Kaj pomaga proti glivicam na nohtih?


Glivice na nohtih so pogosto stanje, ki se začne kot bela ali rumena pega pod konico nohta ali pri korenu nohta. Ko se glivična okužba poglablja, lahko nohtne glivice povzročijo, da se noht obarva, zgosti in drobi na robu. Okužba lahko prizadene tudi več nohtov, zato se je z vprašanja kako odpraviti glivice na nohtih pametno lotiti že v začetnih fazah in ne, ko so nohti že nepopravljivo prizadeti.

Glivice na nohtih

Če je vaše stanje blago in vas ne moti, zdravljenja morda sploh ne boste potrebovali. Če pa so vaše nohtne glivice boleče in so že povzročile zadebeljene nohte, vam lahko pomagajo koraki za samooskrbo in zdravila. Naj pa vas ne zavedejo prvi napredki pri tretmajih, saj se nohtne glivice pogosto vrnejo tudi, če je zdravljenje uspešno. Glivice na nohtih imenujemo tudi onihomikoza (on-ih-koh-my-KOH-sis). Ko gliva okuži območja med prsti na nogah in kožo nog, se stanje imenuje atletska noga (tinea pedis).

Lahko, da imate glivice na nohtih, če je eden ali več vaših nohtov:

  • zgoščen in bolj zbit, kot popolnoma zdravi nohti,
  • belkasto do rumeno-rjave barve,
  • krhek, drobljiv ali raztrgan
  • ima popačeno obliko
  • opazite temno barvo, ki jo povzročajo ostanki, ki se nabirajo pod nohtom
  • ima rahlo neprijeten vonj

Glivice na nohtih lahko prizadenejo tudi nohte na rokah, vendar so pogostejše pri nohtih na nogah.

Kdaj so glivice na nohtih resen problem, ki bi ga morali pokazati zdravniku?

Morda boste želeli k zdravniku, če koraki za samooskrbo ne bodo pomagali in bo noht vedno bolj obarvan, odebeljen ali deformiran. Obiščite zdravnika tudi, če imate sladkorno bolezen in mislite, da morda razvijate glivice na nohtih.

Glivična okužba nohtov se lahko razvije pri ljudeh v katerikoli starosti, vendar je pogostejša pri starejših in nasploh odraslih. Ko se noht postara, lahko postane krhek in suh. Nastale razpoke na nohtih omogočajo vstop glivicam, ki hitro razširijo okužbo in povzročijo nadaljne poškodbe nohta. Lahko vplivajo tudi drugi dejavniki, kot sta zmanjšana prekrvavitev stopal in oslabljen imunski sistem.

Glivična okužba nohtov na nogah se lahko začne z atletsko nogo (glivice stopala) in se razširi z enega nohta na drugega. Do okužbe lahko pride zaradi številnih dejavnikov, kot so izpostavljenost vlagi in slaba higiena, nenavadno pa je, da okužbo dobimo od nekoga drugega.

Dejavniki, ki lahko povečajo tveganje za glivice na nohtih

Starejši so zaradi zmanjšanega pretoka krvi, več let izpostavljenosti glivicam in počasnejše rasti nohtov precej izpostavljeni okužbam in zato je pri njih še posebej pomembno, da so pozorni in redni pri higieni in preprečevanju širjenja okužbe. Tudi močno potenje je en od dejavnikov, ki prispeva k nezaželjenem pojavu glivic, a se ga da zmanjšati in urgirati, preden pride do okužb.

Zgodovina atletske noge, torej okužba kože stopal v preteklosti, prav tako vpliva na povečano možnost okužbe z glivicami, zato je tu še posebej priporočena previdnost. Dobro je, da se izogibate, da hodite bosi po vlažnih skupnih površinah kot so bazeni, telovadnice in tuš kabine. Manjša poškodba kože ali nohtov, slabo stanje kože in na primer luskavica bodo v teh primerih situacijo le še poslabšali. Tveganju okužbe ste bolj izpostavljeni tudi, če imate sladkorno bolezen, težave s cirkulacijo ali oslabljen imunski sistem.

Zapleti, do katerih lahko pride pri okužbi z glivicami

Hud primer glivic na nohtih je lahko boleč in lahko trajno poškoduje nohte. Če imate oslabljen imunski sistem zaradi zdravil, diabetesa ali drugih stanj, lahko privede do drugih resnih okužb, ki se širijo dlje od vaših nog.

Če imate sladkorno bolezen, imate morda zmanjšan krvni obtok in oskrbo živcev v nogah. Prav tako imate večje tveganje za bakterijsko okužbo kože (celulitis). Vsaka sorazmerno manjša poškodba stopal – vključno z glivično okužbo nohtov – lahko povzroči resnejši zaplet. Če imate sladkorno bolezen, se torej posvetujte s svojim zdravnikom in bodite pozorni, če morda opazite, da razvijate glivice na nohtih.

Preprečevanje pojava glivic na stopalih

Naslednje navade lahko pomagajo preprečiti glivice na nohtih ali ponovne okužbe in atletsko stopalo, ki lahko povzroči glivice na nohtih:

Redno in temeljito si umivajte roke in noge. Po dotiku okuženega nohta si nujno umijte roke in jih dobro osušite. Pri striženju nohtov bodite pozorni, da jih strižete naravnost in da ostre robove dobro obrusite. Po vsaki uporabi razkužite nohte in orodja, uporabljena za pedikuro.

Nosite nogavice, ki dobro absorbirajo znoj in jih pogosto menjajte čez dan. Izberite čevlje iz materialov, ki dihajo in zavrzite svoje stare čevlje ali jih obdelajte z razkužili ter protiglivičnimi praški. Izberite salon za nohte, ki za vsako stranko uporablja sterilna orodja ter opustite lak in umetne nohte.

Poleg navedenih ukrepov je ena najboljših in neinvazivnih odločitev za boj proti okužbi uporaba Smrekove kreme Smrekovit, ki je popolnoma naravna krema iz smrekove smole. Pomaga tako pri zaviranju glivic na nohtih, kot tudi pri vneti obnohtni kožici in drugih glivičnih okužbah kože, rezultati uporabe pa so vidni že po nekaj dneh.

Boja proti glivicam se lotite naravno in učinkovito – lotite se ga z izdelki Smrekovit.

Nedavni prispevki