ustavi, saj antibiotikov nimamo neomejeno in zato je res pomembno, da se antibiotike jemlje redno in po predpisanih navodilih.

 

Koliko časa ostane antibiotik v telesu, ni glavna nevarnost jemanja.

 

Kot pri vseh drugih zdravilih prihaja seveda tudi pri antibiotikih do raznih neželenih stranskih učinkov, v nekaterih primerih celo do hujših alergijskih reakcij. Ta se lahko kaže s srbečimi izpuščaji, bolečino v sklepih, otekanjem obraza, težavah z dihanjem in celo z anafilaktičnim šokom. Med najpogostejše pa lahko štejemo motnje v prebavi ter razne okužbe, ki jih povzročajo glivice v ustih ali celo v nožnici. Do teh neželenih učinkov pride zaradi uničenja antibiotika nekaterih naših mikroorganizmo in posledično do porušenja mikrobiotične flore našega telesa. Tako se razrastejo škodljivi mikroorganizmi, proti katerim se bojujemo nato s probiotiki, ki poskrbijo, da se v našem telesu ponovno naselijo koristni mikroorganizmi. Pravi probiotik vam v lekarni pomaga izbrati strokovno usposobljen farmacevt.

Nedavni prispevki