Bakterijsko vnetje črevesja: razlogi in rešitve zanj


Bakterije so majhni organizmi, ki jih s prostim očesom ne moremo zaznati, ampak se nahajajo povsod, prav tako v našem telesu. Če je naš imunski sistem močan, mu bakterije ne morejo priti do živega. V primeru njegove porušitve, so prvi gostitelji, ki povzročajo bolezenska stanja oziroma bakterijsko vnetje črevesja, ravno bakterije.

Bakterije v našem telesu delimo na dobre in slabe. Dobre poskrbijo npr. za sestavo vitaminskega kompleksa B ter istočasno vsrkajo majhne količine naše hrane. Druge, škodljive bakterije, ki so patogene, lahko povzročijo resna bolezenska stanja, ki se ponavljajo in lahko postanejo kronična.

Bakterijsko vnetje črevesja

Kaj je bakterijsko vnetje črevesja?

Bakterijsko vnetje črevesja je vnetni proces v črevesju, ki je odgovoren za odstranjevanje odpadnih snovi, prebavo hrane in vsrkavanje hranilnih snovi. Torej gre za bolezen in okužbo, pri kateri bakterija napade tkivo gostitelja (torej naše telo), se v njem razmnožuje in izloča strupe ter tako povzroča bolezenska stanja.

Med bakterijsko vnetje črevesja spadajo bolezni:

  • ulcerozni kolitis;
  • Kronova bolezen;
  • Intermediarni kolitis.

Ulcerozni kolitis: to je vnetje sluznice in podsluznice debelega črevesja, ki lahko prizadene celotno debelo črevo. Najpogosteje je prizadeta danka. Ta bolezen je kronična in jo pridobimo s stresom, ki lahko traja vrsto let in najpogosteje prizadene moške, stare med 25 in 35 let.

Kronova bolezen: je kronično vnetje, ki lahko prizadene katerikoli del prebavnega trakta in se kaže z različnimi vrstami stanj, ki so najpogosteje tudi genetsko pogojena. Začne se z vnetjem na sluznici, kasneje se razširi globlje in zajame celotno črevesno steno.

Intermediarni kolitis: ta je nekako mešanica obeh zgoraj navedenih bolezenskih stanj in velikokrat se ne ugotovi, za katerega gre. Simptomi okužbe oziroma vnetja so bolečine v trebuhu, slabost in neprestana diareja.

Kdaj pride do vnetja/okužbe?

Do bakterijske okužbe pride zelo enostavno, saj se le te prenašajo iz gostitelja na gostitelja. Kadar bakterija vstopi v gostiteljevo telo (to lahko poteka skozi nos, usta, oči, genitalij, zadka ali prenos z rokami), se v njem namesti in se začne razmnoževati. Zelo pogosto vstopi skozi poškodovano kožo, rane ali jo prenesejo muhe, komarji, bolhe. Pogosto se to tudi zgodi z zaužito hrano, ki potuje skozi prebavila. Bakterijsko vnetje črevesja torej ni tako nedolžno.

Problemi, povezani z bakterijsko okužbo

Najpogosteje se ta bolezenska stanja kažejo preko angine z značilnimi znaki otečenega rdečega žrela, povečanimi mandlji z belimi čepki ali oblogami, vročino ter okužbo sečil. To stanje lahko poteka v zagonih, kar pomeni, da je nekaj časa prisotno (različna obdobja od 3 mesece do enega leta), kasneje ponikne – to imenujemo remisija – in se nekaj časa ne pokaže. Ravno zaradi tega jo je občasno težko določiti.

Težave, ko gre za bakterijsko vnetje črevesja, se kažejo tudi preko simptomov, kot so:

  • bolečine v trebuhu;
  • slabo počutje;
  • slabokrvnost;
  • slabši tek in posledično hujšanje;
  • diareja;
  • povišana telesna temperatura;
  • krvavenje iz anusa.

Lahko se prav tako zgodi, da simptomi spominjajo na intoleranco na hrano, ki je pogosto posledica simptoma razdraženega črevesja.

Kako bakterijsko vnetje črevesja zdraviti?

Takšna bakterijska stanja najpogosteje pozdravimo s predpisano dieto oz. z izogibanjem nekaterim živilom, do ozdravitve bolezenskega stanja. Zdravnik vam predpiše sistemske antibiotike, ki jih pojeste, popijete ali pa vam jih dozirajo v telo preko infuzije.

Bakterijsko vnetje črevesja prizadene veliko število ljudi. Bolj so zanje dovzetni starejši občani, lahko pa jih dobijo prav tako mladi ljudje. Bakterijske okužbe prebavnega sistema so lahko akutna ali tudi kronična bolezenska stanja, ki v veliki večini pridejo iz okolice. Lahko je kriva tudi porušitev imunskega sistema, saj smo takrat še veliko bolj dovzetni in privlačni za bakterije in viruse, ki se želijo naseliti v našem sistemu in se z njim hraniti.

Da bi preprečili širjenje bakterijske okužbe, poskusite uživati raznoliko, nepredelano hrano z veliko vlaknin, vitaminov in mineralov, redno si umivajte roke pred jedjo in jih ne polagajte na usta, oči ali v nosne votline. Za okužbo niste povzročitelj vedno vi, lahko, da vas je okužil nekdo iz okolice. Zato bodite previdni in čuvajte svoje zdravje.

Nedavni prispevki