Kako se znebiti gangliona?


Če se vam je na roki kar naenkrat pojavila čudna izboklina, ki je navidezno napolnjena s svetlo tekočino in je na začetku rahlo boleča, obstaja velika verjetnost, da se vam je pojavil ganglion. Ker ne gre le za estetsko, ampak tudi težavo, ki lahko zaradi estetskega vidika vpliva na kvaliteto našega življenja, se je dobro pozanimati, kako se znebiti gangliona na najbolj varen način. Rešitev je veliko enostavnejša kot si mislite.

Kaj je ganglion?

Ganglion je torej posebna kožna tvorba, ki se pojavi v obliki izbokline, običajno na stiku dveh sklepov, saj želi zmanjšati trenje med hrustanci. Zato je izboklina tudi zelo elastična, vedno pa se pojavi v podkožju, zato se te izbokline ne moremo znebiti na tako enostaven način, kot bi se lahko znebili žulja, na katerega ganglion spominja. Čeprav marsikdo, ki se ukvarja z vprašanjem, kako se znebiti gangliona, stori prav to – ganglion preprosto predre, vendar to zaradi možnih akutnih okužb ni vedno najboljša odločitev.

Ali ganglion lahko ogroža naše zdravje?

Vzrok, zakaj sploh nastane ganglion, ni popolnoma znan, dejstvo pa je, da se lahko razvije pri kateri koli starosti, značilnejši pa je v obdobju mladostništva, ko je telo pod vplivom hitre rasti, ki pogosto ni enakomerna. Na začetku se lahko zgodi, da je ta podkožna tvorba rahlo boleča, zato večina ljudi ob pojavu gangliona začne razmišljati kako bi se ga lahko najhitreje znebili. Razen rahle bolečine ob začetni rasti gangliona, pa tvorba ni nevarna za naše zdravje. Bolj kot zdravstveni problem, se pri večini posameznikov pojavi problem estetskega izvora, saj ganglion ni lep na pogled, hkrati pa zraste na vidnem mestu, roki, zato lahko pri marsikom vpliva na slabo samozavest. Vprašanje, kako se znebiti gangliona, je tako zelo na mestu, četudi neposredno ne ogroža našega zdravstvenega stanja.

Kako se znebiti gangliona na najmanj boleč način?

Kot smo že omenili, se marsikateri nespameten posameznik odstranitve gangliona loti kar z običajno iglo, saj želi ganglion predreti enako kot žulj. Tak laičen postopek lahko povzroči več zapletov kot koristi, zato vam svetujemo, da so o tem, kako se znebiti gangliona, najprej pozanimate pri zdravniku. Le-ta vam bo zagotovo predstavil dva različna načina odstranitve gangliona, ki sta trenutno najbolj pogosta in najbolj učinkovita. Prvi način je odstranitev gangliona s punkcijo – to pomeni, da za to usposobljena oseba s posebno iglo prodre v ganglion in posrka njegovo vsebino. Gre za preprost in neboleč postopek, ki pa hkrati s seboj prinaša veliko tveganje, da se bo ganglion znova pojavil na istem mestu.

Najboljša rešitev je kirurška odstranitev gangliona

Drugi način pa je kirurška odstranitev, ki velja za veliko bolj zanesljivo metodo odstranitve te nenavadne tvorbe, saj s preprostim kirurškim posegom odstranijo prav vse delčke gangliona, zaradi česar se možnost nove pojavitve gangliona na istem mestu zmanjša za več kot 30 %, na mestu gangliona lahko ostane le brazgotina, ki je posledica kirurške odstranitve.

Če se torej sprašujete, kako se znebiti gangliona, je kirurška odstranitev boljša izbira, saj se boste z njeno pomočjo gangliona po vsej verjetnosti znebili enkrat za vselej.

Nedavni prispevki