Hemeroidi in lajšanje bolečin brez recepta


Zdravje je naše največje bogastvo, česar pa se, na žalost, marsikdo zave šele takrat, ko se sam ali kdo od njegovih bližnjih sooča s kakšno boleznijo. Ne pravijo zaman, da ima zdrav človek tisoč želja, bolan pa le eno – da bi ozdravel. A žal je dostikrat tako, da ljudje očitne simptome, ki nam govorijo, da se nekaj dogaja z našim telesom ignoriramo in odlašamo z obiskom zdravnika kolikor se le da dolgo, kar pa lahko včasih vodi v slabšo diagnozo in težji potek zdravljenja kot če bi se pri zdravniku oglasili prej. Hemeroidi so zagotovo ena od takšnih stvari.

Tudi akutni hemoroidalni sindrom je kar pogosta bolezen, ki doleti vsaj enega od dveh odraslih ljudi, a ljudje se te diagnoze dostikrat sramujejo in ne želijo obiskati zdravnika. A ravno dejstvo, da je ta bolezen tako pogosta, bi moralo biti zadosten razlog za to, da se je ne sramujemo, saj se veliko drugih ljudi sooča s tem. Velika verjetnost je, da ima to bolezen tudi kdo od vaših prijateljev, znancev ali sorodnikov, pa tega sploh ne veste, ker se bojite govoriti o tem.

Za hemeroide sem že slišal – a za kaj pravzaprav gre?

Za začetek naj povemo, da so hemeroidi (nekateri jim pravijo tudi »zlata žila«) povsem normalna struktura v našem zadnjiku. So posebne vrste krvnih žil, ki so sestavljene iz ven in iz manjših arterij, njihova naloga pa je, da pomagajo pri odvajanju blata. Hemeroidi so torej ves čas prisotni v našem telesu in pri zdravem človeku ne povzročajo težav, dejstvo pa je, da so povečani hemeroidi dokaj pogosta težava. Hemeroidi – lajšanje bolečin lahko poteka na več načinov, odvisno od tega, kaj vam je predlagal osebni zdravnik.

Pomembno je vedeti, da ko imamo enkrat težave s hemeroidi, teh ni mogoče popolnoma pozdraviti, ampak se jih lahko z različnimi metodami blaži in preprečuje, da bi povzročali težave.

hemeroidi
Dejstvo je, da so povečani hemeroidi dokaj pogosta težava. 

Zunanji hemeroidi ali notranji hemeroidi 2 stopnje?

Poznamo notranje in zunanje hemeroide. Zunanji se nahajajo na koži, notranji pa v notranjosti zadnjika. Zunanji hemeroidi običajno nastanejo zaradi dednosti, stresa, nerednega odvajanja blata, vrste hrane, načina življenja ali prehranjevanja. Nastanejo v razmeroma kratkem času, pri čemer se že na začetku pojavi oteklina, ki je (zelo) boleča in onemogoča sedenje. Oteklina je zelo čvrsta in lahko meri tudi več centimetrov, ne da pa se je potisniti v zadnjik. Tovrstne hemeroide lahko opazite tudi sami – če vzamete ogledalo in se pogledate, boste opazili vijolično obarvanje, kar pomeni, da so hemeroidi napolnjeni s krvjo.

Včasih se zgodi, da se predrejo sami od sebe in se (v večjih ali manjših količinah) izlije kri. Ker se pri tem lahko pojavijo tudi strdki, je priporočljiv kirurški poseg, pri katerem se strdke odstrani. Zunanji hemeroidi – lajšanje bolečin je mogoče s tabletami Detralex, ki poskrbijo za stabilno hemoroidalno ožilje in okrepijo njihovo steno. Tablete morate jemati po posebni shemi za težave s hemeroidi, ki je priložena tabletam. Vzporedno s tabletami si lahko pomagate tudi s posebnimi mazili in svečkami. Hemeroidi – zdravila brez recepta (na primer https://bolezni-ven.si/detralex-filmsko-oblozene-tablete/) lahko dobite v lekarnah, pred uporabo pa se posvetujte z zdravnikom ali osebjem v lekarni.

