ACL – rekonstrukcija sprednje križne vezi


Pretrganje sprednje križne vezi ali acl je ena najresnejših in najpogostejših poškodb športnih vezi v kolenu. Zahvaljujoč novim, artroskopskim pristopom, se kirurško zdravi z odličnimi rezultati, ki zagotavljajo najboljšo obnovo ligamenta.

Zelo pogosta poškodba, posledica športne aktivnosti (pojemki, pospeški, skoki, zavoji) je predvsem značilna za košarko, nogomet, odbojko, instrumentalno gimnastiko, rokomet, tenis in smučanje.

acl

Eden najpomembnejših stabilizacijskih mehanizmov kolenskega sklepa je prav sprednja križna vez. Izguba te lahko povzroči občutek nestabilnosti in tako pri določenih aktivnostih ter gibih, koleno enostavno neha »delovati. Glavna funkcija je oviranje sprednjega premika golenice glede na stegno. Sicer v manjši meri, vendar pa prispeva tudi k zunanji in notranji bočni stabilnosti kolena, hkrati pa k notranji in zunanji rotacijski stabilnosti. Je zelo pomemben dejavnik pri normalni gibljivosti kolena – prispeva k dinamični in statični stabilnosti sklepa.

Acl tako velja za poškodbo z najresnejšimi učinki na zdravje kolena. Pogosto ga spremljajo tudi nekatere druge poškodbe kolena (osteohondralne lezije, rupture medialnega meniskusa ali medialnega lateralnega ligamenta). Ni pa nujno, da se ruptura pojavi zgolj med športnimi aktivnostmi, pač pa je lahko tudi posledica prometne nesreče, delovne nesreče in tudi padca.

Bolniki začutijo akutno bolečino v kolenu, koleno takoj za tem oteče in je hoja praktično skoraj nemogoča.

Pravilna diagnoza se postavi s temeljitim kliničnim pregledom kolena, kadar to ni otečeno. To se običajno zgodi takoj po rupturi, še preden koleno oteče ali pa po 48ih urah. Seveda so potrebni tudi drugi testi, rentgen, slikanje z magnetno resonanco, ipd. Pomembno je oceniti in določiti tudi morebitne druge sočasne poškodbe. Za diagnosticiranje se uporablja tudi Lachmanov test. Ta poteka tako, da pacient sproščeno leži, preiskovalec pa rahlo upogne v kolenu (približno 15-20 stopinj). Večina preiskovalcev ocenjuje rezultate Lachmanovega testa z dvema meriloma. In sicer prvič, končna točka, in drugič, količina sprostitve.

Mehka končna točka kaže, da ACL ne deluje dobro in druge strukture (sekundarni stabilizatorji), ki omejujejo količino gibanja v sklepu.

Preiskovalec nato stabilizira stegno, medtem ko vleče votlino naprej. Držanje stopala v rahli zunanji rotaciji (navzven) jo bo sprostilo

Zdravljenje se izvede kirurško z artroskopijo kolena z ligamentno plastično operacijo (ligamentoplastika). Ta način je tudi najsodobnejši pristop. Pri operaciji vezi, se vključi vsadek, ki je vzet iz drugega dela kolena in se namešča nameščenega v anatomski položaj pretrgane sprednje križne vezi. Pomembno pa je vedeti, da niso vse lezije enake, da so pomembni tudi dejavniki bolnika, med katerimi so starost, velikost, anatomsko območje lezije, ipd.

Določeni ukrepi za vadbo lahko zmanjšajo tveganje za poškodbe ACL. Sem sodi pravilen tehnični pristanek po skokih, po vrtenju se upognite, upognite boke in kolena. Pomembna je tudi krepitev kvadricepsov in zadnjih stegen. Izredno pomembna je tudi fizična rehabilitacija po ligaciji.

Vsekakor ne določene izkušnje nimamo vpliva. Sploh v kolikor so te zdravstvenega izvora, pa vendar lahko z različnimi ukrepi zmanjšamo samo tveganje za nastanek bolezni. To ne pomeni, da omejimo športno aktivnost ali pa kako drugače vplivamo nanjo, lahko pa s pravilnimi gibi pripomoremo in morda preprečimo nastanek te pogoste in hkrati tudi izredno neprijetne ter boleče poškodbe. Sicer pa ustrezno zdravljenje lahko hitro pripomore k vrnitvi k vsakdanjim aktivnostim.

Nedavni prispevki