Bolečine v kolenu – težava, ki doleti vsakega četrtega Slovenca


Z leti nastopijo raznorazne bolečine v našem telesu. Ene izmed njih so gotovo bolečine v kolenu. Z njimi se spopada skoraj vsak, vsaj enkrat v življenju. Kolenski sklep je na videz zelo enostaven, v resnici pa zelo zapleten. Je eden najbolj izpostavljenih sklepov našega telesa in je zato bolj dovzeten za poškodbe. Bolečine so na sploh zelo neprijetne in zaradi njih, si je potrebno prilagoditi življenje.

Vzrok za nastanek bolečin je veliko. Najpogostejši vzrok so degenerativne spremembe. Sem spadata obrabljenost ali artroza kolena. Pogosto je bolečina posledica prevelikih bremen, kar povzroči vnetje kit in mišic. Ne smemo pozabiti na morebitno vnetno dogajanje ali pa poškodbo sklepa. Bolečine lahko nastanejo tudi zaradi prekomerne telesne teže ali ploskih stopal.

Bolečine v kolenu

Kako si lahko pomagamo ob bolečinah?

Ko nas koleno že boli, si lahko bolečino olajšamo s protibolečinskimi zdravili. Ob jemanju tablet, je priporočljivo, da koleno masiramo ali nanj položimo tople obkladke. Tople obloge nam bodo pomagale tako, da dvignejo prag bolečine, zmanjšajo mišično napetost in posledično izboljšajo gibljivost kolena. Tudi, če občutimo bolečine v kolenu, je vseeno priporočljivo gibanje. Seveda nič ekstremnega. Naše koleno je po določenem času mirovanja, potrebno razbremeniti. Priporočljiv je krajši sprehod, pri katerem si pomagate s palicami ali berglami. Obutev mora biti udobna, imeti mora debelejši in mehkejši podplat.

Če je razlog za bolečine v kolenu prekomerna telesna teža, jo morate nujno zmanjšati. Pri raznih preobremenitvah, ki so povzročile bolečino, je potrebno za nekaj časa mirovati in počivati. Bolečina ne bo minila, če ne boste prekinili s preobremenitvami. Bolečine v kolenu si lahko lajšamo s hladnimi oblogami ter masažo z ledom. Taki masaži pravimo kriomasaža. Pod oblogo vedno položimo tanko tkanino. Pri tej masaži z ledom krožimo po koži, to traja približno pet minut, dokler koža ne postane rdeča. Hlajenje izvajamo večkrat na dan, do šestkrat dnevno. S hlajenjem lahko pričnemo takoj po poškodbi.

V lekarni lahko dobimo zdravila brez recepta, ki pomagajo pri blaženju bolečine v kolenu. Geli s protibolečinskim in protivnetnim delovanjem s kombinacijo povijanja kolena z elastičnim povojem, so odličen način za lajšanje teh težav. Pri močnih bolečinah, je potrebno vzeti protibolečinske tablete. Z zdravnikom se lahko posvetujete o vajah, s katerimi boste pospešili krvni obtok in zdravljenje bo potekalo hitreje.

Bolečine v kolenu

 Kdaj je treba obiskati zdravnika?

Kadar je vaše koleno zelo oteklo, ne morete stopiti na nogo, je skrčiti ali iztegniti, je nujno potreben obisk zdravnika. To storite tudi kadar je ob bolečinah prisotna povišana telesna temperatura ali pa se pojavi deformacija na kolenu oziroma vaši spodnji okončini. Zdravnik vas bo po potrebi napotil  k travmatologu, ortopedu ali k revmatologu ali pa k specialistu športne medicine.

Kako preprečiti bolečine v kolenu?

Eden izmed ukrepov je ta, da izvajate redne vaje za okrepitev stegenskih mišic. S primernimi in rednimi vajami, boste ohranjali gibljivost kolena in dobro moč mišic. Strokovnjaki priporočajo vožnjo s kolesom z visokim sedežem, plavanje z iztegnjenimi koleni in vodno gimnastiko. Med splošne preventivne ukrepe pa spadajo še vzdrževanje primerne telesne teže, izogibanje daljšim obremenitvam, ki zahtevajo dolgo stanje, izogibanje pretiranemu počepanju in klečanju. Zelo pomembno je, da poskrbite za vašo obutev. Kvalitetna obutev, lahko prepreči bolečine v kolenu.

Težave s koleni je lahko težko odpraviti. Še posebej, če se ne izogibamo že naštetim aktivnostim, ki so krivi za preobremenitve naših kolen. Vedeti moramo, da je preventiva boljša kot kurativa. Z izogibanjem dejavnikom, ki povzročajo bolečine, se bomo izognili poškodbam. Telovadba je super, vendar ne pretiravajte in ne pojdite v ekstreme. Ob preveliki telesni teži se zaradi zaščite kolen se najprej posvetite zdravemu hujšanju!

Nedavni prispevki