Dodatno zdravstveno zavarovanje nam prihrani stroške


V Sloveniji smo v primeru kakšnih poškodb na delovnem mestu ali doma zavarovani z obveznim zdravstvenim zavarovanjem, ki nam ga plačuje delodajalec oz. ga plačamo sami, v primeru, če smo brezposelni ali študentje. Da se izognemo dodatnemu plačevanju zdravstvenih storitev, pa nam omogoča sklenitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja.

Dodatno zdravstveno zavarovanje lahko sklenete pri treh ponudnikih zavarovanja, vsak dan. Kako to narediti in kaj vse potrebujete, lahko izveste spodaj.

Dodatno zdravstveno zavarovanje

Kaj je dodatno zdravstveno zavarovanje ter kdaj in zakaj ga potrebujete?

Dodatno zdravstveno zavarovanje je zavarovanje, ki se sklene poleg obveznega zavarovanja in ki je najpogosteje uporabljeno. Rečemo mu prav tako dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Omogoča vam torej, da vam pri nekaterih zdravstvenih storitvah ni treba dodatno plačevati ali doplačevati.

Zakaj pa potrebujemo dodatno zavarovanje?

Glavni razlog je, da nas zavarovanje varuje pred visokimi stroški zdravstvenih storitev. Če damo primer: gospa Alenka je pri vožnji s kolesom padla in si grdo zlomila nogo. Ponjo je prišel rešilni avtomobil, potrebovala je operacijo in 3 tedne ležala v bolnišnični negi ter na koncu potrebovala še rehabilitacijo. Vsi stroški skupaj znašajo okoli 5000 €, od tega vam dopolnilno oz. dodatno zavarovanje krije pičlih 1500 €. Težko bi lahko kar plačali v enem kosu takšen veliki znesek, kajne? Zato pride prav, da imate sklenjeno obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje, pri katerem vam potem ob takšnih in podobnih nezgodah ni treba plačevati storitev.

Kdaj potrebujemo dodatno zavarovanje?

 • Ob prvi zaposlitvi;
 • ob izgubi statusa dijaka ali študenta;
 • študent, ki dopolni 26 let;
 • ko želite zamenjati zavarovalnico;
 • ko tujec pride na delo v Slovenijo;
 • če postanete družbenik v podjetju d.o.o. ipd.

Na voljo so še seveda tudi druga dodatna zavarovanja, ki vam omogočajo npr. hiter sprejem brez čakalnih dob, brez doplačila za zdravila ipd.

Kako in kje skleniti dodatno zdravstveno zavarovanje?

Dodatno zavarovanje lahko sklenete v eni od zavarovalnic, ki ponuja možnost sklenitve dodatnega zavarovanja. V Sloveniji so to Generali, Triglav ter Vzajemna.

Zavarovanje enostavno lahko sklenete kar preko spleta, z izpolnitvijo spletnega obrazca, ki vas lepo vodi korak po korak do sklenitve. Za to potrebujete le čas, zdravstveno kartico ter davčno številko.

Katere storitve krije dodatno zdravstveno zavarovanje?

Dodatno zavarovanje krije stroške (30 % delež), ki nastanejo zaradi bolezni ali nezgode, ki se zgodi nepričakovano. Nesreča, padec, zlom ipd. Cene v primeru operacije in bolnišnične oskrbe so velike, zato je priporočljivo, da imate sklenjeni obe zavarovanji.

Primeri okvirnih cen:

 • CT glave s ks: 164 €
 • Fizioterapevtska obravnava: 243 €
 • Operacija hrbtenice: 4.159 € – 17.147 €
 • Operacija žolča/ žolčnih kamnov: 1.000 € – 9.000 €
 • Transplantacija ledvic: 82.768 €
 • Endoproteza kolka: 5.180 € – 22.547 €

Seveda ima vsaka zdravstvena ustanova drugačne cene zdravstvenih storitev, zato je dobro vedeti, v primeru, če bo treba plačati iz lastnega žepa, kakšen bo ta strošek.

Koliko krije obvezno in koliko dodatno zdravstveno zavarovanje?

V osnovi imamo dve zavarovanji: obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje in ob tem velja, da krijeta od 10 – 90 % delež.

Od tega krije:

 • obvezno zavarovanje okoli 70 % delež,
 • dodatno zavarovanje pa ostalih 30 %.

Za svoje zdravje moramo skrbno poskrbeti, saj lahko zelo hitro pridejo neprijetne poškodbe ali bolezni, zaradi katerih ne trpite samo vi, ampak prav tako vaša družina in vaša denarnica, če nimate sklenjenega obveznega in dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Doplačila določenih storitev, tehnično- medicinskih pripomočkov in zdravil znašajo od 5 do 90 % cene, kar pa je lahko zelo visoko.

Zato priporočamo sklenitev zavarovanja, ki ga lahko sklenete hitro in ugodno pri bližnjih zavarovalnicah, ki to storitev ponujajo. Na dolgi rok si boste prihranili visoke stroške pri možnosti operacij in daljše bolnišnične oskrbe. Pomislite na svoje zdravje in se zavarujte!

Nedavni prispevki