AED: pravočasna pomoč ob srčnem zastoju odloča med življenjem in smrtjo


Na ulici vas neznana in vidno prestrašena oseba prosi za pomoč, ker čuti sredi prsnega koša močne zbadajoče bolečine. Otrpnete. Vedno ste se bali, da se boste enkrat znašli v takšni situaciji. Četudi si želite pomagati, ne veste kako, saj si niste nikoli vzeli čas, da bi se podrobneje podučili, kaj morate storiti. Nagonsko veste, da morate osebo, ki potrebuje pomoč, najprej umiriti. Nato pokličete nujno medicinsko pomoč, ki vam bo dala nadaljnja navodila ali pa vas bo usmerila do najbližje AED naprave.

AED

Hitro ukrepanje je pomembno za preživetje

Če je osebi ob bolečini v prsnem košu tudi slabo, se znoji, izgublja sapo ali omedleva, potem so to zagotovo znaki zastoja srca. Hitro ukrepanje je pomembno za preživetje. V kolikor se oseba zgrudi na tla in diha, jo položimo v položaj nezavestnega. Takoj pokličemo nujno medicinsko pomoč. Povemo kdo kliče, kaj se je zgodilo, kje se je zgodilo in kdaj se je zgodilo ter kakšno pomoč potrebujemo. Medtem, ko čakamo na pomoč, začnemo s postopkom oživljanja: 30 masaž – 2 vpiha. Če je na razpolago, je priporočljiva uporaba AED naprave – avtomatskega zunanjega defibrilatorja. Nataknemo si rokavice za enkratno uporabo, odpremo napravo, ki nam takoj, ko jo odpremo, začne dajati govorna navodila.

Statistika srčnih zastojev v Sloveniji

V Sloveniji doživi srčni infarkt približno 1600 oseb letno, kar je od 4 do 5 oseb dnevno. Kar 80 odstotkov nenadnih zastojev srca se zgodi doma, zato je znanje o temeljnih postopkih oživljanja izjemno pomembno. Od 5 do 15 odstotkov oseb preživi, ker jim je bila takoj nudena pomoč. Vsaka minuta oklevanja zmanjša preživetje za 10 odstotkov.

AED – naprava, ki pomaga reševati življenja

AED je prenosni eksterni (zunanji) defibrilator, ki zmore zaznati zastoj srca pri človeku. Z električnim sunkom srce znova požene in tako človeku reši življenje. Napravo sestavlja ohišje z baterijo in dvema nalepkama – elektrodama. Nekateri modeli imajo na ohišju dva gumba – za vklop in za sproženje električnega sunka, zvočnik, skozi katerega slišimo navodila v slovenskem jeziku in ekran, na katerem se navodila tudi izpisujejo. Uporaba naprave je enostavna in varna, a sama po sebi še ne reši življenja. Biti mora v pomoč temeljnemu postopku oživljanja.

AED

Kakšna je kvalitetna in učinkovita AED naprava?

AED naprava ni namenjena strokovno usposobljenemu medicinskemu osebju, ampak je namenjena laičnemu uporabniku, ki se še ni znašel v situaciji s srčnim zastojem. Ker so ob dogodku le-ti tudi sami vznemirjeni, se jim tresejo in potijo roke, poviša se jim srčni utrip in so močno živčni. Prav zaradi zgoraj opisanega stanja, mora biti naprava enostavna, brez ovir kot so zadrge in pokrovi ter odporna na padce in udarce. Imeti mora zelo kratek čas polnjenja in biti mora lahka za prenos.

Kakšne standarde dosegajo najboljše in najučinkovitejše AED naprave?

Ena boljših AED naprav na našem tržišču se ponaša z velikim številom uspešnega oživljanja na tedenski bazi s strani laičnih uporabnikov. Ima predpriklopljene elektrode, ki so takoj pripravljene za uporabo, kar je izrednega pomena pri reševanju človeških življenj zaradi srčnega zastoja. Proizvajalec zagotavlja do 7 let garancije za baterijski paket in čas polnjenja pod 5 sekundami vso življenjsko dobo baterije. Prav tako zagotavlja najmanj eno uro defibrilacije pri nizkih temperaturah pod 20oC in pol ure pri temperaturah pod 30oC. Naprava ima pediatrične elektrode, ki so namenjene oživljanju najmlajših bolnikov, navodila pa daje z razločnim in mirnim glasom v slovenskem jeziku. Tehta skromnih 1,7 kg. Zelo pomemben kazalec, ki deli kvalitetne naprave od nekvalitetnih, je FDA certifikat. Gre za dovoljenje za prodajo na ameriškem trgu, ki je eno najzahtevnejših tržišč. Veliko proizvajalcev se trudi pridobiti ta certifikat, a le redkim ga uspe pridobiti.

Kje se AED naprave nahajajo?

AED naprave lahko najdete na številnih javnih mestih po Sloveniji. Nameščene so v ogrevanih, vodoodpornih, kričeče rumenih kovinskih omaricah, ki so nameščene na objektih kot so krajevne skupnosti, občine, knjižnice, podjetja, banke, delovni obrati, gasilci in reševalci, šole, vrtci, fakultete in druge izobraževalne ustanove, zasebni uporabniki, zdravstveni delavci, zdravniki, zobozdravniki, vse ambulante, policija, hoteli, turistično informacijski centri, trgovski centri, fitnes centri, ponudniki wellness storitev, športni klubi …

Ozaveščanje in izobraževanje z roko v roki z AED napravo

Ozaveščanje in vzgoja prebivalstva bi znatno povečala možnosti preživetja, zato naj bi se z osnovami temeljnega postopka oživljanja lahko seznanili že učenci v osnovnih šolah. Ne bodimo zgolj priča dogodku in opazovalci. Sodelujmo in pomagajmo. Strah opazovalcev je popolnoma odveč. Človeku, ki doživlja srčni zastoj, ne moremo bolj škodovati. Lahko pa mu rešimo življenje.

Nedavni prispevki