6 rešitev, ki pomagajo proti kašlju


Kašelj je nadloga, ki nas še posebej v hladnejših mesecih spremlja na vsakem koraku. Je zelo moteč, lahko ga spremljajo tudi bolečine v prsnem košu in trebuhu. Gre za refleksni oziroma obrambni mehanizem našega telesa, ki očisti dihalne poti, zaradi nabiranja sluzi ali tujih dražilnih snovi, lahko pa je posledica suhega grla. Razlogov za pojav kašlja je veliko. Kašelj se lahko pojavi zaradi raznoraznih dražil kot so prah, kemikalije, toplota, plini, lahko se pojavi zaradi infekcij ali pa celo zaradi čustvene blokade, kot je na primer žalost.

kašelj

Najpogostejši razlogi za pojav kašlja

Najpogostejši vzrok za pojav kašlja so virusi. Sem spadata prehlad in gripa. Pri vnetjih dihal ter prehladnih in gripoznih obolenjih nastaja produktiven kašelj. Pri produktivnem kašlju nastaja gosta bronhialna sluz, ki jo je potrebno izkašljati. Izdelki, ki sluz redčijo in pripomorejo k njenemu izkašljevanju, tako zelo pomagajo.

Tudi alergije ter astma povzročata izkašljevanje. Če imate alergijo lahko vdihavanje določenega alergena, ki je sprožilec, povzroči »pretirano reakcijo pljuč«, ki z izkašljevanjem poskušajo izkašljati kar jih moti oziroma draži. Lahko ga sprožijo tudi raznorazni dražilci kot so lahko hladen zrak, cigaretni dim ali močni parfumi.

Med drugim, je tudi kislinski refluks tisti, ki je kriv, da začnemo kašljati. Ko vas peče zgaga, se želodčna  kislina vrne v grlo, zlasti ponoči. S tem draži grlo in glasilke, kar vodi do nastanka kašlja.

Vrste kašlja

V osnovi poznamo dve vrsti kašlja – suh in produktiven oziroma moker kašelj. Da izberemo pravo metodo s katero si bomo pomagali za blaženje in odpravo kašlja, moramo vedeti katera vrsta kašlja nas muči.

Pri suhem ali dražečem kašlju je značilno, da ne izkašljujemo sluzi, se pravi je neproduktiven. Pri takem si pomagamo s pripravki za umirjanje kašlja. Pri produktivnem oziroma mokrem kašlju, kjer izkašljujemo sluz, pa potrebujemo pripravke, ki nam bodo pomagali, da si naše izkašljevanje olajšamo. Vedeti moramo tudi to, da je suh kašelj lahko samo predhodna faza mokrega kašlja. Skozi proces okrevanja lahko suho izkašljevanje preide v mokro.

Kako si lahko pomagamo?

1. Pripravki in zdravila naravnega izvora

Pri suhem kašlju uporabimo pripravke za umirjanje kašlja. Za umirjanje kašlja je na primer primeren slezov sirup ali čaj iz sleza, primeren je tudi trpotčev sirup ali čaj suličastega trpotca. Umirjanje kašlja ti pripravki dosežejo z umirjanjem sluznice, sproščanjem krčev dihal in zaviranjem vnetja.

Za umirjanje kašlja lahko uporabimo tudi pastile ali čaj iz islandskega gorskega lišaja. Čaj za umirjanje kašlja je potrebno piti po požirkih skozi cel dan. Pripravki za blaženje suhega kašlja delujejo tako, da sluznice prekrijejo s tanko zaščitno plastjo, kar jih pomiri in umirja kašelj. Za lažje izkašljevanje lahko uporabimo tudi timijan ali pljučnik.

2. Pijte zadosti tekočine

Zlasti pri suhem, dražečem kašlju je potrebno našemu organizmu zagotoviti zadostno količino tekočine. Čaj, sokovi, čista juha ali topla limonada z medom pomagajo olajšati izkašljevanje in preprečijo dehidracijo. Pomembno je, da se izogibate alkoholu, kavi, gaziranim pijačam, ki navadno povečujejo dehidracijo. S toplimi napitki preprečimo izsušitev sluznice, toplota pa tudi pripomore k lažjemu odstranjevanju izmečka iz dihalnih poti.

3. Vlaga in vlaženje nosne votline

Redno moramo čistiti in vlažiti nosno votlino, saj zamašen nos in s tem dihanje skozi usta dražita in sušita sluznico. Vlaga v vdihanem zraku pomaga pri redčenju sluzi, ki se nabira v dihalih pri mokrem kašlju.

4. Okrepite imunski sistem

Okrepljen imunski sistem bo pomagal pri boju z raznimi virusnimi okužbami. V zimskem času moramo biti toliko bolj pozorni na naš imunski sistem, saj smo takrat bolj dovzetni za bolezni kot v poletnih mesecih. Za krepitev imunskega sistema nam pomaga ameriški slamnik.

5. Izberite ustrezen sirup 

Moker kašelj je pri otrocih najpogostejši. Pomagamo si lahko s sirupom iz smrekovih vršičkov. Če jih doma nimate, lahko kakovosten sirup naravnega izvora kupite tudi v lekarni. Smrekovi vršički namreč redčijo gosto sluz in umirjajo izkašljevanje in hripavost.

6. Uporaba toplih obkladkov in inhalacije

Topli obkladki, ki si jih lahko na prsni koš položimo pred spanjem blagodejno vplivajo pri kašlju. Uporabimo lahko eterično olje kamilice ali žajblja, toplo krpo položimo na prsni koš in vdihavamo eterična olja. Pomagajo tudi inhalacije. V vrelo vodo lahko namočimo kamilico ali pa timijan, po desetih minutah vodo prelijemo v posodo za inhaliranje in približno 15 minut počasi vdihujemo paro. Para bo odprla dihalne poti in pomagala pri izločanju sluzi.

Kašelj je pomemben obrambni mehanizem telesa. Preden poskušamo najti zdravilo proti kašlju, pomislimo ali nam lahko pomagajo naravni pripravki in nasveti za blaženje kašlja in težav povezanih z njim. Vsekakor pa je potrebno skrbeti za naš imunski sistem skozi celo leto, saj bomo tako najbolj varni pred sezonskimi prehladi ter virusi. Zdravljenje kašlja lahko traja več dni, če pa se v roku dveh tednov ne pomiri, pa je potrebno obiskati zdravnika.

Nedavni prispevki