7 dejstev o magnezijevem citratu


Sodoben način življenja ljudi pogosto pripelje v začaran krog stresa in slabega počutja. Če k temu prištejemo še pomanjkljivo prehrano, premalo gibanja in izpostavljenost različnim škodljivim dejavnikom iz okolja, ni nič nenavadnega, da se velikokrat počutimo zelo slabo. Pomagamo si lahko tako, da posežemo po kakovostnih prehranskih dodatkih. Eden takih je tudi magnezijev citrat, ki ima na naše telo vrsto pozitivnih učinkov. V nadaljevanju  vam bomo pojasnili, zakaj bi moral prav vsak izmed nas uživati magnezijev citrat v prahu ali kapsulah ter katere izboljšave vam le ta prinaša.

magnezijev citrat

Skrb za svoje telo in zdravje postavite na prvo mesto. Verjamemo, da si vsak izmed nas po svojih najboljših močeh prizadeva za odgovorno ravnanje do samega sebe. Vendar pa včasih preprosto ne zmoremo. Hiter tempo življenja, številne službene in privatne obveznosti, pomanjkanje spanca, nezadostno urejena prehrana pač terjajo svoj davek. Zato je včasih jemanje prehranskih dodatkov dobesedno neizogibno – vsaj, če želite svojemu telesu zagotoviti vse potrebne snovi za zdravo in normalno delovanje. Polagamo pa vam na srce, da vedno posežete po kakovostnih dodatkih, ki vam bodo prinesli številne prednosti. Zase zahtevajte le najboljše, zato ne sklepajte kompromisov!

Kaj je magnezijev citrat ali karbonat?

Magnezijev citrat ali karbonat je vrhunsko prehransko dopolnilo, v katerem glavno vlogo odigra prav magnezij (kemijska oznaka Mg). Gre za enega najpomembnejših mineralov, ki ga človeško telo potrebuje na dnevni bazi. Priporočen dnevni vnos (PDV) za magnezij je za odrasle 375 mg, ženske ga potrebujejo nekoliko manj kot moški. Kot primer naj navedemo, da zadostno količino tega nujno potrebnega minerala v svoje telo vnesemo, če tekom dneva zaužijemo nekje približno 100 g ovsenih kosmičev, 180 g kuhane špinače ter skodelico kuhanega divjega riža, 2 rezini rženega kruha, ter si privoščimo zasluženo kavo espresso. Se spomnete, kdaj ste nazadnje tako zdravo jedli?

Raziskave kažejo, da ljudje zaužijemo premalo magnezija, saj so naši dnevni obroki redko sestavljeni tako, kot je opisano zgoraj. Zato se pogosto srečujemo s prebavnimi težavami, ki so prvi pokazatelj njegovega pomanjkanja. Še posebej pozorni na njegov zadosten vnos morajo biti športniki, saj magnezij ključno vlogo odigra pri kontrakciji mišic med vadbo. Po večini pa lahko njegovo pomanjkanje nadomestimo s prehranskim dopolnilom magnezijev citrat v prahu.

Vloge magnezija v človeškem telesu

Ključne naloge, ki jih v vašem telesu opravlja magnezij:

 • prispeva k zmanjševanju telesne utrujenosti in izčrpanosti,
 • zagotavlja optimalno ravnotežje elektrolitov,
 • ima vlogo pri sproščanju energije pri metabolni presnovi,
 • prispeva k pravilnemu delovanju živčnega sistema,
 • pomaga pri ustreznemu delovanju mišic,
 • ima pomembno vlogo pri sintezi beljakovin,
 • prispeva k normalnemu psihološkemu stanju posameznika,
 • pomembno prispeva k ohranjanju zdravih kosti in zob,
 • ima vlogo pri delitvi celic.

Magnezij je tako eden ključnih mineralov človeškega telesa, saj igra pomembno vlogo pri številnih fizioloških procesih. Najpomembnejšo funkcijo ima pri vzpostavljanju uravnoteženega metabolizma celotnega telesa in pravilnega delovanja mišic. Poleg tega pa sodeluje pri tvorjenju številnih soli in mineralnih oblik. Ena takih je tudi magnezijev citrat ali karbonat, ki je najpogostejša snov magnezijevih prehranskih dopolnil.

