Ali so kamini na drva dobri za naše zdravje?


Zdrav kot dren. Rek, ki ga pogosto ponosno uporabimo, tisti, ki zdravja nimajo, pa si ga močno želijo izreči. Kamini na drva so skozi vso sodobno zgodovino pomemben del življenja družin, saj so v vseh letnih časih zagotavljali toploto potrebno za ogrevanje prostorov, nekoč pa so bili ključni tudi pri pripravi najrazličnejših jedi.

Zakaj je so vgradni kamini na drva smiselna izbira?

Vgradni kamini na drva predstavljajo priljubljeno ogrevalno napravo, pri čemer je sodoben nabor vgradnih kaminov velik, kamine pa definirajo različni materiali vrhunskih kakovosti, zaradi katerih bo imel vaš kamin dolgo življenjsko dobo.

Sodobni kamini na drva so unikatni, to pomeni, da so prilagojeni vam, vašim potrebam, predvsem pa stilsko dopolnijo vaše prostore. Izbira kaminov je raznolika, pri tem se razlikujejo tako mere kaminov, razlikuje pa se tudi toplotna moč. Pri izbiri slednje je ključno upoštevanje karakteristik prostora, ki ga želite ogrevati, pri čemer je potrebno upoštevati tudi – večja toplotna moč pomeni večje dimenzije kamina, vključno z izhodi dimnih plinov.

 

kamini na drva
Kamini na drva imajo pri nas dolgo tradicijo.

 

Vpliv ognja na naše zdravje

Ogenj ima v človeški zgodovini poseben prostor. Odkritje ognja sodi med največje izume človeka, nadzor nad njegovim upravljanjem pa predstavlja enega najpomembnejših trenutkov, ki je omogočil tehnološko evolucijo človeške civilizacije. Ogenj je namreč vse od odkritja zagotavljal svetlobo in toploto, ponoči zaščito pred plenilci, prav tako so lahko ljudje s pomočjo ognja začeli uporabljati naprednejše oblike orodja in orodja. Seveda pa ne moremo mimo vloge ognja pri pripravi hrane, zaradi česar se je lahko spremenil način prehranjevanja ljudi, prav tako pa tudi človekovo vedenje.

Ogenj je torej izum, ki je spremenil človekovo življenje, hkrati pa povečal možnost preživetja. Kot prvi naj bi ogenj uporabljala vrsta Homo erectus, ki je zemljino površje oblegal 2 milijona let nazaj.

Kateri so torej ugodni vplivi ognja na zdravje?

Najboljše je, da nadaljujemo, kjer smo pravzaprav začeli. Zdravje je dobrina, ki je odvisna od številnih dejavnikov, med njimi je tudi spanje. Fiziologi so vlogo ognja povezali s kvalitetnejšim spancem. Kamini na drva torej ugodno vplivajo na kakovost vašega spanca, saj ugodno vplivajo na REM fazo, ki je odgovorna za hitrejše učenje najzahtevnejših nalog. Ob pomanjkanju spanca, se REM faza skrajša, prav tako pa tudi vaša učinkovitost za opravljanje različnih nalog. Da bi to preprečili, je smiselno kamin na drva namestiti v prostor, kjer preživite večerne ure in lahko enostavno uživate v plamenih. Sodobni unikatni kamini omogočajo enostavno opazovanje plamena, pri čemer je slednji s steklom ločen od prostora. Na ta način se zagotovi večja varnost ter prepreči, da bi dim zadimil vaš prostor.

Sočasno je dokazano, da lahko usmerjanje misli v določen predmet, v tem primeru ogenj znotraj kamina, omogoča, da dosežete meditativno stanje. To je pomembno, saj možganske regije, ki spodbudijo meditacijo sovpadajo z regijami, ki pokrivajo delovni spomin.

 

ogenj
Opazovanje ognja ugodno vpliva na naše zdravje.

 

Opazovanje ognja naj bi zniževalo krvni pritisk, pri tem je ključno, da je sočasno prisoten zvok prsketanja drv. Zanimivo je, da so raziskovalci ugotovili, da je dovolj že gledanje ognja na ekranu, če to sovpada z zvočnimi efekti. Poleg vpliva na znižanje krvnega pritiska, so dokazani tudi pozitivni vplivi na znižanje nivoja holesterola.

Toplota, ki jo ustvarja kamin, naj bi pozitivno vplivala tudi na imunski sistem telesa ter spodbudila obrambo telesa v boju pred virusi. Zimski meseci so povezani z manjšo količino dnevne svetlobe, kar vodi v občutke depresije in nemotiviranosti. Negativni občutki so povezani z zmanjšano odpornostjo, proti kateri ugodno deluje toplota. Slednja naj bi ugodno vplivala tudi na kroženje krvi, spodbujanje presnove ter bolj učinkovit odstranjevanje toksinov.

Raznolik nabor kaminov omogoča opazovanje ognjenih plamenov, kar ugodno vpliva na našo sprostitev. Sam občutek elegance, ki ga kamin doda prostoru ugodno vpliva na naše razpoloženje, opazovanje ognja pa nas hitro zaziba v stanje počitka. Sočasno pa pozabimo na dnevne obveznosti in s stresom povezane misli. Sproščeno vzdušje pa seveda ugodno vpliva tudi na našo socializacijo – sproščeni smo bolj naklonjeni pozitivni komunikaciji, iskanju podobnih interesov ter pomoči drugim ljudem.

Kaj pa nevarnosti?

Se tudi sami odločate glede namestitve kamina na drva v svoj dom? Predstavili smo vam številne ugodne vplive na naše zdravje in počutje, seveda pa ne moremo mimo nevarnosti. Slednje so najpogosteje povezane z neustrezno namestitvijo kaminov, ki jih prepustimo neusposobljenim delavcem ali pa so posledica nerednega vzdrževanja kamina.

Kamin na drva predstavlja varno izbiro, če je pravilno in ustrezno nameščen. Pomembno je, da kamin uporabljate v dnevnem času, ko ste budni, saj na ta način maksimalno zmanjšate možnost nevarnosti.

Vsak lastnik kamina mora že vnaprej predvideti tudi redno vzdrževanje – zamašeni dimniki lahko namreč vodijo v požar objekta, pogoste pa so tudi smrti. Neredno vzdrževanje je zlasti nevarno za posameznike, ki imajo težave s pljuči, saj se lahko njihovo stanje poslabša. Sodobni kamini sicer s stekleno pregrado tudi te težave uspešno premagujejo.

Da bi kamin v vašem domu v celoti zablestel, poskrbite, da kamin namesti usposobljena ekipa. Pri tem je smiselno, da je to ekipa, ki jo zagotovi ponudnik izbranega kamina. Običajno je namestitev hitra in traja le nekaj dni – kako dolgo, je odvisno predvsem od vas in velikosti izbranega kamina.

Nedavni prispevki