SI
Show menu

Pogosta vprašanja

Kdo je producent in organizator razstave Body Worlds Vital?
Potujoča, znanstvena, poučna in umetnostna anatomska razstava teles Body Worlds Vital je v lasti nemškega podjetja BODY WORLDS, njena avtorja pa sta Dr. Gunther von Hagens in Dr. Angelina Whalley. Predstavlja več kot 200 primerkov človeške anatomije (celih teles, sistemov in posameznih organov). Postavljena je na način, da nam kar najbolje predstavi človeško telo v celoti. Vse na razstavi je didaktično obrazloženo v dveh jezikih (slovenski in angleški).

Razstave Body Worlds Vital ne smemo zamenjati za druge tovrstne razstave, kot so npr. Razkrita telesa (Bodies Revealed), Naše telo – vesolje v njem, ki je v lasti Studia 2 Promotions. Razstava BWV je originalna, v izvedbi pionirja te tehnike, vse ostale pa so t.i. »copycat« razstave.


Kaj je izpostavljeno pri razstavi Body Worlds Vital?
Poslanstvo razstave je edinstveno, intimno in poglobljeno spoznavanje delovanja telesa in razumevanje ter prepoznavanje vrednosti njegovega ustroja. Razstava vam na povsem nov način ponuja vpogled in omogoča razumevanje zdravstvenih stanj, s katerimi se morebiti soočajo vaši prijatelji in družinski člani. Hkrati pa nas uči in nam daje namige, kako ohraniti zdravo, vitalno telo.


Zakaj se za prikaz uporabljajo prava človeška telesa in ne rekonstrukcije oz. modeli teles?
S tem ko uporabimo pravo človeško telo, se izognemo umetnemu, idealiziranemu modelu, narejenemu po občutku oblikovalca.  Prava telesa ne lažejo in nam prikažejo resničen vpogled v človeško anatomijo, kar posebej koristi tako študentom medicine kot laični javnosti za boljše razumevanje funkcije in delovanja telesa, njegovih sistemov in organov.


Kaj je tehnologija ohranjanja s polimerizacijo?
Tehnologija ohranjanja s polimerizacijo je proces, ki ga uporabljajo za permanentno ohranjevanje telesa po smrti, z uporabo tekočega gumijastega silikona. Preprečuje naraven proces razpadanja in s tem omogoča ogled in študijo človeških primerkov za nedoločen čas. Patologi/anatomi oskrbijo telo s kemikalijami, tako da čim prej zaustavijo proces razpadanja. Nato telo razčlenijo tako, da izpostavijo pomembne strukture, dele. Iz telesa odstranijo vso vodo ter jo nadomestijo z acetonom.

Telo položijo v tekočo silikonsko mešanico in vse skupaj položijo v vakuumsko komoro. Zaradi vakuuma se aceton spremeni v plin, ki ga nadomesti polimerska mešanica. Na koncu se silikon strdi. Končni rezultat je trajno ohranjen primerek suhega človeškega telesa, brez vonja in škodljivih kemikalij. Popolnoma ohranja videz človeškega telesa, dobi pa gibljivost gume.


Kakšna so telesa na otip?
Telesa so na otip suha. Lahko so toga ali gibljiva, odvisno od kemične sestave. Na razstavi se jim lahko sicer zelo približate, ni pa se jih dovoljeno dotikati.


Je proces tehnologije ohranjanja s polimerizacijo nov?
Leta 1977 je dr. Gunther von Hagens iz Univerze v Heidelbergu (Nemčija) razvil proces polimerizacije, ki je še vedno v razvoju.


Kako dolgo se bodo telesa ohranila?
Prve primerke, ki so jih izdelali v 70. Letih, še vedno uporabljajo v študijske in medicinske namene po celem svetu. Ohranijo se za nedoločen čas.


Koliko časa strokovnjaki potrebujejo za polimerizacijo telesa?
Pripravni čas je različen: majhen organ je lahko pripravljen že v  enem tednu, medtem ko za celotno človeško telo potrebujejo tudi do enega leta oz. 1500 delovnih ur.