Zakaj jemati prav magnezijev citrat v prahu?

kapsule magnezij

Pomanjkanje magnezija lahko povzroči mišične krče, pomanjkanje apetita, povišan krvni tlak in motnje v srčnem delovanju, neravnovesje elektrolitov, povečano tveganje za nastanek srčnih bolezni, kapi ter povišanega krvnega tlaka. Odločitev za magnezijev citrat v prahu ali kalcijev magnezijev citrat bo enostavno preprečila vse tovrstne težave. Vi pa boste lahko končno zaživeli kakovostno in poolno življenje.

Magnezijev citrat ali karbonat je organska oblika magnezija, ki ga je telo sposobno absorbirati precej bolje od katerekoli druge oblike magnezijevih soli (npr. magnezijev karbonat ali magnezijev oksid). Predstavlja esencialni mineral, kar pomeni, da ga moramo obvezno zaužiti s hrano. Ker pa je naša dnevna prehrana pogosto skromna, vsaj kar se tiče vsebnosti magnezija in njegovih soli, ga moramo nadomestiti na nek drug način. Najboljši do sedaj poznan način je jemanje dopolnila magnezijev citrat v prahu, ki ga dobite tudi na spletni strani Dodajprehrani.si.

Še eden v vrsti odličnih prehranskih dodatkov pa je tudi izdelek kalcijev magnezijev citrat, ki vsebuje še enega v vrsti ključnih mineralov za človeško telo – kalcij (kemijska oznaka Ca).

Spoznajte še en odličen izdelek za vas: kalcijev magnezijev citrat

Kalcijev magnezijev citrat prav tako sodi v skupino prehranskih dopolnil, ki ga svetujejo številni strokovnjaki. Kalcij prispeva k ohranjanju normalnega krvnega tlaka. Oba minerala pa v kombinaciji igrata pomembno funkcijo pri normalni mišični funkciji, trdnih kosteh ter zdravih zobeh. Magnezij dodatno prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti, tako da gre res za super dodatek vsakodnevni prehrani posameznika.

Priporočena dnevna doza za kalcijev magnezijev citrat je, tako kot za magnezijev citrat v prahu, ena čajna žlička prehranskega dopolnila, ki ga zmešate z vodo. Na tak način boste v svoje telo vnesli zadostno količino esencialnih materialov, kar boste lahko sčasoma opazili tudi na svojem dobrem počutju.

7 dejstev o magnezijevem citratu, ki jih morate poznati

1. Magnezij je esencialni mineral

Magnezij, ki ga s kemijsko oznako zapišemo kot Mg, je eden izmed za človeka ključnih mineralov, ki ga moramo zaužiti – v telesu odraslega človeka se ga nahaja okoli 25 g, večino od tega v naših kosteh (50-60%). Kot kofaktor ga lahko srečamo v več tristo encimskih reakcijah, ki so večinoma vključene v energijski metabolizem za pridobivanje ‘goriva’, ki poganja naše telo. Izjemno pomemben je tudi pri vzdrževanju elektrolitskega ravnovesja, kar je nujno tudi za pravilno delovanje mišic. Zelo pomembno je vedenje, da magnezija naše telo ne zna sintetizirati samo, zato ga moramo zaužiti s pomočjo prehrane. Ker pa ljudje redko spremljamo vsak obrok, ki ga pojemo, je najboljši način jemanje prehranskega dopolnila. Odločite se lahko za magnezijev citrat v prahu ali kalcijev magnezijev citrat, ki vaše telo hkrati oskrbi še z dodatnim mineralom.

2. Obvezna prehranska oprema vsakega športnika

Če spremljate šport ali pa se celo sami ukvarjate z njim, potem veste kako pomemben je magnezij v prehrani aktivnega človeka. Njegova ključna funkcija je preprečevanje mišičnih krčev med in po vadbi. In zakaj je prav jemanje magnezija tako pomembno za športnike? Potreba po njem namreč raste kot posledica pospešenega metabolizma pri športnih aktivnostih. Tipični znaki, da jim ga primanjkuje so krči ali pogovorno “zategnjene mišice”, ki so pogost pojav med športno aktivnostjo ali po njej. Dodatno magnezij podpira ravnovesje elektrolitov in tako prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema, skrbi pa tudi za zdrave zobe in kosti. Športniki se zato zelo pogosto odločajo za magnezijev citrat v prahu, ki pa ga kombinirajo z uravnoteženim in skrbno sestavljenim jedilnikom.

