Glivično vnetje nožnice – soda bikarbona ena od možnosti za samopomoč


Kar četrtina žensk v rodni dobi se sooča z vaginalnimi glivičnimi vnetji, ki jih povzroča Candida Albicans. Glivica se razvije predvsem zaradi porušenega ravnovesja vaginalne flore. Spomnimo, v nožnici so glivice ves čas prisotne kot tudi dobre bakterije, ki s pomočjo drugih mikroorganizmov ohranjajo kislo okolje, da se škodljive bakterije ne morejo namnožiti. V primerih, ko se poruši ravnovesje v nožnici zaradi hormonskih sprememb (menstruacija, nosečnost), diabetesa, neprimerne intimne higiene, neprimernih oblačil, stresa, jemanja antibiotikov, kortikosteroidov in različnih hormonskih zdravil, pa se slabe bakterije in glivice razmnožijo in takrat pride do glivičnega vaginalnega vnetja. Glivično vnetje nožnice – soda bikarbona, kis, jogurt je le nekaj živil, ki jih najdete v kuhinji in so vam lahko v pomoč pri omenjeni ženski težavi.

Glivično vnetje nožnice (soda bikarbona), kakšni so znaki?

Znaki so precej opazni, zato ni skrbi, da jih ženska ne bi občutila ali da bi jih prezrla. V večini primerov gre za povečan izcedek iz nožnice, ki po barvi in teksturi spominja na sirotko in je brez vonja. Izcedek običajno spremljata srbečica, pordelost in pekoč občutek v nožnici. Zelo pogosto pride tudi do vnetja zunanjega spolovila, zaradi česar so spolni odnosi lahko tudi zelo boleči. Glede na intenzivnost vnetja ločimo blaga in močnejša vaginalna vnetja. Močnejša vnetja spremlja močna rdečica in bolečina med uriniranjem, močna razdraženost vagine, ki povzroča hudo srbenje, zaradi katerega se lahko pojavijo tudi ranice na sluznici. Ko se pri ženski pojavi glivično vnetje nožnice, zelo hitro ve, ali si bo lahko pomagala sama, ali bo potrebovala pomoč ginekologa.

glivicno_vnetje_noznice_soda_bikarbona_bolezen

Kako si pomagati ob vaginalnih vnetjih?

Kadar gre za blago obliko vnetja, si lahko pomagate z različnimi domačimi ali pripravki iz lekarne, ki blažijo in pozdravijo glivično vnetje nožnice. Soda bikarbona, kis, navadni jogurt, kefir, kamilični čaj in še mnogi drugi pripravki so lahko učinkoviti ob nekajdnevni redni uporabi. A če domači pripravki ali tisti iz lekarne ne učinkujejo, obiščite izbranega ginekologa, da vam predpiše ustrezno zdravljenje z antibiotiki. Ne pozabite, zdravljenje poteka, dokler simptomi ne izginejo povsem, kar pa pri glivicah lahko traja daljše časovno obdobje, zato bodite vztrajne in potrpežljive.

Samopomoč glivično vnetje nožnice – soda bikarbona

Glivično vnetje nožnice – soda bikarbona, kako si lahko pomagate s tem belim prahom? Če se pogosteje soočate z glivičnimi vnetji nožnice, uporabljajte samo bombažno spodnje perilo, ki ga prekuhate brez takšnih in drugačnih pralnih praškov ali celo mehčalcev, vodi dodajte le nekaj sode bikarbone. V pomoč pa vam je lahko tudi mešanica mlačne vode, jabolčnega kisa in sode bikarbone, s katero spirate nožnico, ta mešanica ne bo všeč glivicam in bakterijam, zato se bo stanje izboljšalo.

Glivično vnetje nožnice – soda bikarbona le ena od možnosti samopomoči

Poleg sode bikarbone si lahko pomagate tudi z drugimi domačimi pripravki, poglejmo, s katerimi:

  • Izpiranje nožnice z mlačnim kamiličnim čajem ali mešanico mlačne vode in 3 kapljicami eteričnega olja čajevca.
  • Tampon pomočite v navadni jogurt ali kefir in ga za eno uro ustavite v nožnico, potem ga odstranite in čez kakšno uro lahko ustavite nov namočen tampon v navadnem jogurtu, saj mlečno kislinske bakterije ugajajo vaginalni flori. V primeru, da ne uporabljate tamponov, lahko navadni jogurt nanesete kar na higienski vložek, ki naj ne bo obarvan ali odišavljen. Lahko pa si ohlajen navadni jogurt vbrizgate tudi v nožnico.
  • V pomoč so vam lahko tudi različni geli, kreme in kapsule, ki jih dobite v lekarni.

Glivično vnetje nožnice – soda bikarbona za samopomoč, kaj pa preventiva?

  • Po vsakem tuširanju dobro osušite vaginalni predel, saj vlažno okolje spodbuja glivična vnetja.
  • Med menstruacijo pogosto menjajte higienske vložke, ki naj ne bodo obarvani in odišavljeni.
  • Nosite bombažne spodnje perilo.
  • Ko greste na stranišče, se obrišite od spredaj nazaj, tako boste preprečili širjenje bakterij iz anusa na vaginalno področje.
  • Pijte veliko vode in jejte zdravo hrano. Izogibajte se velikim količinam sladkorja in ogljikovim hidratom.

Nedavni prispevki