Kako dolgo traja vnetje mehurja?


Vnetje mehurja je ena izmed pogostih bolezenskih stanj, ki se bolj ali manj pojavlja pri nežnejšem spolu. Velika večina okužb je centrirana na spodnji del sečil, kar vsebuje vnetje mehurja in vnetje uretre oz. sečnice. Z drugimi besedami rečemo vnetju tudi »prehlajen mehur« ali s strokovnim izrazom »cistitis«.

Pri težavah s pogostim vnetim mehurjem in na vprašanje, kako dolgo traja vnetje mehurja, smo vam pripravili spodnji članek.

Kako dolgo traja vnetje mehurja

Vrste vnetja in kako dolgo traja vnetje mehurja

Vnetja mehurja se delijo v dve skupini, in sicer sta tukaj:

 • akutno in
 • kronično vnetje.

Pri akutnem vnetju se lahko vnetje hitro in temeljito pozdravi z raznimi brusničnimi čaji, hrastovim lubjem, ameriškim slamnikom in podobno. Kadar pa akutnega stanja ne zdravimo, saj v nekaterih primerih ne vemo, da ga sploh imamo, se to lahko prevesi v resnejše, kronično stanje.

To pa je stanje, kjer okužba traja mnogo dlje, včasih tedne in mesece, in se pri nekaterih praktično nikoli ne pozdravi. Prihaja v valih in je včasih huda, včasih pa zelo blaga.

Kdo je odgovoren za vnetje mehurja?

Vnetje mehurja oz. bakterijsko infekcijo povzroča bakterija E. coli, ki živi predvsem na vaši koži in v črevesju. Le te pogosto same ne povzročajo težav, dokler se ne srečajo z uretro. Te bakterije vaše telo izloča z uriniranjem, zato je pomembno, da ste dovolj hidrirani.

Ker če te bakterije dosežejo mehur, se lahko oprimejo njegove stene in se kaj hitro razširijo. Če je imunski sistem oslabljen, se ne more hitro boril proti tem bakterijam, zato nastane vnetje mehurja ali cistitis. Vas zanima, kako dolgo traja vnetje mehurja? Berite naprej.

Znaki, kadar imate vnetje mehurja

Za vnetjem mehurja pogosto zbolevajo ženske zato, ker je njihova uretra krajša kot pri moških, zato imajo bakterije krajšo pot od sečila do mehurja. Prav tako je razdalja med vagino in anusom kratka, kar pomeni, da lahko bakterija iz črevesja, preide s spolnim odnosom ali vnosom tampona, do sečevoda in nato v mehur.

Pri ženskah v menopavzi je to tudi pogost pojav zato, ker imajo manj hormona estrogena, kar povzroči tanjšanje stene mehurja ter spremembo v naravni bakterijski flori vagine, kar zviša možnost za infekcije.

Najbolj znani znaki vnetja mehurja se kažejo kot:

 • pogosta nuja po uriniranju,
 • boleč in pekoč občutek ob uriniranju,
 • moten urin,
 • manjša količina urina in pogosto uriniranje,
 • rdeče- rožnata ali temna barva urina nakazuje na kri v urinu,
 • urin z močnim neprijetnim vonjem,
 • bolečine v predelu medenice in okoli sramne kosti.

Obstaja možnost, da vnetje sečil poteka brez simptomov. To je lahko znak, da se je vnetje razširilo na ledvice. Pomembno je, da smo pozorni na simptome, ne glede na to, kako dolgo traja vnetje mehurja:

 • bolečina v hrbtnem predelu v višini ledvic, bolečina, ki je nenehna in neizprosna;
 • bruhanje,
 • slabost in vročina.

Če opazite takšne simptome, svetujemo takojšnjo pomoč zdravnika.

Kaj pomaga pri vnetem mehurju in sečil?

Kadar je vnetje začetno oz. akutno, ga lahko zdravimo sami z raznovrstnimi prehranskimi dopolnili ali medicinskimi pripomočki, če pa opazimo, da smo nagnjeni k vnetju sečil, pa nas lahko reši že preventiva:

 • pogosto uživanje vode in redno uriniranje
  vam bo pomagalo pri izločanju bakterije E.coli iz uretre in preprečilo samo vnetje;
 • kadar urinirate, vedno poskusite izprazniti celoten mehur;
 • brisanje naj poteka od spredaj nazaj
  saj tako preprečimo, da bi se bakterija E.coli razširila iz anusa do vagine;
 • priporočamo vam nošenje bombažnega in ohlapnejšega spodnjega perila
  saj tesno in sintetično spodnje perilo draži sečnico in zadržuje več vlage, ki ustvari gojišče bakterij; medtem ko bombažno perilo ne zadržuje vlage in je prijazno koži.

Pripravki, ki vam bodo pri vnetju mehurja pomagali, morajo vsebovati D-manozo ali ekstrakt brusnic. Te dve sestavini sta odlični za lajšanje akutnega in ponavljajočega se vnetja mehurja.

Kako dolgo traja vnetje mehurja: kdaj obiskati zdravnika?

Kadar imate značilne simptome vnetja mehurja, kot so odvajanje urina po kapljicah, pekoče uriniranje, kadar vas boli nad sečnim mehurjem, in so tem pridruženi še vročina, ledvične bolečine ali mrzlica, je to znak, da imate sočasno okužbo ledvic.

V tem primeru je dobro obiskati zdravnika, kateri vam bo analiziral urin in kri, ter vam predpisal antibiotik. Vaša naloga je, da pridno pijete zadostno količino tekočine, ki odvaja urin in čisti sečila in ob rednem jemanju antibiotika tudi pospeši ozdravitev vnetja. Kadar je na vidiku vnetje ledvic, se brez antibiotikov vnetja ne da ozdraviti.

Zato pazite nase in na svoje zdravje z redno raznovrstno prehrano, gibanjem in zadostno količino popite tekočine. Tako se boste lahko izognili vprašanju: kako dolgo traja vnetje mehurja in podobno. Nasvet: bakterije lahko izplaknete tudi z zadostnim pitjem vode, urološkega čaja, zeliščnimi čaji kamilice, bezga, breze, koprive ali šipka; sadnimi sokovi ananasa, črnega ribeza, brusnice in borovnice.

Nedavni prispevki