SI
Show menu

Kaj je plastinacija?

Ohranjanje eksponatov s pomočjo plastinacije.

Plastinacija je metoda ohranjanja človeškega telesa. Razvita je bila predvsem v izobraževalne namene. Osnovni postopek plastinacije je relativno preprost.

Vbrizganje formalina v žilo.
Vbrizganje formalina v žilo.
S posebnim plinom sušeni, s silikonom plastinirani eksponati.
S posebnim plinom sušeni, s silikonom plastinirani eksponati.
1. Balzamacija in anatomska sekcija
Prvi korak je balzamacija oziroma spiranje telesa s formalinom, ki se ga vbrizga v žile. Formalin prepreči proces gnitja, pobije bakterije in zaustavi razpad tkiv. S pomočjo anatomske sekcije se nato odstrani kožo, maščevje in vezivno tkivo. Sledi preparacija posameznih anatomskih struktur.
Acetonska kad.
Acetonska kad.

2. Odstranitev maščob in vode
Vodo in topno maščobo se iz telesa odstrani s pomočjo topila, največkrat acetona. Telo se v celoti potopi v acetonsko kad.


3. Impregnacija
Impregnacija s polimerom je glavni korak v procesu plastinacije. Reaktivni polimer, največkrat silikon, v telesu zamenja topilo (aceton). Zamenjava topila za polimer poteče v vakuumski komori. Vakuum omogoči odstranitev topila in hkratno pronicanje polimera v posamezne celice telesa.

Namestitev eksponata v položaj.
Namestitev eksponata v položaj.

4. Namestitev eksponata v položaj 
Po vakuumski odstranitvi topila in impregnaciji s polimerom se telo namesti v željeni položaj. Posamezne anatomske strukture se poravnajo in postavijo na pravo mesto s pomočjo žic, igel, sponk in pene ...

5. Utrditev eksponata
Končni korak v procesu plastinacije je utrditev telesa s pomočjo posebnih plinov, toplote ali svetlobe. Izbira metode utrditve je odvisna od vrste uporabljenega polimera.

Sekcija in plastinacija celotnega telesa zahtevata 1500 delovnih ur oziroma približno 1 leto dela.

Plastinacija prerezov telesa
Kadar želijo s plastinacijo ohraniti rezino prereza skozi telo, se uporabi posebni prilagojen postopek. Telo se pred standardnim postopkom zamrzne in nareže na 2 to 8-centimetrov debele rezine. Kot polimer se uporabi poliester ali epoksi smolo, silikon za plastinacijo rezin ni primeren.