Zunanji

Zunanji hemeroidi – lajšanje bolečin je lahko tudi naravno, in sicer tako, da hemeroide večkrat dnevno hladite z obkladki in jih umivate z mrzlo vodo, a pri tem curka vode nikar ne usmerite direktno na oteklino. Po umivanju na oteklino nanesite naravna ali protihemeroidalna mazila. Ko se otekline znebite lahko na istem mestu ostane kožna guba ali odvečna koža, ki lahko malo otežuje higieno.

Notranji

Notranji hemeroidi se lahko zelo povečajo in se povešajo proti zadnjiku (včasih celo izpadejo iz zadnjika). Notranji hemeroidi 2 stopnje med odvajanjem lahko pronicajo navzven, a se nato sami vrnejo nazaj. Notranji hemeroidi – lajšanje bolečin poteka na enak način kot pri zunanjih hemeroidih, torej s tabletami ali svečkami, če pa težave ne minejo, pa je vsekakor priporočljivo, da obiščete zdravnika. Hemeroidi – zdravila brez recepta lahko dobite v lekarni. Notranji hemeroidi 2 stopnje so kar pogosti, potrditi pa se jih da s proktološkim pregledom. Zdravljenje se začne takoj in sicer tako, da se na povečan hemeroid namesti elastična ligatura, ki poskrbi, da se krvavitev ustavi, podvezani del pa se sam izloči z blatom. Za uspešno zdravljenje je običajno potrebno izvesti več serij podvezovanj.

Je proktološki pregled boleč?

Sam pregled ni boleč, še vedno pa velja za stresno preiskavo, saj gre le za intimne predele in je veliko ljudem ob pregledu neprijetno ali pa jih je sram. Za pregled ni potrebna predhodna domača priprava (na primer izpraznitev črevesja), saj se pregleda le zadnje centimetre črevesja, kjer se blato običajno ne zadržuje. Pregled se lahko opravi v več položajih – bolnik se lahko opre na kolena in komolce na zdravniški mizi ali pa s pokrčenimi nogami leži na mizi. Zdravnik najprej samo opazuje in išče spremembe, ki so vidne s prostim očesom (barva kože, morebitni izrastki, viden izcedek, notranji hemeroidi 2 stopnje so ob napenjanju vidni tudi navzven …), nato pa potipa področje okoli zadnjika, rektuma in analnega kanala. Ta predel je zelo živčen zato je povsem normalno, da se zadnjikove mišice skrčijo, a pri pregledu je ključnega pomena to, da bolnik poskuša te mišice čim bolj sprostiti. Če bolnik ob pregledu začuti bolečino, se pregled konča, drugače pa se nadaljuje s pregledom sten analnega kanala. Sledi še pregled s proktoskopom, tj. par centimetrov dolgo votlo ogrodje z vodilom. Na proktoskop zdravnik nanese lubrikant, nato pa ga počasi potisne v zadnjikov kanal. Ko vodilo izvleče, z osvetlitvijo vidnega polja opravi vidni pregled črevesa. Med samo preiskavo je možen tudi odvzem tkiva za nadaljnje preiskave, možno pa je tudi podvezovanje notranjih hemeroidov. Po končani preiskavi se zdravnik s pacientom pogovori in svetuje nadaljnje zdravljenje. Hemeroidi –zdravila brez recepta lahko dobite tudi v lekarni, lahko pa vam jih po opravljenem pregledu predpiše zdravnik na recept.

hemeroidi
Hemeroide se da potrditi s proktološkim pregledom. 

Hemeroidi – zdravila brez recepta in drugi načini za lajšanje bolečin

Ob pojavu hemeroidov si lahko pomagate tudi sami in sicer z jemanjem tablet Detralex, s posebnimi mazili ali s svečkami. Zunanje hemeroide lahko hladite z obkladki in jih hladite z mrzlo vodo. Če pa se stanje ne izboljša, pa je vsekakor priporočljivo, da čim prej obiščete zdravnika, ki bo opravil pregled in vam znal svetovati, kaj lahko naredite. Naj vas ne bo sram svojih težav zaupati zdravniku, saj gre za res pogosto bolezen, o kateri pa se na žalost premalo govori.

Je srbenje lahko znak za to, da imam hemeroide?

