Boleče mišice: kaj pomaga pri lajšanju bolečin?


Veliko posameznikov se vsakodnevno srečuje s problematiko obolelih mišic, pa naj si bo to zaradi športne aktivnosti, stresa, hitrih in nepravilnih gibov telesa ali kot posledica staranja. Najbolj pogost način blaženja je na žalost še vedno zatekanje k tradicionalni medicini, ki predpisuje različne protibolečinske tablete in druge kemijsko bazirane približke za boleče mišice. Kaj pomaga, ko se mišične bolečine kronično pojavljajo in konzumiranje protibolečinskih pripravkov ni priporočljivo? Kako postopati k zdravljenju, ko si želite bolj zdrave alternative, ki nam jo nudi mati narava, si preberite v nadaljevanju članka.

Boleče mišice: kaj pomaga, ko so lekarne zaprte?

Ena od osnovnih pomagal pri lajšanju mišične bolečina na telesu varen način je zagotovo uporaba različnih začimb. Večino le-teh lahko najdete kar v lastni kuhinji in zanje ne potrebujete odštevati veliko denarja.

  • Kurkuma:

Kurkuma je je odlično pomagalo pri lajšanju vnetij, mišičnih bolečin in okorelosti mišičnih tkiv, saj vsebuje kurkumin (aktivna učinkovina), ki omogoča mišično sproščanje. Kljub temu da, je dostop do te surovine zelo enostaven, pa boste imeli več dela z pravilnim vnašanjem le-tega v telo, saj se težko absorbira. Pomembno je, da kurkume ne uživamo samostojno, ampak z ščepcem mletega popra ali pa v kombinaciji s toplotno obdelavo in maščobo v obliki napitka.

  • Lovor:

Ta preprosta in povečini vsakodnevna začimba v sebi skriva odlične učinkovine za boleče mišice. Kaj pomaga, da se mišična napetost ob uporabi te začimbe relativno hitro uravna? Nekateri znanstveniki so mnenja, da lovorjeve učinkovine delujejo tako močno kot analgetiki, npr. morfi. Ravno zato ga nikoli ne nanašajte direktno na mišico, ampak v primernem razmerju pomešanega z osnovnim oljem. Lovorjevo eterično olje je tisto, ki bo na vaše mišice delovalo protivnetno in z vtiranjem na mesto bolečine delovalo blagodejno.

  • Čili:

Čili je zaradi svojega »pekočega slovesa« v kulinariki poznan in uporabljen v različnih predelih sveta. Zagotovo pa se nanj spomni le redko kateri akutni bolnik, ki potrebuje SOS pomoč za svoje boleče mišice. Kaj pomaga bolniku, da njegova bolečina že po nekaj minutah uporabe čilija pomešanega z maščobo direktno na koži, uplahne? To je zagotovo mnogim še ne dobro poznana učinkovina kapsaicin, ki namazano območje močno greje in tako dejansko »preglasi« bolečino mišice.

  • Ingver:

Tudi vsem dobro poznani ingver nam je lahko pomoč za boleče mišice. Kaj pomaga, ko so na udaru predvsem mišice sklepa? Največkrat vam bo v hitro pomoč dodajanje svežega ingverja ali ingverjevega prahu k vsakodnevnem obroku. V primeru, da si želite bolj pospešenega okrevanja pa vam priporočamo uporabo ingverjevega gela, ki dostopen v bolj založenih lekarnah ali trgovinah z medicinskimi pripomočki.

V primeru, da na voljo nimate nobenega od zgoraj naštetih naravnih pripomočkov si lahko za akutno obolele mišice pomagate tudi z domačimi hladilnimi obkladki iz zmrzovalnika. Pri najbolj akutnih bolečinah v mišicah vam bo hladilna terapija omogočala, da boste v relativno hitrem času lahko sprostili mišično napetost in tako zmanjšali občutek bolečine. Takšno bolečino boste zmanjšali tudi s imobilizacijo predela, v primeru, da vam telo to omogoča ali pa z rahlo masažo. Seveda pa te opcije ne bodo predstavljale rešitve za dolgotrajna kronična obolenja. V takšnem primeru vam svetujemo obisk fizioterapevta, ko vam bo predpisal posebno personalizirano terapijo.

Nedavni prispevki