šport
Magnezijev citrat v prahu jemljejo tudi športniki

3. Znaki pomanjkanja

Pomanjkanje minerala magnezija lahko povzroči mišične krče, pomanjkanje apetita, povišan krvni tlak in v hujših primerih celo motnje v srčnem delovanju. Slednje so, zaradi relativno kakovostne prehrane, v razvitem svetu dokaj redke. Pa vendar raziskave kažejo, da k nizkemu vnosu magnezija prispeva predvsem naše hitro prehranjevanje, ki velikokrat ne zadosti dnevnim potrebam po vnosu esencialnih snovi. Magnezijev citrat v prahu je tako odličen način, da svojemu telesu zagotovite zadostno količino tega nujnega minerala in poskrbite za ustrezno ravnovesje elektrolitov, bistveno zmanjšate tveganje za nastanek srčnih in srčno-žilnih bolezni, kapi ter znižate povišan krvni tlak.

4. Kemija tri magnezijevega citrata

Tri magnezijev citrat v prahu je poimenovanje za magnezijev citrat, glavno sestavino prehranskega dopolnila, ki ga lahko dobite tudi na Dodajprehrani.si. Samo ime nam pove, da so na dve molekuli citrata vezani trije atomi magnezija. Gre torej za razmerje 3:2. Toda kaj nam ta podatek sploh pove? V primeru običajnega magnezijevega citrata je to razmerje zgolj 1:1. Iz tega sledi, da ena kapsula tri magnezijevega citrata vsebuje veliko več samega minerala, kot običajna oblika citrata. V 1 kapsuli lahko najdete kar 900 mg magnezijevega citrata, kar ekvivalentno ustreza 139,05 mg čistega magnezija.

V prehranskem dopolnilu tri magnezijev citrat ne boste našli pšenice, glutena, kvasa, živalskih sestavin, mlečnih sestavin, soli, laktoze, sladkorja, umetnih barvil, arom in konzervansov. Izdelek je zato primeren tudi za vegetarijance, vegane, nosečnice in alergike. V primeru dvomov pa se lahko seveda vedno posvetujete s svojim zdravnikom ali izbranim farmacevtom.

5. Prehransko dopolnilo magnezijev citrat v prahu je popolnoma naravno

Sestavine prehranskega dopolnila so:

 • magnezijeve soli citronske kisline,
 • hidroksipropilmetil celuloza, ki sestavlja kapsulo,
 • sredstvi proti sprijemanju: magnezijeve soli maščobnih kislin, silicijev dioksid.

Kot lahko vidite, so kapsule magnezijevega citrata popolnoma naravne, brez primesi snovi, ki bi lahko škodovale našemu zdravju. Pri Dodajprehrani.si so še posebej ponosni na to, da so eden redkih ponudnikov na trgu, ki se lahko pohvalijo s popolnoma naravnim prehranskim dopolnilom.

6. Magnezijev citrat za vaš boljši jutri

Magnezijev citrat v prahu velja za odličen prehranski dodatek, ki je po mnenju mnogih bistveno izboljšal kakovost življenja. Nekateri strokovnjaki so magnezij, zaradi njegovih odličnih lastnosti in širokega spektra delovanja, poimenovali kar antistresni mineral za živce, mišice in kosti. Z njegovo pomočjo boste uspešno izboljšali svojo prebavo, preprečili mišične krče in se spopadli z nespečnostjo. Poleg tega pa naj bi magnezij vplival tudi na normalno psihološko delovanje in zmanjšal število in jakost glavobolov.

7. Odgovorni do sebe

Čeprav se magnezijev citrat v prahu priporoča velikemu številu ljudi, pa  lahko veliko za svoje telo naredite že s tem, da se izogibate nepotrebnemu stresu in mu privoščite več kot potrebno sprostitev. Če želite izvedeti, kako lahko pozitivno vplivate na svoje dobro počutje in zdravje, potem sledite Dodajprehrani.si tudi na Instagramu in spremljajte aktualne novosti, pametne nasvete in izvedite kaj novega o odličnih prehranskih dodatkih. Naredite korak k boljšemu počutju še danes!

Nedavni prispevki