Simptomi hemeroidov so zelo očitni in velikokrat tudi moteči, zato ob prvih znakih te bolezni le stopite do zdravnika, ki vam bo znal pomagati. Najpogostejši znaki te bolezni so:
– Oteklina
– Izcedek
– Bolečina
– Srbečica
– Občutek, da pri odvajanju niste popolnoma izpraznili črevesja
– Krvavitev (a pozor – krvavitev lahko nakazuje na več bolezni, ne le na to, da imate hemeroide, zato je v tem primeru še toliko bolj nujno, da se posvetujete z zdravnikom!)

Kot pri vsaki bolezni, tudi pri nastanku hemeroidov obstajajo dejavniki tveganja, ki povečujejo možnosti za nastanek te bolezni. Ti dejavniki so: težko fizično delo, starost, nosečnost, pretežno sedeč način življenja, družinska anamneza ali gastrointestinalne težave.

hemeroidi
Na težave s hemeroidi lahko vliva tudi družinska anamneza. 

Z upoštevanjem spodaj navedenih nasvetov se lahko izognete boleznim hemeroidov, seveda pa to ne pomeni, da vas ta bolezen ne more doleteti – kot že rečeno ima na to vpliv tudi dednost, katere pač ne morete spremeniti.
– Izogibajte se tesnim oblačilom
– Ne bodite dolgo na prevročih mestih
– Skrbite za osebno higieno
– Če je le mogoče, ne dvigujte pretežkih bremen
– Ne pretiravajte s pikantnimi jedmi in uživanjem alkohola
– Poskrbite, da boste redno odvajali blato
– Redno se gibajte
– Prehranjujte se čim bolj raznoliko in uravnoteženo, uživajte hrano, bogato z vlakninami
– Pijte dovolj tekočine
– V primeru težav obiščite zdravnika

hemeroidi
Prehranjujte se raznoliko in uravnoteženo. Uživajte čim več vlaknin. 

Ni pa vsako bolezensko stanje znak hemeroidov

V območju zadnjika lahko nastane veliko bolezenskih stanj, zato niso vse težave znak hemeroidov. Dostikrat se zgodi, da se neke simptome smatra kot pojav hemeroidov in se začne napačno zdravljenje, ki ne prinese rezultatov. V nadaljevanju vam bomo na kratko predstavili nekaj možnih bolezni zadnjika, ki pa niso znak hemeroidov.

Pordela koža, ki jo spremlja srbečica je lahko znak dermatitisa ali vnetja kože. Lahko pa gre le za alergijo, okužbo ali kakšno drugo bolezen. Kožne gube so tudi pogosto zamenjuje s hemeroidi. Gre za izrastke ali ohlapno kožo, ki lahko predstavljajo težave s higienskega vidika. Krvavitev in hkratna bolečina lahko nakazuje na analno fisuro, ki zahteva zdravniški pregled. V sklopu analne fisure ali pa samostojno se lahko pojavi tudi hipertrofična papila, tj. povečana žleza v analnem kanalu, ki lahko pri odvajanju blata odpade skozi zadnjik. Možna so tudi gnojna vnetja, ki se kažejo v obliki fistul ali abscesov. Za fistule je značilno, da na enem mestu začne iztekati gnojna tekočina, ki je lahko pomešana s krvjo.

Okoli zadnjika ali na območju spolovila se lahko pojavijo tudi anogenitalne bradavice ali majhni izrastki. Te se prenašajo s spolnim stikom, značilno pa je, da se v kratkem času pojavijo tudi na druge predele kože. Te bradavice sicer ne povzročajo nobenih težav, vseeno pa je potrebno obiskati proktologa, dermatologa ali ginekologa. Tudi luskavica se lahko pojavi na predelu zadnjika, možnih pa je še nekaj drugih diagnoz. Če imate kakršnekoli probleme z zadnjično odprtino, čim prej obiščite zdravnika, da pridete do prave diagnoze.

Hemeroidi torej lahko povzročajo kar nekaj težav, ključno pa je, da se ne sramujete težav zaupati svojemu zdravniku, saj lahko le on poda pravo diagnozo in vam pomaga, da se težav znebite. Hemeroidi – lajšanje bolečin poteka na različne načine, odvisno od tega, kaj vam bolj ustreza oziroma kaj vam svetuje zdravnik.

Nedavni prispevki