Kako so spravili telesa v določene pozicije in zakaj?
Položaji primerkov so bili natančno premišljeni in postavljeni tako, da čim bolje izpostavijo določene značilnosti človeške anatomije. Vaskodnevni gibi in položaji, ki jih prikazujejo primerki, omogočajo obiskovalcem boljšo primerjavo z lastnim telesom. Gibljivost pa jim omogoča prožnost polimera.


Komu je razstava namenjena?
Vsem, ki jih zanima poduk o tem, kaj nas dela človeka. Razstava je fascinantna za odrasle in otroke vseh starosti.


Katera starost je primerna za ogled razstave?
Poučevanje osnov človeške anatomije in fiziologije je pomembno za vsakega otroka. Priporočam, da otroci obiščejo razstavo v prisotnosti odrasle osebe. Bodisi staršev ali učiteljev, profesorjev. Trdno smo prepričani, da razstava nudi redko izkušnjo spoznavanja telesa. Tako, ki je ne moremo doživeti preko učbenikov. Otroci se lahko zavedajo kompleksnosti človeškega telesa in s tem nujno potrebo po zdravi prehrani, vsakodnevni fizični aktivnosti in pomembnosti zdravega načina življenja ter izogibanja škodljivim razvadam, npr. kajenju in alkoholu.


Od kod prihajajo razstavljeni človeški primerki?
Vsa telesa in organi, so bili prostovoljno darovani »Donacijskemu programu« podjetja Body World, katerega glavno poslanstvo je sprejemanje organov in teles ljudi, ki so se prostovoljno opredelili, da svoje telo oz. organe po svoji smrti darujejo za promocijo in izobraževanje medicinskih raziskav ter za javne razstave, ki so namenjene laičnim obiskovalcem v duhu osveščanja zdravega življenjskega sloga. Vsi darovalci so umrli naravne smrti. Na določenih organih pa so razvidni znaki bolezni, ki so jih posamezniki imeli. Podrobne informacije ter identitete darovalcev so skrbno varovane. Trenutno pa je v seznamu Donacijskega programa vpisanih 17.000 darovalcev.


Kako dolgo poteka razstava? Koliko časa potrebujemo za ogled?
Povprečen ogled traja uro ali uro in pol. Čas je odvisen od vsakega posameznika, glede na to kako natančno si ogleda primerke in prebere vso dodatno gradivo v galeriji.


Ali so očesa/zrkla prava?
Večina očes je umetnih, le redki primerki imajo prave. Vendar so tudi pravim očesom morali namestiti umetne leče. Razliko med pravim in umetnim očesom lahko vidimo tako, da ga posvetimo z laserskim kazalcem/curkom.  Če se beločnica posveti, je oko umetno.


Ali so mišice, žile in arterije res take barve?
Ne. Da bi poudarili mišične strukture, žile in arterije so uporabili barvne polimere. Črno obarvana pljuča pa so originalne barve.


Kako so ohranjeni primerki, ki prikazujejo sistem ožilja?
Ožilje najprej napolnijo s polimeri, ostalo tkivo pa odstranijo. Proces se imenuje korozivno litje.


Kateri del telesa se najtežje ohrani?
Najtežje se ohranijo možgani, ker so sestavljeni iz vode in maščobe.  Med procesom ohranjanja se lahko možgani skrčijo zaradi dehidracije. Zato možgane dehidrirajo v mrzlem acetonu, da ohranijo svojo obliko in velikost.


Ali so obrvi prave? Zakaj so jih pustili na telesu?
Obrvi na obrazih so pustili, da bi ohranili čim bolj naraven videz obrazne mimike, čeprav so večino kože odstranili. S tem je prikazano, kako se lahko proces polimerizacije uporabi tudi na najmanjših delih telesa, npr. na dlakah.


Kakšno pa je etično stališče o razstavi?
Pred prvo razstavo v severni Ameriki (2004) je kalifornijski Znanstveni center iz Los Angelesa  ustanovil neodvisen odbor za etično presojo, ki so ga sestavljali ugledni teologi, etiki, akademiki in zdravniki. Njihove ugotovitve glede etičnega stališča razstav Body Worlds so na voljo na uradni spletni strani Body Worlds.